Gothare är framgångsrika

Reblo på bloggen ”Mitt liv som populärkultursjunkie”1har hittat en undersökning om att gother blir framgångsrika vuxna. Det känns ju onekligen bra för en gammal svartrockare som en själv. Forskaren Dunja Brill har undersökt ett antal av oss svartsynta och kommit fram till att:

Gotherna är ofta bäst i klassen och blir inte sällan arkitekter, läkare, webbdesigners, och journalister

Detta eftersom gothkulturen innebär att rota runt i tungrodd kultur med litteratur och konst, avancerad design och mer svårtillgänglig musik.
Laura Barton på Guardian har skrivit en essä om gothkulturen utifrån Brills undersökning och låter bland annat Choque Hosein, från bandet Salvation uttala sig och han menar att goth handlar om intelligens som inte stämmer överens med mainstreamkulturen:

”Goths tend to be the weirdo intellectual kids who have started to view the world differently.”

Av min egen erfarenhet som svartrockare och goth-aktig så kan jag lugnt säga att det även i Sverige finns en majoritet av gothare som faktiskt tillhör de mest kulturella och intellektuella jag känner. Visst är det ibland så att det övergår till rent poserande men i grunden finns ändå en subkultur där personer känner sig utanför men vänder det hela till en elitism inåt snarare än våldsverkande utåt. Att jämföra de förvirrade skolpojkarna i Columbine med gothkulturen, och anklaga Marilyn Manson för att vara våldsinspiratör visar mest att känslan bland gothare är riktig: vi tillhör inte.

Andra bloggar om: , , , , ,

  1. Som för övrigt hatar mig efter att jag hittade en skojig länk som jag skickade henne men som hon – likt diverse überkänsliga stockholmsfeminister – uppfattade som sexistisk eller nåt []