Juridiken i bloggosfären

Den juridiska kunskapen i bloggosfären lämnar mycket att önska. Nu senast är det Engla´s Showrooms fanclub som hotat Älskade Beijing med polisen för att ha berättat hur skribenten på Englas censurerade ett inlägg som var skämtsamt menat.

Alltså: PUL gäller inte bloggadresser. Man kan inte förtala en blogg. Vad jag kan se är inte heller Englas Showroom ett skyddat varumärke – vilket gör att hon inte kan hänvisa till detta.

Om bloggaren på Englas Showroom är så knuten till sin egen blogg att hon helt enkelt sammanblandar den med sin person så borde hon istället gå i terapi.

Nu kommer jag att anklagas för att ha ”bloggmobbat” Engla. För tyvärr har det blivit en sorts tecken på värde att vara bloggmobbad om man är inom modebloggvärlden (Karolina Lassbo pratar ju inte om mycket annat när hon blir utsedd till en av Sveriges nya medieelit). Beta Alfa skapade ett nytt ord för den sortens marknadsföring: empatimarknadsföring. Själv är jag fascinerad över inkompetensen i att personer sätter ihop allt från rena idiotkommentarer till reell kritik som att handla om ”bloggdrev” och ”bloggmobbing”. Dessa personer anser sig uppenbarligen ha rätten att vara ”untouchables”.

Klarläggande: Det var inte Engla själv som gett sig på Ulrika utan personer som anser att hon är untouchable. Läs här. Jag ber om ursäkt för missförståndet och har ändrat i texten. Självklart lyckas ändå ”Engla” själv att få allt om bakfoten. Tråkigt eftersom jag tycker hennes blogg är rätt ok.

Uppdatering: Som av en händelse skriver IDG om den reviderade PUL som efter årskiftet går igenom. I princip är det den gamla datalagen som kommer igen.