Ett svar till Daniel

Mitt svar till Daniel på hans kommentar till min AMS-postning blev så långt så jag väljer att göra en specifik postning av det:

Kruxet är ju att konjunkturuppgången inte är sossarnas förtjänst. Att rida på världskonjuknturen är inte så svårt.

Att man dessutom lyckats fördubbla ungdomsarbetslöshteten under den senaste mandatperioden är inte heller så smickrande.

Sossarna har inte hjälpt till att skapa några nya jobb. Men de har lyckats straffa ut en jävla massa människor från arbetsmarknaden.

Det skadar inte att förstå sammanhangen innan man börjar raljera.

Men snälla Daniel. Jag förstår sammanhangen jävligt väl. Nej, självklart är inte konjunkturuppgången sossarnas förtjänst. Den är global vilket innebär att den helt enkelt ska användas. Det jag tycker är en smula intressant är Reinfeldt et cons. åsikt att det går dåligt för Sverige. Du gör generalfelet att mena att politiker styr ekonomin. Det slutade de att göra på åttiotalet.

Arbetslöshetssiffror (och statistik i allmänhet) måste ses i sin statistiska kontext. Och i ett större sammanhang än den svenska politiska ankdammen. Det du uppfattar som raljanta formuleringar är stenhårda ekonomiska och omvärldsliga faktorer som förändrar samhället – tyvärr saker som fr a journalister har svårt att ta in eftersom det komplicerar den ordinära polarisationen mellan svart och vitt.

Demografiskt var ”ungdomsarbetslösheten” (vilket jävla mediaord) dömd att öka – det handlar helt enkelt om stora kullar av unga som nu ska ut på arbetsmarknaden. Detta tillsammans med en yrkesvärld som helt enkelt inte behöver lika många människor som förut – en utveckling som gått oerhört snabbt och där omställningen inte varit möjlig att göra för något av länderna inom den gamla världen. Ungdomsarbetslösheten är stor i alla länder inom den gamla världen.

Att utifrån detta mena att sossarna (eller om det varit borgarna som styrt) har ”fördubblat ungdomsarbetslösheten” är rätt… korkat.
Sossarna har inte skapat några nya jobb. Nej, tyvärr kan jag inte se att Alliansen kommer att göra det heller. De har inga klara förslag om förenklade LAS-regler (centern vill, moderaterna vill inte), deras skattesänkningar handlar inte primärt om arbete utan om kapital, deras nedskärningar inom trygghetssystemen fortsätter bara på samma negativa spiral som sossarna startat.

Du fastnar i ett tänkande om att man antingen är för Alliansen eller för socialdemokratin. Problemet är att det sättet inte är användbart när det gäller mig. Jag är varken eller. I september kommer jag att utöva min medborgerliga skyldighet men det kommer att vara en blank röst. Ingen har de långtgående reformationer av arbetsliv och samhälle som jag menar behövs för att Sverige ska kunna konkurrera i det nya samhälle som snabbt växer fram.

Det jag är känslig emot är dum eller korkad argumentation – något som jag tycker att Alliansens skytte mot AMS-statistiken är. För visst – det är lätt att ljuga med statistik: men det är oerhört enkelt att falsifiera sådana lögner. Men när man rör sig runt i bloggosfären i det här ämnet så är det ett antal Allianstillskyndare som väljer att konspirera inte bara om AMS utan också om SCB vilket gör mig en smula road.

I mitt jobb är en överblick av hur hela omvärlden ser ut av nöd. Uppenbarligen något som inte (längre) är lika viktigt inom journalistiken. Det intressanta i ditt svar är att du inte väljer att ta upp det som är intressant: att det aldrig kommer finnas något som ”full sysselsättning”. Samhällets utveckling går mot helt andra ekonomiska och produktiva verkligheter än de som politikerna från båda blocken går till val med.

Det som media och Alliansen borde gå mot är snarare de korkade idéer om Plusjobb och Akademikersatsning som AMS och regeringen startat. I den senare satsningen har man lyckats att skapa två (2) jobb i Sverige och i det förstnämnda handlar det om tvååriga pseudojobb som varken ger rätt till a-kassa eller räknas som ”riktig” arbetslivserfarenhet.

Andra bloggar om: , , , , , ,