Misstroende och PR

Tsunamirapporten visar att ett antal märkliga beslut gjordes inom den svenska regeringen. Självklart ska man ta omskrivningarna i media med en rejäl nypa salt men det hindrar inte att kommissionsrapporten ger svidande kritik av sittande regering.

Flera politiker menar att “det hjälper väl inte att sparka en minister” men missar att det är en symbolhandling. PR-mässigt borde GP nu ge Freivalds foten. Han behöver offra en eller flera ministrar om socialdemokraterna ska ha någon chans i valet nästa år.

Tsunamin är lika stor som Estonia. Det verkar svårt att förstå för regeringen. Om de blir ställda inför misstroendevotum kommer de säkert klara det med hjälp av sina stödpartier v och mp, men då hamna i en fullkomligt omöjlig situation där de blir fångar i extremistpartiernas händer. Regeringen förlorar all egen makt. Inför valet mellan att inte kunna föra sin egen politik eller att avgå borde GP lämna in regeringens avgångsansökan innan de blir ställda inför misstroendeomröstningen.