Min tryckutjämnare och min plikt

En intressant spinoff på min postning om old media vs bloggare är opassandes Vem läser din blogg? Vem skriver du för?. Hon tar upp ett antal olika infallsvinklar som är viktiga att ta till sig som bloggare i en tid då bloggandet som generellt fenomen än en gång i grunden förändras. Jag funderar över två av perspektiven:

Är bloggare rädda för media? Nej, inte generellt. Och om jag talar för mig själv är det snarare så att jag genom åren varit irriterad på mediernas osynliggörande, demoniserande och försök att ta över fenomenet. Eftersom jag bloggat sedan 2001 och också har ett antal vänner som hållit på än längre så har vi varit med om att traditionella media snott nyheter från oss utan att ge oss credd. Vi har försökt att kila in pressinformation till dem runt bloggarna utan att de intresserat sig osv. Men att vi skulle vara rädda för dem? Nej, inte jag. Mest oroad skulle jag vara om deepedition.com blev en mediekelgris. Vilket för mig in på nästa perspektiv: vem skriver jag för? Det är det som är det knepiga.

Deepedition startade som en spinoff från Researcher.se (först som Researcher2 på gamla Bloggi, sen via Blogg.se till deepedition.blogspot.com och sedan till den egna domänen) – en plats för att kunna vara mer personlig och inte så inriktad på ett tema. Och även om jag vet att jag har en jävla massa läsare så försöker jag fortfarande hålla mig till vad Deepedition ska vara: min egen tryckutjämnare på nätet. Med en halsbrytande blandning av personligt, politiskt och pajkastning. Så jag försöker att ge fan i att tänka på vem jag skriver för eller snarare: jag skriver för mig själv. Eller för någon sorts imaginär läsare som är jag själv.

Researcher är något helt annat. Den startade som en sorts intern länksamling, tänkbok och researchverktyg för den byrå jag var på då (2002). 2003 gick Researcher.se live och fick en hel drös med läsare. Den första bloggen om reklam skriven på svenska, med starka band till Bold och Adland (Commercial-archive). Den började snabbt att skrivas för branschfolk, och för att bygga mitt personliga varumärke som reklamstrateg och kreativ planner. Visst har jag ibland slirat men den skrivs för andra, vilket också gjort att jag ibland tappar lusten för den. Dock är det så här: Researcher är alltid viktigare än Deepedition. Det är som jobb och fritid. Researcher är något jag tagit på mig och genomför medan Deepedition finns så länge som jag känner att det är roligt.

Andra bloggar om: , , , , , ,