Artikeltips

Bra artikel tipsad från Josephine: SvD: "Många har väntat flera år på rehabilitering"

Många som blivit sjukskrivna på grund av stressrelaterade psykiska besvär beskriver det som att de plötsligt en dag gick in i väggen. Men ofta har kroppen under en längre tid signalerat att den utsatts för alldeles för mycket stress och press.
Ett tidigt varningstecken är exempelvis långvarig trötthet som inte går bort trots att man sover mycket. Ofta har man då inte tillräcklig mycket sömn av god kvalitet, så kallad djupsömn. Andra reagerar på motsatt sätt och blir så uppvarvade att de inte kan sova. Minnesförlust, koncentrationssvårigheter och nedstämdhet är också vanliga symptom.
– De som drabbas av den här typen av besvär är ofta lite för duktiga och envisa. De negligerar kroppens signaler och jobbar på i samma hårda tempo i tron att livet snart ska lugna ner sig. Först när de hamnar på hjärtintensiven eller blir hemskickade av arbetsgivaren, inser de intellektuellt att de faktiskt är helt utmattade