Lite kort

Min tid är fortfarande löjligt liten till att göra annat än att jobba, försöka att hänga med hjälpligt i en massa flöden och läsa bok för min son.
Men några korta grejer:

 • RvdB har stuckit ut hakan1 i fråga om kommentarer på sin tidning. Och det är i kommentarerna som det intressanta finns. En diskussion händer, fjädrar yr och det hela är ytterligare en diskussion runt transparensen, mediernas svårighet att hantera det nya medielandskapet. RvdB skriver bland annat2:

  Artikelkommentarerna är en ny kulturyttring. Som sådan möts den av spott och spe av den etablerade finkulturen. Men det tog tid för grottmålningarna att bli da Vinci. Det tog tid för internet att bli annat än California Bums att ladda ner. Det kommer att ta tid innan artikelkommentarerna blir en etablerad konstform med sina egna spelregler. Våra kommentarer blir trots allt mer smartare och intelligentare. Jag ser en ny liten subvärld växa fram med en helt annan rollbesättning än den etablerade.

  Välkommen. Och det är ju lite det som allt handlar om – det är en annan kultur som kommer att förändra den rådande, “subvärldar” är inte bara något som fortsätter vara “subversivt” utan är det helt enkelt utifrån att vara något som ännu inte är (en del av en rådande kulturvärld).

  ST:s nya medieansvarige tycker RvdB är så bra att han citerar i princip hela krönikan… Tur han inte gjorde en faksimil.

 • CSI NY idag var intressant ur IRL-perspektivet jag tidigare skrivit om, här i en tvmässig flashig version av Second Life-hardcorism. Det som är intressant är just att de lyckats att, förutom att skapa en känsla av olika delar av Second Life och göra någon sorts 101-version för nybörjare, också det här om att verkligheten är inte antingen eller utan både och. Och hur svårt det är att förstå just detta. HS, vars intresse för det som jag brinner för är minst sagt svalt, förklarade att3

det är så knäppt svårt att skilja på fantasi och verklighet.

Det är ju här svårigheten – den stora skiljelinjen ligger. Att försöka att överbrygga och inse att det inte är en knivskarp gräns mellan atomer (det analoga livet) och bitar (det digitala livet). Att jag använder Negropontes dikotomi är medvetet – eftersom “Leva Digitalt” skrevs redan 1994 och än idag är det så får som förstått skillnaderna. Så det kanske inte är så konstigt att det är ännu svårare att förstå likheterna mellan hur livet i de båda “formaten” levs.

 1. Får man länka? []
 2. Här använder jag, deepcorruption aka deepcreep mig av citaträtten: detta är alltså ett citat från RvdB:s artikel – ej hela artikeln – dock fullt läslig []
 3. Det är hämtat från min Tumblr-blog som jag använder som ett online-anteckningsblock. []