Det visade sig vara illa

Via emma får man reda på mer om Proinet och deras downtime. Det är ett omfattande hack och nu sprids kundernas lösen på nätet. Blogge är tillbaka men på ny adress och är rejält förbannad vilket knappast är speciellt förvånande när man läser den i det närmaste fjortisamatörnivå som webbhotellet haft. För allt sånt här ska fungera, för bloggande handlar om lust – inte om att oroa sig för webbhotellet eller plattformens soliditet (det har vi som varit med om tidiga Blogger eller Bloggi-tjänstens märkligheter haft nog av):

Förhoppningsvis kan jag nu gradvis släppa den ständiga oron för hur systemet mår. Det ska va kul att blogga, annars kan man fan lika gärna lägga ner.

Sen håller jag inte med Blogge om NIC.se eller IIS, det beror snarare på vem man köper domännamn av. Själv köper jag numera nästan uteslutande av Binero.se, genom att man då kan ange vilken namnserver man vill använda så tar det några minuter efter att man betalat (med kort – jag är vild jag :)) så kan de nya vara uppe1. Själv försöker jag ändå ge mina vänner rådet att faktiskt driva sina egna bloggar, gratistjänster må idag vara mycket säkrare än de var förr men fortfarande vill de ofta ha betalt för att generellt kunna skapa mer personlig design även om Blogger är rejält generösa med de möjligheterna. Själv ligger jag sedan 2003 på Oderland. Det är stabilt och sällan några större problem, och även om Jack ibland kan vara rätt sur – särskilt när jag påpekar att saker som händer faktiskt inte är mitt fel så får man alltid hjälp2 Men vad ska man som normalt funtad (alltså inte hypernörd) bloggare titta efter?

  • Bandbredd. Det är något som de flesta svenska webbhotell är riktigt snåla på faktiskt. Eller för att lägga det på ett annat mått: de tjänar bra med pengar på att köra med låga bandbreddstal. Bandbredd är alltså antalet mb som kan skickas från din domän, din blogg3. Själv klarar jag mig riktigt bra med de 40 gb som mitt hotell har i Silverkontot, det räcker gott och väl åt både Researcher och Deepedition, och kommer räcka till ett antal nya projekt jag har i bakfickan också4. Bland annat genom att WordPress har sin gzip som spar rejält med bandbredd. Men jag skulle passa mig för att gå lägre än 20 gb per månad om jag är en någorlunda välfrekventerad blogg. Här är kanske gratistjänsternas största upside. Bandbredden är fri.
  • Backup. Kolla så att hotellet har en klar och koncis backuppolicy. Backup ska tas minst en gång per dygn. Allt annat är bara slött ärligt talat.
  • En bra kontrollpanel. Det är faktiskt rätt viktigt. Jag är visserligen van vid C-panel men det finns en hel del att göra där. Kolla demos, titta om ni förstår vad som står.
  • Vettig support. Oderland är snabba och fr a har de en chattsupport-funktion som är briljant och ofta uppe. Så kolla – verkar det finnas såväl akutnummer, ticketfunktion (att man hela tiden får mail om vad de gör med din fråga/ditt problem) och en gedigen FAQ så bör de ta det hela på allvar. Om supportkontakten bara består av en maillänk – gå någon annanstans.
  • Case. Kolla vilka kunder de lyfter fram. Fundera om de kunderna skulle vara kvar om hotellet är dåligt skött. Om du utgår från att de skulle flytta vid nertider – då är det antagligen ett bra hotell.

Det viktigaste är ändå att fråga personer som hållit på länge med bloggande. Lyssna av med dem och gå inte på det billigaste. För om man gillar att blogga så är en tusenlapp (som mitt kostar) per år inte speciellt dyrt.
Någon som har fler saker som kan vara viktiga att titta på, för en vanlig bloggare? Domänhantering är visserligen en intressant sak men de flesta kommer bara ha en domän, Anton – alla är inte som du och jag :).

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

  1. nu senast deepcorruption.com och deepcreep.se, på förekommen anledning :) []
  2. för övrigt anser jag att jag snart borde få kickback på alla dem som jag driver till hotellet :) []
  3. och din epost fast det är rätt liten del []
  4. Liksom att det räcker åt min personliga mailkonsumtion liksom resten av släktens där jag satt upp en domän specifikt för mail som alla använder []