AMS är knappast mer fel idag än förut

Joel Malmqvist påpekar det självklara och det suspekta i samband med alliansens attack på AMS. Själv blir jag nästan road av att höra Reinfeldt i TV påpeka hur illa det är ställt i Sverige och sedan höra ekonomiska analytiker samstämmigt påpeka att den svenska ekonomin inte varit så stark som nu på många år. Det enda sossarna egentligen behöver förklara för folk är att räntehöjningar inte beror på att det går sämre och sämre utan att det går för bra.

Åter till AMS och det där. Årets val är upp och nervända-världen. Arbetslösheten har blivit en fråga. Anledningen är självklart sossarnas korkade löfte om att på fyra år få ner den till under fyra procent. Problemet är att Alliansen nu låter som industrialistvänster och pratar om ”full sysselsättning”. En fet myt. Det vi vet, som få vågar säga, är att en full sysselsättning inte är möjlig. Samhället är på väg mot en situation där det, i det mest extrema fallet, handlar om 20/80: tjugo procent av befolkningen behövs för att uppehålla produktivitet och skapa ett välstånd. Övriga delen är en tärande del.

Och även om det råkar vara så att vi snarare pratar om en 40/60-variabel så är det ändå så: full sysselsättning kommer aldrig att bli en verklighet. Samhällsutvecklingen går mot en regional specialisering där produktionen sker i länder med låg lön medan information- och tjänstesektorn finns i den ”gamla världen”.

Andra bloggar om: , , , , ,