Aftonbladets Bloggosfär en gated community?

När Sigge Eklund startade Bloggvärldsbloggen var intentionen att faktiskt spegla bloggosfären – att det sedan blev en spinoff för Bloggportalen är ju inte så konstigt eftersom den senare var Sigges baby. När Lotta Holmström tog över som redaktör för AB Nya Mediers bloggsatsning försökte hon att vidga vyerna genom sin gedigna kunskap om nya medier, bloggosfären (den utanför kvällsdrakarnas inhägnade communityområden) och sitt nätverk inom den svenska social networking-sfären.

Lotta är nu på väg någon annanstans (enligt uppgift först på långresa i Asien :)) och uppgiften har tagits över av Arna Sunje, en person som inte direkt gjort sig känd i sfären. Nåväl, när det gäller att se vikten av kommentarer så har hon en del att lära. Det hela började med att Mymlan skrev en kommentar på Arnas postning som hissade Lisa Magnusson. Den kommentaren väntar uppenbarligen fortfarande på att modereras. Själv gjorde jag också en kommentar som svar på Arnas mycket märkliga kommentar:

Det vore ju kul om det fanns (finns säkert någonstans) killar som ville skriva lika mycket som tjejerna gör. Om ni finns, träd fram! :)

Den kommentaren verkar också ha hamnat i det stora svarta arkivet.

Tyvärr indikerar det här att Aftonbladets fortsatta bloggsatsning blir än mer en ”gated digital community”, och där ”ansiktet” för tjänsten helt enkelt inte verkar ha koll på bloggandets väsen (kommentarer är drivkraften, man tar på sig ett ansvar att snabbt moderera kommentarer) eller på resten av sfären (bloggare tenderar visserligen att – efter boomen 2006 – vara fler kvinnor än män som gör men ändå1 ). Vilket iofs inte är så främmande då Aftonbladet.se är den enda stora tidning som satsar på betaltjänst för ett urval av sina nyheter: något som de flesta bedömare numera anser ligga på utförsbacke.

När Jardenberg menar att 2008 blir bloggandets totala genombrott så kommer det varken handla om Aftonbladets bloggar (inte eller Metrobloggarna som verkar leva en rätt stillsam tillvaro om man ser på topplistorna) utan de som vågar starta bloggar utanför communitys, eller helt enkelt att företagen inser att transparens är bra och låter sina anställda börja att blogga. Sociala media-utvecklingen handlar om att släppa på en gammal teori, om såväl transparens som instängd lojalitet, från kollektiv till individ och i specifika fallet: att inse att ens varumärke inte längre kan kontrolleras. Eller ens bör sättas bakom lås och bom.
Uppdatering: Annika Lidne tar upp just the digital footprint i sin spaning från Stockholm Social Media Club. Att företagen borde snarare fundera på – exempelvis i nyanställningar: varför finns inte personen på nätet när man söker. Har han/hon inte gjort något? Och vad kan man då förvänta sig att han/hon kommer att kunna ge företaget för värden?
Uppdatering: Jag har lurat vidare på det här och bland annat tittat runt lite bland de proffsbloggare (alltså såna som faktiskt är bloggare på heltid på riktigt – inte såna där självutnämna (-upptagna) personer som Schulman och Skugge – och vad de ser som viktigt när det gäller bloggande. David Peralty menar att det viktigaste som finns är nätverkandet:

With everything else I have done in my blogging, networking is really the only thing that has really given my blogs a huge push in 2007. Talking to people from different backgrounds, connecting with them and learning from them. It is really amazing what kind of effect it can have on your productivity, as well as traffic, resources, and even monetization, all from making a few friends.

Det tror jag att de flesta bloggare som intresserar sig för mer än att bara kräkas ur sig så många inlägg som möjligt kan hålla med om. Det är genom relationerna som bloggandet utvecklas. Och i det här krävs en helt annan utblick än vad de olika stängda sfärerna inom ex.vis tidningsbloggarna visar. Och fr a handlar det om att länka – och länka mycket. Dels är det en av de saker som faktiskt är unikt med bloggandet gentemot mycket annat skrivande (och det som faktiskt är den ensamt största styrkan med hela www-tekniken): att hela tiden koppla ihop sig med andra sajter, genom länkandet kunna fördjupa och vidga perspektiven.

Andra om: , , , ,

  1. Hans har också läst ny undersökning runt amerikanska tonåringar och bloggosfären som indikerar på en högre grad av kvinnor som använder sig av sociala medier. []