Alla rykten om Fejjans död är överdrivna

En artikel i Guardian får CS att ta till med storsläggan och mena att användarna “flyr Facebook”. Något som originalartikeln knappast ens försöker att säga. Problemet är att det hela är statistiskt okunnigt. Brittiska användare av Facebook var vid peaken 8,9 miljoner. Nu har det sjunkit med 300-400000. Det är knappast en “flykt”. Snarare ett tecken på att hypen är över och de som inte hittat sin anledning till att använda tjänsten eller som hoppade på det bara för att alla andra gjorde det nu väljer att gå vidare. Kallas konsolidering och det är just vad Facebookanvändandet nu går igenom. En femprocentig nedgång är inget annat än en normal fluktuation och visar snarare att andra tjänster hittat sin publik, att vissa inte gillar Facebook.

Slutklämmen – att nästa grej är mer nischade communities är knappast något nytt. Och det är inte heller ett dikotomiskt förhållande mellan Facebook som generell community och olika nischade communities. Snarare handlar det om att fler och fler synkroniserar sitt användande av olika sociala medie-tjänster, hittar vissa delar i generella tjänster samtidigt som man hittar andra delar i andra, kanske mer nischade tjänster.

Den miss som jag anser att Facebook faktiskt gjort är att inte satsa mer på utvecklingen av de kollektiva delarna: groups och liknande. Det är ett alltför stort arbete att faktiskt hålla koll på saker som är nytt i dessa delar av Facebook vilket gör det till en 1 to 1-tjänst där mer kollektiva diskussioner inte sker på samma sätt som på andra ställen. På samma sätt menar jag att Facebooks isolationistiska inställning till innehåll: du kan peta in innehåll från olika ställen, men inte skicka ut det; kommer att i längden straffa tjänsten. I längden – men inte nu. Mashuptjänsterna är fr a intressanta för en klick användare med många olika digitala fotspår och kopplingsscheman – inte för den “vanliga” användaren, vars övriga fotspår ofta består av en blogg.

CS-journalisten borde kanske kollat vad andra också säger om det hela. Eller CS borde låta bli att falla för löpsedelfieringen av journalistiken.

Uppdatering: Kullin skriver om det på Media Culpa och lägger till att samma recession av nya användare och viss dipp av befintliga även sker för Facebook (och Myspace) i USA.
Tilläggas ska också att jag för egen del minskat mitt Facebookanvändande med säkert 75 % eftersom jag övergått mer till mikrobloggande på Jaiku, olika spännande former av communityskapande media via Bambuser etc.

Uppdatering: Expressen tar upp frågan och Brit på JMW får uttala sig. Tyvärr går rubriksättarna i samma fälla där som på IDG: att det skulle handla om att Facebook håller på att dö.

Andra bloggar om: , , , , , , ,