RSS är livet

En del undrar hur jag hinner läsa så mycket som jag gör. Dels handlar det om träning – jag läser oerhört fort, och fr a har jag lärt mig att skumläsa fokuserat dvs. även när jag bara läser saker ytligt är jag fokuserad. Och det innebär att jag minns fler saker – även om jag bara skummar rubriker och ingresser1

Men ett av de viktigaste tekniska landvinningarna under senare år, fr a för researchers och omvärldsanalytiker, men också för bloggare är RSS-tekniken. Utan den skulle man stå sig rätt slätt eftersom bloggboomen gett en gigantiskt ökad tillgång till information.

Jag kan ibland förvånas över att inte alla, fr a inte alla bloggare, väljer att använda sig av en RSS-läsare för att kunna prenumerera på alla favoritbloggarna. Det är så mycket enklare och mer översiktligt.

Tipset är att läsa en test av webbaserade RSS-läsare.

För dem som använder Firefox (över 30 % av läsarna på mina bloggar) finns en hel del RSS-läsare att ladda ned som extensions.

För dem som inte förstått det så är det just funktionen i att kunna lägga till olika tillägg/extensions som är [[Firefox]] verkliga styrka. Genom att Firefox är open source är det många som skriver extensions för programmet vilket gör det till mycket mer än bara en browser.. För mer hårdkår-användare finns olika fristående RSS-läsare, som då fungerar som ett eget program – ofta integrerat med desktopfunktionaliteten.

Själv håller jag mig fortfarande till Bloglines. Det av tre anledningar:

  • Den är webbaserad vilket innebär att jag kan nå mina prenumerationer från vilken dator som helst
  • Den har en funktion i att kunna spara postningar (dvs. att de inte göms när de är lästa) för att kunna blogga dem senare, eller läsa lite noggrannare.
  • Jag använder min Bloglinesblog som en sorts kortfattad geek-blog.

Andra bloggar om: , , ,

  1. Vilket också inneburit att jag har blivit oerhört medveten om hur viktigt det är med bra rubriker och genomtänkta ingresser. []