En liten roundup

Onekligen intressant uttalande av en premiärminister1 :

He said he didn’t understand why people sitting on the sidelines, moaning and cribbing about the economy did not commit suicide.

Idag är det 4th of July och New York Times lyckas att fånga två viktiga ingredienser i firandet: chipsätandet och VM i korvätning. Artikeln om chips är fullmatad och insikten om att en 22-åring med efternamnet Chestnut fått i sig 66 hotdogs på tio minuter gör mig fundersam över världens tillstånd.

Via den alltid lika uppdaterade Beta Alfa hittar jag en märklig artikel – eller snarare: en artikel om ett hypermärkligt fenomen där en upphovsrättsstrid blossat upp i gränslandet mellan analogt och digitalt. Det vill säga i Second Life. Storyn handlar självklart om porr och det hela bygger på att en person har designat ett digitalt sexredskap (en säng) som en annan person nu anses ha kopierat och säljer som sin egen skapelse. Problemet är alltså att vare sig det skapade eller skaparen egentligen ”finns” rent atomärt (eller jo, de flesta avatarer styrs ju faktiskt av en människa men ni inser själva nöten för domstolen att knäcka). Läs och begrunda den nya världen.2
Uppdatering: Och helt klart börjar traditionella media halka efter. En dag sena med artikeln Strid om virtuell sexsäng. Räck upp handen alla som tror att E24 inte hittat nyheten hos Beta Alfa?
Uppdatering: Wireds Sexdrive skriver också om det i Stealing Code in Second Life Is Still Stealing. Kan inte hjälpa att det känns som en viss koppling till min och Flyers märkliga diskussion.

Erik skriver om de märkliga inlägg som dykt upp lite här och var i bloggosfären, där någon ”joanna” eller annat trevligt namn skriver små inlägg. Problemet är att det är en sorts (manuell) kommentarsspam för URL:erna som lämnas via kommentaren går till länkfarmar. Jag började misstänka några kommentarer som byggde på att jag tagit en bild genom ett flygplansfönster. Erik tar upp det hela och har bevis på att det hela kommer från ett SEO-företag. Ajabaja, säger man.
Uppdatering: When the shit hits the fan… Nu får företaget Jajja det hett om öronen. Kolla in hos vetenskapsnytt och Networkers.se liksom Fler och fler berättar om spam från Jajja.
Uppdatering: Jajja skyller såklart ifrån sig hos Dagens Media
Uppdatering: uttrycket ”att bli jajjad” kanske inte kommer in i SOU men onekligen visar det på faran med dålig krishantering från företaget. Enligt de senaste uppgifterna handlar den icke-namngivna samarbetspartnern som Jajja menat står till svars för spammandet (jajjandet) om en polsk konsult. Så frågan blir: hade kanske Magnus Uggla rätt? Kan man inte lita på polacker? :)

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , ,

  1. Några OT-remarks: The Taoiseach är det iriskans motsvarighet för ”leader” dvs. för premiärministern. Och i Donegal bor en kompis till mig. []
  2. Disclaimer: ok den här notisen skulle säkert passa på Researcher. []