Det här med pyssel

Jag har ju tidigare dels funderat över varför kvinnor tenderar att faktiskt gilla att pyssla (inte alla nejdå – se så ta det lugnt…) och det här med att olika rejält analogt hantverk/handarbete verkar vara en sorts svar på vår digitaliserade vardag. Och se på fan om jag inte får medhåll av några affärsinnehavare som säljer sånt som behövs för att skapa med händerna:

Nina Sagulin har en garnaffär:

Jag tror det beror på att man vill skapa något som syns, inte bara ettor och nollor.

Eva Jacobson har tillsammans med sin dotter Maja en butik sedan tolv år som säljer pärlor och annat för smyckestillverkning:

Det är en jättetrend. Idag är människor uppkopplade hela tiden och vill sjunka in i färger och former för att använda andra sinnen. […]Vi funderar mycket på om trenden är övergående. Jag tror att boomen kommer att mattas av men viljan att göra egna smycken kommer att hålla i sig.

Rent beteendemässigt är det inte så underligt. Idag umgås vi ofta med världen genom en skärm – via dator, mobiltelefon och TV – största delen av tiden. Att då söka ”det andra” handlar om att uppfylla behovet som hos många skapas. Alla sinnen behöver få sin dos av verklighet för att vår hjärna ska må bra (sa han som sitter vid datorn typ 90 % av sin vakna tid).

Uppdatering: Även i USA och övriga världen så har handarbete fått ett rejält uppsving tack vare nätlivet. Wired skriver om det i Crafty Geeks Launch Sewing 2.0.

Andra bloggar om: , , ,