Varumärke för etik?

Svenska modebutiker struntar i etiken är onekligen en intressant artikel. Att inte så små företag som Acne, Bondelid eller Nudie kan sköta sina etiska åtaganden borde väl stämma till eftertanke för alla modemänniskor? Eller är varumärket faktiskt viktigare än eventuella etiska ställningstaganden?

Under tio års tid har företag som Nike och H&M varit kraftigt ansatta i media. Men trots detta har inte de mindre klädbolagen inte skaffat sig en ordentlig policy och kontroll kring hur det ser ut i fabrikerna för hur man ska säkerställa goda arbetsvillkor. Det verkar som om hela debatten som funnits i samhället gått dessa företag förbi

Eller som en kommentar i DI:s artikel påpekar:

Självklart bryr de sig inte om hur de har de i låglöneländerna. De ända som de bryr sig om är att de får produkterna och att de är grymt billiga, och sedan tar de gigantiska summor per plagg. En skit bra affärsidé. Köpa kläder för 25:- och sälja dem för 300:- och bara marknadsföra ett märke. Eller varför inte köpa in jeans för 60:- och sälja dem för 2000:-.

Andra bloggar om: , , , , , , ,