Konspira

Med anledning av kommentarerna runt den här postningen så funderar jag över det här med att se konspirationer överallt. Nåt som jag lärt mig genom åren, både som präst och som reklamare, är att vi ibland för mycket tror att folk alltid har en agenda för sina handlingar – och att allt handlar om konspirationer för att nå ett mål. Alltsomoftast handlar det mer om plain stupidity. Människor gör dumma saker, de gör misstag på grund av otänksamhet. I det här fallet har den ”anklagade” (WordPress.com) även erkänt detta men vissa kommentatorer vägrar att tro det. Det fungerar inte i deras världsbild. Själv menar jag att det här är ett typiskt bevis på att det finns fel, misstag och praktikanter.

Själv är jag den sista att förneka att det finns människor som vill tysta andra. Jag har råkat ut för sådana många gånger. Men det försvarar inte att alltid se allting som konspirerande mot yttrandefrihet. För problemet med att se konspirationer i allt är samma problem som omtalas i den kända historien om ”Vargen och herdepojken” liksom att det gör att de personer som faktiskt har dolda agendor och strävar efter censur helt enkelt får draghjälp. När folk blir rädda på grund av det som ”de goda” säger så skapar rädslan att ”de onda” blir större, otäckare och mindre påverkbara än de faktiskt är.

Att se verkligheten innebär både att ha insikt om att vissa vill något ”ont” men också att inse att slumpen styr, och att slumpen är värdeneutral.

Uppdatering: Det har visat sig att det är någon fåntratt till radikalfeminist som helt enkelt anmält Isabellas blogg till WordPress för copyrightöverträdelse då hon använt bilder någon annan äger. Ett riktigt fult tilltag att använda lagar som är till för gott, bara för att stänga ner en sajt som inte passar ens åsikter. Smart möjligen men fult. Tyvärr har en del av tillskyndarna av yttrandefrihet en synnerligen märklig ”slå först”-metod. Det är lite korkat att spöa upp meningsfränder också.

Andra bloggar om: , , , , , ,