Att argumentera för att döda en diskussion

Ibland när man bloggar och får ta emot vissa kommentarer så önskar man sig ett sånt filter som sägs utvecklas snabbt:

a comment stupidity filter that could differentiate between sarcasm and stupidity (and I presume spam is stupid). Apparently, stupid comments (as opposed to stupid people) tend to use more consonants and more clever comments use more vowels.

För precis som Josh så briljant påpekar så slutar i princip alltid diskussionen om prostitution och sexarbete på samma sätt – att någon (oftast kvinna, oftast kallande sig feminist) frågar ”skulle du vilja att din dotter prostituerade sig?”. Och man svarar och svarar men ingen jävel lyssnar. Jag hoppas att de flesta läser vad han skriver därför det är precis just det som det handlar om. I grunden är det också precis det som Josh avslutar med att förklara: ett jävligt osnyggt sätt att försöka vinna en diskussion by all means:

“Din dotter”-argumentet, kompletterat med förskönande omskrivningar som “suga gubbkuk”, fyller ingen annan funktion än att försöka stigmatisera och väcka anstöt. Meningen är att du ska tänka på din oskuldsfulla dotter som barn, tillsammans med en skallig lönnfet svettig farbror med engelska tänder. Det är psykologi – det är fullt naturligt att föräldrar alltid tänker på sina avkommor som barn även när de är vuxna och har egna barn. Och det är lika naturligt att föräldrar vill beskydda sina avkommor och se dem som oantastliga. Det är därmed att betrakta som ett ohederligt argument som inte hör hemma i en saklig debatt. Att plocka fram den retoriken är som att bita av sin motståndare örat i en boxningsmatch.

Tyvärr verkar det också vara comme il faut i debatten. Det är knappast så att vi glömt JPA:s idoga försök att dels dissa alla som försvarade Isabella Lund genom att implicit anklaga oss för att vara hennes kunder (dvs. att vi var kriminella) eller att Isabella knappast låg bakom sin blogg eftersom den ju var bra och snygg. Istället för att diskutera så väljer man att slå – och när vissa av oss till slut slår tillbaka med hårda ordhammarslag så blir det martyrium av det hela och ytterligare anklagelser.

Att vinna en debatt by all means necessary. Jag förstår viljan men tycker att vissa frågor är för viktiga för att använda mig av just den tekniken. The end does not justifies the means.