DN censurerar bloggar som skriver om Vilks

Vilks fortsätter att uppröra svenskar, många som för min del tidigare jag trott varit idoga motståndare mot censur och andra delar. Det förklara antagligen att endast tre bloggar1 kommenterat Dagens Medias avslöjande att Dagens Nyheter uppenbarligen väljer att filtrera bort länkar från Twingly som skriver om Vilks och Muhammedhundarna. Att DN.se väljer att filtrera sina Twingly länkar är ju iofs inget nytt men att man väljer att göra det när det de facto handlar om en fråga om yttrandefrihet förvånar. Charlotta Friberg medger ”monitoreringen” (i.e finare ord för censur) med förklaringen:

Vi bedömer det som en utgivarmässigt komplicerad fråga och har valt att inte göra det av det skälet. Vi gör en bedömning från fall till fall.

Det där är skitsnack. Och onekligen intressant från en tidning som i sin programförklaring förklarar att:

[…]den för medborgaren mest värdefulla kunskapsorganisationen för att orientera om och diskutera betydelsefulla sammanhang.
DN:s utgångspunkt är att människor med olika social bakgrund har rätt och möjlighet att delta i och förstå gemensamma angelägenheter. DN verkar i en upplysningstradition och vill bidra till att svenskarna förblir ett läsande och tänkande folk. […]
DN är oberoende, står fri från partier, organisationer och ekonomiska maktsfärer. […]DN:s politiska hållning är liberal. Tidningen redigeras i liberal och frisinnad anda. Under en period av omskakande förändringar har DN att med ny skärpa hävda det öppna samhällets grundläggande värden, däribland upplyst förnuft och toleransklimat.

Ärligt talat. Antingen har Friberg missat något väsentligt eller så bör DN ta en soulsearch och jobba om sin vision och sina mål.

Twingly börjar onekligen hamna i en situation där man måste välja att säga att ”det är ok att använda vårt verktyg med censur” eller att faktiskt förklara att ”vi står för fri information och fritt utbyte av tankar – därför har vi sagt upp avtalet med DN.se”. Jag skulle rösta för det senare.

Uppdatering: Uppenbarligen är vi som bloggar om Vilksfrågan rasister. Åtminstone enligt de uppgifter som bloggen Muslimska Friskolan fått från DN på frågan av vilken anledning de väljer att ta bort alla Twinglylänkar som bloggar om Vilks:

Men till den här bloggen avslöjade DN.se igår att beslutet att ta bort alla möjligheter att länka till artiklar om Vilks togs igår förmiddags. Orsaken var enligt DN.se att de tycker att de flesta som i bloggar skriver om Lars Vilks är rasister.

DN har slutligen valt att gå någon annans ärenden. De personer som vill tysta all offentlig debatt. Om bloggande i Vilksfrågan gör mig, Stationsvakt och Muslimska Friskolan m fl till av Dagens Nyheter definierade rasister så visar det mest hur illa ställt det är med den tidningens påstått liberala ställning. Liberalismen har blivit till politisk korrekthet och att gå i maktens ledband i DN:s tolkning.

Andra bloggar om: , , , , ,

  1. Fredag 070921 kl 22.20 []