Valfläsk

HS låg i soffan ikväll och läste igenom alla partiernas valmaterial. Hon dissade dem hårt. Sen gick hon igenom vilka vi kände eller visste vilka det var på de lokala och regionala valsedlarna. Jämnt skägg mellan sossar och moderater. Trevligaste personerna hittade vi på Folkpartiets lista – vilket ju är synd eftersom åtminstone jag mer och mer ser en lätt neofascistiskt aura runt deras utspel och politik.

Å andra sidan har jag bestämt mig. Det intressanta är att så många behöver påpeka att en blank röst räknas samman med en massa andra småpartier. Eh… nej? Snarare är en röst på sossarna också en röst på miljömupparna och postkommunisterna. Och en röst på centern är också en röst på kristmoderaterna och folkfjantarna.

Om fyra procent av svenskarna röstade blankt skulle det skapa en rent ut sagt stormvind i världen. Det skulle inte, som en del verkar tycka, vara ett underkännande av demokratin. Det skulle vara ett underkännande av de partier som försöker att kapa demokratin.

Så här är väl det närmaste jag kommer ett politiskt statement:

valkorv.jpg


Andra bloggar om: , ,