Nej, Nanna G. Carola ogillas av andra skäl

Nanna Gillberg har doktorerat runt Jantelagen. Hon menar att svenskar älskar medelmåttor och exemplifierar med den aversion som svenskar uppenbart känner inför Carola.
Rent generellt anser jag att hon har rätt i sin underliggande tanke – själv brukar jag snarare kalla det den svenska rättvisefascismen: om inte alla får x så ska ingen få x.

Men Nanna Gs debattartikel har två svagheter:

  1. Hon exemplifierar med vad som skrivs i tidningar. Men generaliserar det med att det är svenska folket som hatar. Det blir onekligen ett snett argument: för att det ska hålla så måste Nanna Gillberg utgå från att kvällstidningar och andra mer nöjesinriktade nyhetsmedia helt objektivt refererar till en sann verklighet och att de först lyssnat av en stor del av svenska folkets åsikter. Sorry, men att ha en sån syn ger en bild av en människa som själv lever i en opak bubbla när det gäller vad medierna utvecklats till.
  2. Hon menar att aversionen mot Carola skulle bevisa detta. Samtidigt har Charlotte Perelli vunnit Melodifestivalen, visserligen inte med allra högsta ”folkliga” poängen men det är bara kvällstidningarna som kan få det till att Charlotte vann ohederligt… Perelli kan knappast kallas ”medelmåttig” när det gäller sin stil och sin approach. Liksom att Alexander Bard knappast kan kallas ”lagom”. Båda har fått tillräckligt mycket röster för att komma till final. Från svenska folket. Jag vet inte men har Nanna Gillberg funderat över det faktum att Carolas och Andreas låt kanske helt enkelt inte var tillräckligt bra?

Men visst. Det finns en aversion mot just Carola. Att som Nanna Gillberg kalla det ”hat” tycker jag är att ta i. Men jag tror till skillnad mot Gillberg att folks aversion mot Carola handlar om det som svenskarna faktiskt har väldigt svårt att diskutera men gärna pratar om: religion och pengar. För om amerikanerna har hangups runt sex (och även britterna) så har svenskarna svårt för människor som uttrycker en stark tro eller faktiskt erkänner att de tjänar pengar. Carola har gjort båda felen. Och att hon gjort det hänger ihop. Hon har aldrig valt att undvika att faktiskt visa upp sin starka fundamentalistiska kristna tro, och hon har inte kopplat sig loss helt från Livets Ord – vars teologi är så osvensk att den faktiskt hyllar framgång även i ekonomiska hänseenden. Det är något man inte ska göra i Sverige. Du ska inte tjäna pengar och vara stolt över det, och du ska inte tro på något (om det inte är politiskt korrekt) och framförallt ska du inte tro på det med en eldig övertygelse. Det gäller inte bara religion men det är mest flagrant när det kommer till religionen.

Själv blir jag mest mörkrädd över att en forskare som Nanna Gillberg väljer att gå på såna solklara argumentmissar och att generaliseringen är så otroligt ytlig. Problematiseringen av den egna hypotesen saknas helt och det hela blir snarare en sorts fånig moraliserande diskurs utan något vetenskapligt värde. Kass pr för hennes forskning.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,