Under deep gadgetinfluence

Den senaste tiden har jag haft tur, haft lyckan och helt enkelt tillåtit mig att låta min gadgetälskarådra få utlopp. Så följande saker är nu ”my precious” (jodå: ta en av dem så blir jag som Gollum”)

  • N95 8gb. Det är inte en telefon. Det är en lifetool. Helt enkelt: jag använder den till allt. Även om den som musiklyssningsdevice nu fått hård konkurrens av Ipoden. Men jag kör jaiku-app, gps, bambusar, har twitterappen, kalender, gmailapp, använder den som fjärrkontroll, tar alla bilder med den (och skickar enkelt upp dem till mitt flickrkonto), bloggar med den, kör tumblr med den osv osv osv. Och självklart: sms, ringer osv. Men det kan jag med vilken telefon som helst. Den är helt enkelt outstanding i mitt liv just nu. Enligt Tom så är också firmwareuppdateringen en killer. Och jag höll på att glömma: med Joikuspot så skapar jag ett wlan för exvis dator (för min del inte så nödvändigt då jag också har en mobilt bredbandspuck) eller annan Wifi-gadget med min telefon… N95an äter batterier. Så jag har två. Och en vanlig laddare, en usb-laddare, en billaddare.
  • Min Macbook. Jag har under de senaste elva åren suttit på PC. Helt enkelt för att jag började jobba i Svenska Kyrkan där mac inte anses som kosher, liksom att jag på den tiden inte hade så många som körde mac i min närhet. När jag kom in i reklambranschen blev det så att jag var den enda som körde PC, vilket fanns vissa fördelar med ex.vis i att testa webbplatser, öppna skumma pc-filer osv. Men efter att börjat använda en gammal trött Ibook G4 efter att min pda la av så insåg jag att det bara är så: jag är mac. Så nu när jag åker en hel del valde jag helt enkelt att beställa en MacBook. And I won’t regret it. Särskilt inte efter att jag hjälpt en granne med hans nya Vistamaskin. Jösses, det operativsystemet är sannerligen horror. I min mac finns briljans helt enkelt. Jag har valt bort Office utan kör Apples IWork, där Keynote är en sann Powerpointkiller. Pages har något som Word saknar – enkelhet. Sen är det självklart Juhu, och Quicksilver. För att inte tala om Growl. Adium fungerar klockrent liksom att jag gillar Moodblast. Ical synkar vackert på en mac och kopplingen mellan N95an och Macen är clean. Även om jag kan leva med Safari (fr a på Ipoden) så kör jag Firefox 3b. När den släpps i skarp version kommer den sopa banan med alla andra. Och sen: batteritiden. Förutom att elsladden är magnetisk så rockar batteriet på MacBooken. Jag är van vid pc-batterier som räcker approximalt en timme. Här snackar vi mer än tre timmar utan sladd.
  • Ipod Touch. Det är visserligen en Iphone utan telefondelen. Och eftersom jag är så kär i min Nokia kändes det som ”vad ska jag med den här till?”1. Visst – den har 32 gb minne. Den har touchskärm. Det jag dock insett är att den är oumbärlig. Inte för musiken skull, inte för filmen utan som läsplatta. Att använda den för Google Readern är en självklarhet. Och hela navigerandet – med touchscreen, intuitivt och fantastiskt. Jag såg att Iphone (icke-3G-versionen) reas ut och kan lugnt säga att jag antagligen kommer bli med en ytterligare telefon när 3G-versionen släpps. Men nu är det Ipod Touch som gäller, och en av de grejer som gör den unik är kvaliteten på skärmen. Sjukt högupplöst. Ska ladda in lite filmer framöver och se dem på den. Kan knappast bli fel.
  1. storyn runt hur den kommit i min ägo är ännu mer surrealistiskt men den tar vi någon annan gång []