Förtroendeläkarna lär gilla riktlinjerna

En sak som totalt glömts bort i diskussionen runt Socialstyrelsens riktlinjer är att problemet inte handlar om att allmänläkare på vårdcentraler eller företagshälsovårder nu kommer att sluta sjukskriva på grund av dessa riktlinjer: problemet är att i slutänden så är det Försäkringskassans förtroendeläkare som bestämmer om sjukskrivning ska ges eller inte. Dessa är redan idag extrema när det gäller att neka sjukskrivningar och det krävs ingen konspiratorisk läggning för att misstänka att de kommer att följa riktlinjer till punkt och pricka. Gissningsvis kommer de heller inte bry sig om sånt finlir som “lätt eller svår” utan bara läsa “utmattningssymptom – ska inte generera sjukskrivning”.

Alter Ego dundrar iväg ett Öppet brev till den det berör. Jan Larsson ska nog vara jävligt tacksam att inte SVT bjudit in henne till TV-soffan. Då hade han nog sjukskrivit sig…

Andra om: , , , ,