En liten not om sd och kd

Det är många som förfäras över att den senaste väljarbarometern visar att om det vore val idag (alltså två år innan nästa val) så skulle Sverigedemokraterna sannolikt komma in i riksdagen. Rent grundläggande tycker jag det också är för jävligt – deras politik är utan mening och deras åsikter går på tvärs mot mina. Det som är lite förunderligt är att man här menar att det är konstigt att Kristdemokraterna har så låga siffror och vissa ledarskribenter (Pernilla Ohlin i BT/FK) gör stor sak av detta. Själv ser jag båda partierna som extrema ytterlighetspartier, där etik fått ge plats för moralism och vars åsikter helt enkelt bygger på extremistisk populism. Det intressanta är att om man valde att jämföra de båda partiernas grundläggande moralvärden så skulle det stå ganska klart att de delar mycket av dessa genom sin moralkonservatism och kulturella ”monoteism”.

Själv skulle jag helst se att inget av dem kom in i riksdagen nästa gång.

Andra bloggar om: , , , , , ,