Ska vi byta nu?

Google loosade budstriden om Facebook. Därför väljer de nu att öppna sitt Opensocial: som bygger på en polär idé mot Facebook men som ändå fungerar på liknande sätt – istället för att samla allt på en plattform och stänga in användarna bygger opensocial på möjligheten att samla sina saker från alla de sajter som man är på (och som är OpenSocial-kompatibla) på ett (av sig själv valt) ställe.
Helt enkelt har Google skapat en chunkifierbar idé där olika mashups kan flyttas med. Man bygger vidare på widget-tekniken.

Google väljer att skapa något nytt, och har redan lång erfarenhet av sitt eget Orkut och har, förutom diverse sociala media-tjänster som YouTube, Jaiku och andra men också kopplat till sig Linkedin, Plaxo, Friendster och ett gäng andra tjänster. Förutom detta kan man tänka sig att såväl Gmail som deras Documents enkelt kan kopplas till den nya plattformen liksom att Google också äger den största bloggplattformen Blogger. Oracle är med för att plocka poäng på Microsoft.

Jag tror att Google i längden vinner (precis som Jerry) men att det här fortfarande är mer svårt för personer som inte är ”digital natives” vars känsla att det är enklare att plocka ihop saker på en bestämd plattform – det gamla portaltänkandet.

Jag tror ändå att det här kan vara en väg att gå för att även få 3D-världarna att bli intressanta: att kunna använda opensocial i exempelvis Second Life innebär att det blir intressantare för fler. Vilket i sin tur skapar ett högre värde för marknadsförare att faktiskt arbeta på ett genomtänkt sätt på SL.

(Korspostat med Researcher)

Uppdatering: Läs också vad Bisonblog skriver.
Uppdatering: Opensocial har knutit Myspace till sig – vilket innebär att de olika öppna API:n som ingår kan kopplas till användarpresentationerna. Men många medier förstår inte att Opensocial är något annat än Facebook. Elias skriver bra om det problemet i sin nya blogg (välkommen tillbaka, kära kollega).

Uppdatering: Beata Wickbom skriver två postningar om Opensocial och citerar Techcrunch:

”Google may have just come out of nowhere and checkmated Facebook in the social networking power struggle.”

Andra bloggar om: , , , , , , , ,