De nya sfärerna

När jag läser det här och rullar runt lite på de bloggar som även omnämnts på Bloggkrig så inser jag att bloggosfären har förändrats.1 Eller kanske snarare delats upp i flera sfärer:

  • dels finns den ”gamla” bloggosfären där personer väljer att skapa bloggar via de vanliga bloggverktygen (blogg.se, blogger, wordpress.com) eller går ett steg längre och faktiskt skaffar sig egna domäner och ett webbhotell. Dessa bloggar fungerar mer eller mindre utifrån ett sorts bloggkodex, outtalat, men väldigt mycket närvarande. Visst sker det korta flame wars även här men det finns någon sorts fragmentarismens fredlighet.
  • sen har de olika kvällstidningarna, fr a Aftonbladet, skapat sina egna små interna bloggosfärer, som blivit någon sorts blandning av bloggar och communities – lite som ett nytt Lunarstorm. Och där har folk samlats som känns mindre intresserade av att skapa texter för sig själv utan mer för den sociala biten.

När det gäller de olika personer som rör sig runt om i nämnda bloggkrig så känns de flesta av dem som mer än lovligt snedseglade.

Andra bloggar om: , ,

  1. Vän av ordning och nytillkomna läsare kanske anser att det är lite förmätet av mig att försöka att påskina någon sorts historisk kunskap om bloggandet. Dock bör då tilläggas att även om denna specifika blogg ännu inte fyllt ett år så har jag bloggat sedan 2001 på olika ställen, och sedan tidigt 2003 har Researcher.se funnits. Övriga har på olika sätt fallit ifrån. []