En förtalssoppa som kan få konsekvenser

ÖP:s Bosse Svensson anses kunna fällas för förtal i samband med artiklar och insändare om en äktenskapsförmedlarsajt1 där uzbekistanska kvinnor skulle kunna få kontakt med svenska män, driven av Ralph Rentzsch. Storyn har pågått länge: bland annat så är såväl Bo Bylund som Berit Andnor indragna i diverse holmgångar med denne fd journalist på TV4. Landstingsdirektören ElsaEllen Hyttsten har redan blivit dömd för förtal i den här soppan, en bot som såväl Andnor som Margareta Winberg lovat att betala. Bosse själv svarar på diverse påståenden i sin blogg med ett mycket märkligt sätt att förhålla sig till meddelarskyddet:

Författaren valde att skriva under signatur, och jag tänker inte bryta mot meddelarskyddet och avslöja identiteten. Men det är en förtroendevald politiker som dessutom använt kommunens epostadress.

Det hela är en sanslös soppa som pågått länge. Tittar man på själva sakfrågan känns det rätt solklart: motståndarna har anklagat en sajtägare för att syssla med trafficking. Trafficking är ett brott. Det innebär att om detta inte bevisas kan det anses vara förtal (precis som att JPA:s anklagelser mot diverse motståndare om att vara kunder till IL de facto handlar om förtal). Moraliskt är det en annan sak och gissningsvis hamnar det hela i en gråzon. Det är samtidigt intressant att politiker är beredda att ge sig in i att styra medierna när det gäller vad dessa ska skriva eller inte skriva i såna här frågor.

Det som är intressant är vad en sån här dom skulle få för konsekvenser exempelvis när det gäller såna tidningar som Dagens Media och Resumé, där kommentatorsfälten knappast kan anses vara förtalsfria. På samma sätt skulle många bloggar, fr a de som ligger under mediahusens domäner innebära att chefredaktörer/ansvariga utgivare blir dömda.

Uppdatering: Denne Ralph Rentzsch försvarar jag inte på något sätt för övrigt. Svin är svin, men även sådana har rätt att bli hanterade av media och politiker på rätt sätt.

Uppdatering: ÖP:s Bosse Svensson blev friad från förtal i tingsrätten. Gissningsvis lär det hela fortsätta.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

  1. ICA-kuriren har en rätt udda form av automatlänkning []