Förslaget om extraval

Alliansens förslag om utökade möjligheter för kommunerna att initiera ”extraval” har diskuterats flitigt. Mikael Gilljam påpekar att

Den borgerliga alliansens förslag om kommunala extraval gynnar de etablerade partierna.

Är någon förvånad? Det är ju det som är meningen. Och socialdemokraternas försök att gå emot förslaget är lamt. Av förklarliga skäl – det är rätt många kommuner där de förlorade majoriteten genom mindre partiers ingång. Självklart störs de stora partierna av att exempelvis Piratpartiet uppmärksammas internationellt, att Kinnunen får komma i bild i bästa sändningstid på grund av några nötters idé om opinionsarbete etc.

Liksom att det hela är ett briljant sätt att lösa såna problem som finns i Landstinget Dalarna – först ser man till att opinionen får reda på hur stökigt det är, sedan utlyser man ett extraval. Snipp snapp så var sjukvårdspartiernas saga slut.