Journalister ser Wikipedia som en tillförlitlig källa

Kullin på Media Culpa visar på hur svensk media börjat att använda Wikipedia som en tillförlitlig källa. Själv blir jag lite oroad av detta – även om Wikipedia faktiskt visar sig vara mycket tillförlitligt generellt så är det fortfarande ett användargenererat uppslagsverk. Dess storlek innebär att det inte finns någon fullständig översikt och kontrolleras genom andra användares arbete. Det har ändå skett ett antal misstag, medvetna fejkade artiklar och fel gjorda utifrån skribenternas egna åsikter om ex.vis politik och religion. Visserligen kommer knappast Wikipedia råka ut för det som Susning råkade ut för med en så pass stor mängd rent klotter att man under flera år valt att inte tillåta användare att registrera sig, men jag har svårt att se att en journalist ska känna sig säker bara att använda Wikipedia. Det jag tyvärr tror är att många journalister helt enkelt inte vet vad Wikipedia är för något. Många tror antagligen att det är ett normalt uppslagsverk och utgår från att det har samma kredibilitet och säkerhet som ett ”vanligt” uppslagsverk. Och därmed granskar och viktar de inte källan tillräckligt mycket.

Wikipedia är utmärkt för att få ett hum om något. Men jag skulle aldrig sätta min (om jag hade någon) journalistiska heder på spel genom att enbart förlita mig på detta.