När Zlatan dödade en dröm

Tänk er en tolvårig tjej. Älskar att spela fotboll. Spelar brallorna av en del äldre killar i släkten. Den finaste komplimangen hon någonsin fått är av sin äldre bror när han sa att hon är bättre än en del i hans lag. Hon får ibland hoppa in i killarnas lag eftersom hon är snabb och har ett bra spelsinne. Hennes dröm är att fortsätta att spela fotboll. Hon har en massa idoler och sitter med pappa och tittar på fotboll så mycket hon kan. Fått en PSG-tröja i julklapp och längtar till sommaren och alla cuper.

Hennes enda oro är att tränarna funderar hur de ska få ihop ett lag. Flera av tjejerna har slutat och killtränarna vill helst ha ett lag med bara killar. ”Blir så stökigt med olika omklädningsrum.” Det diskuteras hemma om man ska höra med grannstaden om de har ett lag som hon kan spela i. Typ med tjejer från hela regionen. Problemet är dels att skjutsa – för de träningstider som det laget har är antingen väldigt tidigt på eftermiddagen eller sent på kvällen. För de bra tiderna går till de äldre killarna.

Hon läser Zlatans förklaring att han inte vill bli jämförd med damfotbollsspelare. För det får honom att skämmas. Therese Sjögran kan få hans cykel med autograf så blir hon nöjd. Anders Svensson ska självklart ha en bil. Tjejer får nöja sig med mindre. Svenska Fotbollsförbundet säger inte någonting. Damfotboll är inte lika viktig för svensk fotboll som herrarna. Det är ju herrfotboll som säljer. Hennes farbror förklarade vid annandagsmiddagen att det ju faktiskt handlar om den kommersiella potentialen. Tjejerna får faktiskt ge sig. Det går inte att jämföra eftersom killar är bättre på fotboll. Varför ska det hela tiden pratas om jämlikhet i allt? En del grejer är ju faktiskt killar bättre på. Det handlar ju om muskler och sånt. Typ fotboll.

Hon förstår att hennes idol faktiskt tycker att hon aldrig kan bli lika bra oavsett hur mycket hon kämpar. Hon minns vad hon läste på Twitter när damerna spelade VM. Hur de blev kallade feta kossor och dåliga. Att det inte borde visas på TV. När hennes släkt pratar fotboll så pratar de bara med hennes äldre bror som också spelar. Om hon försöker säga något så lyssnar de sällan.

Hon börjar fundera på om hon har lust att fortsätta spela fotboll. Blir så mycket med åkandet, och dåliga tiderna för träning. Hon måste ju hinna med skolan. Hon kommer aldrig ändå att få någon uppskattning för det. Så kanske hon slipper att få gliringar från klasskompisar om att hon gillar fotboll. För fotboll är ju ingen ”tjej-grej”. Det lär ju inte bli enklare nu efter att Zlatan sagt att han inte vill jämföras. Att det inte går att jämföra.

Uppdatering:

Först och främst. En del aversionskommentatorer menar att texten ovan inte är något värd eftersom flickan är en fiktiv person. Well – även om flickan inte finns (nej, det är inte min dotter; henne räddade musiken från sporten för några år sen) så finns flickan överallt. Prata med tjejer som spelar fotboll lite längre upp i åldrarna, fråga dem vad de känner inför att hela tiden komma på undantag. Och vad de tycker om att en av landets största stjärnor väljer att inte vilja jämföras genom att skämmas över att bli jämförd med dem som är ”sämre”.

Jag är förstummad över vilket hat som kritik av Zlatan kan generera. Och hur män som gillar fotboll och Zlatan anser det ok att han säger såna här saker. Att det är sant. Att damfotbollen är mindre värd(efull).

Några som skrivit mer om det är Johanna Frändén: en av Aftonbladets fotbollsexperter, Anja Gatu menar att det är en sorglig historia. Gunnar Berghdahl tittar på Zlatans egocentrism. Henrik Rydström om att det här påverkar mångas redan sunkiga åsikter. Johan Orrenius skriver om intervjuns kvalitet. Kristoffer Bergström ifrågasätter tanken att endast monetära värden styr vad som är ”bra”. Olof Lundh ger sig på SvFF.

Uppdatering:

Zlatan skämtade om cykeln. Och kritiken var mot media. Eftersom det var ett skämt så är det alltså ok? Det tog honom ett och ett halvt dygn att få ur sig en ursäkt? Krishantering 101 får nog bli nyårspresent till Zlatan. Plus att ursäkten känns väldigt halvhjärtad:

Cykeln var ett skämt, om än dåligt, mellan mig och journalisten och jag utgick ifrån att han förstod att det var ett skämt. I tryck blev det inte riktigt lika kul. Det var inte min mening att trampa någon på tårna”

”Trampa på tårna”? Det skulle möjligen kunnat vara ”göra någon ledsen” eller ”dissa någon” men att trampa någon på tårna är att egentligen ha rätt. Antar att vi nu får en strid ström med män som förklarar att ”det var ju bara ett skämt – får man inte skämta i DET HÄR JÄVLA LANDET LÄNGRE” och ”han bad ju om ursäkt, sluta tjafsa. Han dissade inte damlandslaget (fast de är sämre och de ska sluta gnälla och det går inte att jämföra eftersom herrfotboll är mycket roligare att se på och mycket bättre).

 • Love

  Menar du att tjejer ger upp när de möter motgångar, när någon säger att de inte är lika bra som killar?

 • Arne Flennfors

  Så kan man se det om man drar det till sin spets. Jag tror inte att Zlatans uttalande får någon negativ påverkan på tjejers drömmar och fotbollspelande, kanske en kick framåt. Uttalandet var nog mest negativt för Zlatan själv men har är ingen proffstyckare heller, mera fotbollspelare.

  Arne Flennfors

 • Vincent V. Vukovic

  Du behöver inte sätta ord i hans mun, men för vissa betyder en idols åsikt hela världen.

 • Nej. Läs en gång till.

 • Så förebilder har ingen påverkan på fansen?

 • Jonte

  Håller med att uttalandet om cykeln var dumt, men i sak har han helt rätt. Det är en helt annan konkurrens inom herrfotboll såväl internationellt som nationellt, därför är det faktiskt en större prestation att bli en av världens topp 5 bästa herrspelare än en av topp 5 världens bästa damspelare. Precis som det är svårare att bli världens bästa fotbollsspelare än att bli världens bästa hockeyspelare.

  Såväl Ingemar Stenmark som Peter Forsberg har ju gått ut och sagt att Zlatan är större än vad dom själva är eftersom konkurrensen är så mycket större inom fotboll än inom hockey och alpint. Varför är det helt omöjligt för fotbollsdamerna att erkänna samma sak? Istället försöker man låtsas som att ett vm-brons i damfotboll är en lika stor prestation som ett vm-brons i herrfotboll och att det är lika svårt att bli världens bästa damspelare som att bli världens bästa herrspelare, det är bara löjligt och så jävla genomskinligt. Alla vet ju att det inte är sant. Vem försöker ni lura?

  Och ja, av samma anledning är det en större prestation att slå rekord i antal herrlandskamper än att göra det i antal damlandskamper. Konkurrensen inom herrfotboll är helt enkelt mycket större. Så låt Anders Svensson få sin bil. Jag förstår faktiskt att herrarna är irriterade över att dom hela tiden förväntas be om ursäkt för och skämmas för att dom tjänar mer pengar och får mer uppmärksamhet än damerna. Gnäller innebandyherrarna på att dom tjänar mindre och får mindre uppmärksamhet än fotbollsherrarna?

 • Arne Flennfors

  Jag tror fansen har Zlatan som förebild för hans fotbollspelande. När det gäller synen på damfotboll, jämställdhet och mycket annat ser nog fansen att Zlatans åsikter finns överallt, tyvärr.

 • Ewa Pihl

  Så märkligt, Ser även kommentarerna här nedanför ?

  Är det ingen som VERKLIGEN förstår !?

  “Bara” för att det var Zlatan som “öppnade mun” i en så´n total groda…

  Detta betyder verkligen en straffspark för flick/kvinnosport och ALLA deras medlemmar..

  Har själv spelat fotboll många år, ingen stjärna men gjorde min nytta i laget. Men KAN fotboll och vad som händer på plan, t ex under en TV-match..

  Jag känner så´djupt för din dotter, som förlorade en stor del av den ohöljda glädjen över sina skicklighet och sina framgångar..

  Allt prat om pengar är ju sant, för att männen servar männen !? Var det nå´t nytt?

  Näe, det här får ledsamma efterräkningar, var så säkra.

  Tack för ditt inlägg, och krama dottern och säg att hon ska fortsätta vara en “fighter”!!

 • Min dotter har inget med saken att göra. Musiken räddade henne från sporten för länge sedan :)

 • Jag har inte sett att fotbollsdamerna varit de som drivit det hela. Sen är det ganska intressant att fundera över vad som är prestation. Ditt inlägg är ganska misogynt.

 • Vilket gör att det är viktigt att lyfta frågan.

 • Arne Flennfors

  Absolut, men att lägga hela jämställdhetsfrågan i knät på stackars Zlatan känns lite oroande.

 • Jonte

  ”Jag har inte sett att fotbollsdamerna varit de som drivit det hela. ”

  Inte? Så fotbollsdamerna var inte de som klagade över att Anders Svensson fick en bil? Dom har aldrig klagat över herrarna får mer uppmärksamhet?

  ”Sen är det ganska intressant att fundera över vad som är prestation.”

  Jag kan hjälpa dig på traven, det är en större prestation att bli bäst i världen inom en idrott som har många utövare som försöker bli bäst i världen. Alltså är det en större prestation att bli världsbäst på fotboll än att bli världsbäst på innebandy. Lycka till att hitta en innebandyspelare som förnekar det, den som gör det skulle bli utskrattad. På samma sätt är det därför en större prestation att bli bäst i världen inom herrfotbollen än inom damfotbollen, inte på grund av olika fysiska förutsättningar utan helt enkelt för att konkurrensen är skyhögt större. Om 40 år kanske det är lika många tjejer och killar som drömmer om att bli landslagsspelare och bäst i världen men idag är det inte det.

  ”Ditt inlägg är ganska misogynt.”

  Jasså? På vilket sätt? Hatar jag innebandyspelare också för att jag krasst konstaterar att konkurrensen är mindre?

 • Tycker inte att det är synd om Zlatan. Vad är det för respekt för en person som nått så långt att han inte ska kunna förstå och göra en konsekvensanalys av vad ett sånt här uttalande innebär? Plus än en gång: det här är skrivet utifrån ett perspektiv – en tolvårig fotbollstjej. Själv har jag kritiserat såväl journalistiska katastrofen med att inte ställa kritiska frågor såväl som SvFF som gör en riktigt flat figur i det här. Men i texten här är det ganska ointressant. För en tolvåring bryr sig föga om vad SvFF säger, eller att journalisten gjorde ett kasst jobb.

 • Om du läser på så kan du se att Sjögran själv anser att det inte går att jämföra. Men det är klart – om man vill att damfotbollen ska få sig en känga så struntar man i sånt?

 • Roger

  De här klagomålen att herrarnas pengar minsann går till att bekosta kvinnornas idrottande är intressant. Ingen som klagade på att herrarna fick ta del av kakan när Klüft, Kallur, Forsberg (Magdalena), Wiberg, Pärson, mfl var de största artistnamnen i sina idrotter och deras namn drog in mer pengar till landslagen än de manliga idrottarna. Men så fort det är en idrott där män är större affischnamn än kvinnor så skall det klagas på att det går iväg pengar från männen till kvinnorna. Och att kvinnorna bara skall vara glada att de får existera om ens det, annars så ses de som en belastning.

 • Arne Flennfors

  Jag tar det igen, Zlatan är en bra fotbollsspelare. Han har kommit lång inom fotbollen. Han har inte kommit långt inom filosofi eller någon annan djuptänkande disciplin. Varför skall han ha alla svaren? Att sedan dra upp en tolvårig tjejs perspektiv, som påverkas starkt av en antydan, felsägning eller en blick vid fel tidpunkt, det är över min kompetens. Att Zlatan skall stå där vid en intervju och köra över SvFF som en Rambo vore väl ett önsketänkande.

  För att avrunda, jag tror inte att någon eller något har dött i detta fallet. Svensk damfotboll kommer fortsätta att utvecklas och bli starka, trots allt motstånd. De har kommit haft en svår väg hit men jag tror inte att detta är slutet

 • Jonte

  Flera damspelare har upprepade gånger jämfört skillnaderna i prispengar, medial uppmärksamhet mm mellan dam och herrfotboll. Det går inte att jämföra skillnaderna i medial uppmärksamhet, sponsorpengar mm utan att jämföra skillnaderna i underhållningsvärde och kvalitet. Därför det ena är en direkt konsekvens av det andra. Så vill dom att man ska sluta jämföra kvalitetsskillnaden mellan dam och herrfotboll så sluta jämföra skillnaden i sponsorpengar, medial uppmärksamhet och annat.

 • Jonte

  Jo, flera damspelare har offentligt sagt att om de vinner medalj i ett stort mästerskap så är det lika stort som om herrarna gör det. Det är så dumt att man rodnar, har någon innebandyspelare kunnat säga samma sak utan att bli utskrattad tror du?

  Nu senast så stack ju fd landslagsspelaren Frida Östberg ut hakan och menar att ett VM-brons i damfotboll är en lika stor prestation som ett VM-brons i herrfotboll. Det är bara skitsnack, skillnaden i konkurrens är som sagt skyhög, det är som att säga att ett vm-brons i brännboll är lika värt som ett vm-brons i basket eller ishockey. Samma sak med att bli topp 5 i världen inom dam och herrfotboll, skillnaden i konkurrens är enorm. Därför är det svårare att nå Zlatans position inom herrfotbollen än Lotta Schelins position inom damfotbollen. Han har med all säkerhet kämpat hårdare än Lotta Schelin för att nå dit han är idag. Ju större konkurrens ju hårdare måste du kämpa för att nå toppen. Tyvärr. Som sagt, om 40 år kanske det ser annorlunda ut men idag är det inte så. Peter Forsberg, INgemar Stenmark ochh innebandylandslaget har inga problem med att erkänna detta? Varför kan inte Frida Östberg göra samma sak?

  http://www.svt.se/sport/fotboll/experten-varfor-ska-han-skammas

 • Jonte

  Och inga spelare inom herrfotboll har nånsin utsatts för näthat eller hot efter en dålig fotbollsmatch?? Förlåt men vilket alternativt universum lever ni i egentligen? Det där ingenting jämfört med vad herrarna har fått stå ut med genom åren. När Sebastian Larsson brände chansen mot Portugal exploderade twiiter med tweets som ”jag ska döda din jävel” och häng honom. Kom tillbaka när en kvinnlig fotbollsspelare mördats pga ett självmål.

 • Skillnaden är väl att damspelarna hatades som grupp och inte som individer. Vilket innebär att även en 12-årig tjej som spelar fotboll omfattas av tex tweetet ”snart dags för alla fula kossor som ska ut på åkern och spela lite boll”, för att ta ett exempel – och det oavsett prestation. Som kille har man åtminstone möjlighet att prestera sig till respekt.

  Jag har aldrig sett herrfotbollspelare som grupp hatas på det viset någonsin faktiskt.

 • Jonte

  Du måste leva i ett alternativt universum…

  Så ett helt herrfotbollslag har aldrig hatats kollektivt efter en match? Dom där tweetsen kom efter 2 usla missade straffar i matchen mot Danmark. Skulle herrlandslaget missa två straffar i en gruppspelsmatch i en viktig turnering skulle twitter explodera i hat.

  Har du nånsin sett en kvinnlig fotbollsspelare som mordhotats? Vill påminna dig om att hela fotbollslag har mordhotats i Sverige efter dåliga matcher. Anders Limpar fick gå med livvakter ett tag pga att han bytte klubb. Tränaren för Djurgården fick sin villa nerklottrad ned rena mordhot efter en usel säsongsinledning. Hot och hat mot manliga spelare är så vanliga att vi knappt reagerar. Om någon skulle skrivit att Lotta Schelin ska dödas efter det att hon missade straffen hade det blivit ett jävla liv. När det händer Sebastian Larsson är det ingen som reagerar. Jämställdhet?

  Vakna och välkommen till verkligheten.

 • Conchi Gonzalez Garcia

  Spelar det någon roll vem som har mest muskler? Det som är viktigt är det budskapet som ges. Att ribban redan är satt – av någon annan. Någon som bestämmer att en kvinna inte kan och inte bör jämföra sig med någon man någonsin. Är inte det själva saken med all sport – att göra det otroliga, att prestera det man inte trodde man kunde? Säger tränarna någonsin att loppet redan är kört när ett lag möter ett annat lag som är överlägset?
  Mer än muskler handlar det om drömmar, om frihet och om att inte någonsin ta någonting för givet bara för att man för tillfället är segraren.

 • Jag pratade inte om ett herrfotbollslag. Jag pratade om *alla fotbollspelare av ett visst kön*.

  Och jag påstår heller inte att herrfotbollen är fri från hat.

  Som sagt, killar kan prestera sig till acceptans och beröm.

  När jag var liten kille hade jag idoler som jag hade teoretisk chans att bli som. Jag visste att om jag *presterade* på topp så kunde jag lyckas.

  Tjejer möts av hat bara för att de är just tjejer som råkar spela fotboll. Spelar ingen roll om de vinner eller förlorar, ”Damfotboll är små bröst, lesbiska och kort hår”.

 • Jonte

  Just dom tweetsen du referar till dök upp efter det att damerna missat 2 straffar i en viktig gruppspelsmatch, när dom vann förekom inte liknande tweets. Hade herrarna lagt 2 lika usla straffar i en lika viktig match hade du sett betydligt värre saker skrivas.

  Jag ska släppa en bomb här. Vi tycker det är värre när en kvinna drabbas av näthat än när en man gör det. Förmodligen för att vi fortfarande år 2013 ser kvinnor som bräckligare och skörare än män. Är inte det något feminismen borde bekämpa snarare än underblåsa vilket ni gör? Om någon hade skrivit liknande saker om Lotta Schelin som dom gjorde om Sebastian Larsson efter missen tror du inte att såväl media som twitter hade reagerat tusen gånger hårdare? Vad tror du hade hänt om Pia Sundhage drabbats av samma sak som djurgårdstränaren?

 • pffft

  Jävla typiskt Nya Sverige att vrida och vända på allt. Jobbar du på Aftonhoran eller?

 • Slutagnälla

  ”När Zlatan dödade en dröm”

  ”Hon börjar fundera på om hon har lust att fortsätta spela fotboll. Blir så mycket med åkandet, och dåliga tiderna för träning. Hon måste ju hinna med skolan. Hon kommer aldrig ändå att få någon uppskattning för det. Så kanske hon slipper att få gliringar från klasskompisar om att hon gillar fotboll.”

  Låter ju verkligen som att det är Zlatans fel, tycker det är värre med en farsa som utnyttjar skiten för att få uppmärksamhet.

  Det här är ett sånt jävla icke problem och Zlatan säger till och med i intervjun att han ”har stor respekt för damfotbollen och deras prestationer”.

  Det är fullständigt idiotiskt av en mediamänniska att fråga Zlatan vem som är bäst av honom och Lotta Schelin och det är medias fel att det här händer när de letar efter just sådana människor som dig som vill gnälla.

  Fan vad trött man blir, kan inte Anders Svensson få en bil utan att hela jävla Sverige ska gråta ut i Aftonbladet eller på ex antal bloggar och påstå att han dödar fotbollsdrömmar, tänk efter lite och fundera istället på hur jävla många fotbollsdrömmar han har gett upphov till.

  Sämsta jag läst, tack och hej.

 • Patric Nordén

  Om Zlatan inte kan uttala sej i frågan sp kanske han borde ha sagt ”inga kommentarer”. Nu gjorde han inte det och får stå för det han sagt, så enkelt är det. Att han sen inte är ”utbildad filosof” spelar ingen roll.

  Detta är ställt ur en 12-årings besvikelse över sin idols uttalande. Det är ingen som sagt att någon har dött av Zlatans uttalande. Det ”enda” som dött är möjligtvis några tjejers fotbollsdrömmar.

 • asdf

  Så du ljög alltså om hela skiten för att få uppmärksamhet och sympatipoäng?

  Fjant

 • Patric Nordén

  Hur som helst så uttrycker han sej mer moget än du gör. :)

 • Arne Flennfors

  Jag skrev någon eller något har dött. Jag tror inte att några tjejers fotbollsdrömmar har dött pga Zlatans uttalande. De är nog starkare än så.

 • Derp

  Då är det väl en själv det är fel på? eller du kanske är en Belieber eller nåt annat fjanteri…

 • Om man inte ser att det är en del som till slut kan stjälpa en dröm är man antingen okunnig och främmande för hur unga lever respektive ignoranta.

 • Snyft snyft. Förutom att det inte handlar om min dotter utan är en fiktiv berättelse så visar du bara att kritiken är rätt. Tjejer ska inte tro nåt.

 • Arne Flennfors

  Precis Deeped, jag har redan skrivit det om du läser.

 • Jag läser och ser bara att du förklarar att Zlatans uttalande knappast dödar något. Det har jag inte heller skrivit – läs sista delen av texten.

 • Du måste ha ett jobbigt liv om du tror att allt du läser eller ser är dokumentärt. Jag skrev att det inte handlade om min dotter – det innebär inte att tjejen inte finns eller hur?

  Förlåt, dum fråga. Du förstår inte såna saker som metaforer och sånt. Eller att man kan skriva fiktion som är nära verkligheten utan att det är dokumentärt.

  Gissar att du tror på Star Wars som dokumentär också? Eller på siffror från SD?

 • Redan gjort. Och vad duktig du är som hittade mitt twitterkonto. Måste varit jättesvårt att hitta det.

 • Vad bestämmer ett underhållningsvärde? Vanligtvis en mix av utbud och efterfrågan. Att göra det till en sorts statisk egen logik är bara dumt. Det vore iofs skitbra om det var sant men alla som jobbar med kommunikation eller försäljning vet att det faktiskt inte är så.

 • Ja för tjejer har ju allt serverat för sig. Får ju betalt och så när de spelar i de högsta divisionerna. Bra träningstider, riktigt bra sponsring och så. Ja så är det ju.

  Hur var det nu med verklighetsförankringen?

 • Tack.

 • Arne Flennfors

  OK jag får citera mig själv ” Att sedan dra upp en tolvårig tjejs perspektiv, som påverkas starkt av en antydan, felsägning eller en blick vid fel tidpunkt, det är över min kompetens”.

 • Är Zlatans uttalande en antydan? Felsägning? Är den verklighet som tjejidrott ofta står inför – att ständigt få stå tillbaka för killarnas motsvarighet en blick vid fel tidpunkt?

 • fotbollsproffset

  Som jag kan vi skrota damfotbollen. Kanske kan de som idag spelar gå på matlagningskurs istället?

 • Mogen kommentar. Hur gammal är du? 13?

 • Här har inte ens vettet gått in in the first place..

 • Arne Flennfors

  Oj, oj nu har du läst in mycket konstigt. Jag menar att unga tjejer är väldigt känsliga för kommentarer. Zlatans uttalande är naturligtvis ingen felsägning eller något annat. Däremot är det lite svagt att dra upp en tolvårig tjejs perspektiv i en vuxen debatt. Hoppas jag är tydlig nog efter ett par öl på fredagskvällen.

 • Hur många av tweetsen om herrfotbollspelarna riktade in sig på att det handlade om herrar? Alltså att de skulle ge fan i att spela fotboll eftersom de var killar? Att killar inte kan spela fotboll och ska syssla med annat?

 • Jonas_op

  Jag anser att prestationen att bli bäst i världen i en sport där du inte kan tjäna pengar är lika stor som i en sport där du tjänar multum. Zlatan har aldrig haft ett annat arbete än fotboll (okej det där vet jag inte men det låter rimligt) och har därför haft möjligheten att träna hela livet till att bli bäst. Denna möjlighet har mycket få damspelare eller innebandyspelare för den skull. De ska plugga/jobba på andras villkor samtidigt som de blir bäst i världen, medan Zlatans liv är (helt) på Zlatans villkor, i alla fall ekonomiskt.

  Det sagt så handlar hela historien (enligt mig) om att FÖRÄNDRA rådande ordning, mot ett mer jämställt (kön) samhälle så att vi alla har samma förutsättningar.

 • Jonte

  Men fattar du inte Zlatans konkurrenter också haft möjligheten att tjäna pengar och träna hela livet för att bli bäst? Det är konkurrensen som avgör hur svårt det är att bli bäst. En damfotbollsspelare eller innebandyspelare i Sverige har inte sämre förutsättningar än sina konkurrenter i utlandet.

 • Jonte

  Men om Sjögran anser att det inte går att jämföra varför gnäller hon på att Svensdon fick en jil och inte hon?

 • Jonte

  Du kallar dig libertarian men förstår inte hur marknaden fungerar? En klubb som producerar unga talanger tjänar betydligt mer pengar på sina unga talangfulla killar än dito tjejer. Manliga fotbollsspelare kostar mer och varje gång han säljs vidare får moderklubben en del övergångssumman vilket både pojk och flicklagen i den klubben tjänar på. Är det då konstigt att klubbarna prioriterar den del av verksamheten dsm går med vinst och ger avkastning? Damfotbollen ska vara glad för att herrfotbollen drar in så mycket pengar eftersom det är herrfotbollens intäkter som till största delen finansierar damfotbollen idag.

 • Jonte

  Vilken fånig artikel du länkar. Det står ju uttryckligen att herrfotbollen hånades och hur spelare var tvungna att träna avskilt för att slippa hånen när herrfotbollen började. Är det då så mycket hemskare att damfotbollen råkade ut för samma sak när den kom? Återigen, är kvinnor skörare och bräckligare än män tycker du?

  Sen förvränger artikelförfattaren sanningen vad gäller damfotbollen i England. Den var populär under första världskriget när männens liga var avstängd pga första världskriget då männen fick njuta av det manliga privilegiet att kräla och dö i skyttegravar mot sin vilja.

 • Du vet att du blivit nästan en karikatyr av manschauvinism. Det är synd om männen, det är mest synd om männen även om det är lite synd om kvinnorna. Och är det synd om kvinnorna så beror det inte på männen utan på kvinnorna.

 • Vuxen debatt? Så du menar att det här inte berör unga tjejer? Att Zlatans uttalande både påverkar dem direkt men också indirekt utifrån vad deras jämnåriga killkamrater kommer säga om det? Allvarligt – vilken verklighet lever du i?!

 • Följaktligen ska herrarna i skidor och alpint vara glada och tacksamma för vad tjejerna drar in? De ska vara tysta och inte begära något.

  Jag är libertarian vilket också innebär att jag inte ser att marknadskrafter är statiska utan påverkbara – och att det är de som bör styra istället för regleringar. Följaktligen är ditt påstående snett eftersom du glömmer bort att manliga spelare kostar mer pga av att någon värderat dem högre. Vilket därmed är något som bygger på åsikter och efterfrågan. Om efterfrågan förändras så förändras priset.

  Det är inte självklart att klubbar bara ska gå efter avkastning – inte ens i libertarianskt synsätt – eftersom du aldrig kan veta i förväg och fr a inte på lång sikt hur en pris- och värdeutveckling sker.

  Vidare – även som libertarian anser jag att alla har ett ansvar för hur ett samhälle byggs. Eftersom jag anser att staten ska ha så lite att göra med detta som möjligt blir det än viktigare att individer och grupperingar (företag och organisationer) tar det ansvaret. Att som fotbollsklubb, förbund och företag då välja att endast satsa på herridrott och låta ojämlika (och kränkande) uttalanden gå igenom är mot libertarianska principer.

  Så försök nåt annat.

 • Arne Flennfors

  Att använda barn som slagträ i debatter brukar man ta till när andra argument tryter. Nu kom det trixet in ganska tidigt. Förlåt att jag reagerar.

 • När jag läser kommentarerna här, så undrar jag inte om sporten – och speciellt de stora sporterna som fotboll och hockey – ibland drar fram det sämsta i folk. Det är så känsligt att kritisera det som är rådande att man lätt kan få för sig att det är något religiöst över det.

 • Pingback: Frustrerad, engagerad och irriterad. | nikolina stålhand()

 • Irene Visintin

  Jag tyckte att Zlatan var en idiot innan jag läste den här artikeln. Nu tycker jag att han verkligen är avskyvärd.
  Jag är italienska, i mitt land är football ALLT… men football betyder INGENTING för mig. Jag fattar fortfarande inte VARFÖR folk fortsätter att behandla idioter som gudar (typ Zlatan, Maradona osv.) när såna människor inte har någon mer kapacitet än att springa efter en boll för 90 minuter. Och dem får mycket mer pengar än andra som räddar liv varje dag (och får inget tack för det). Jag menar de som är utbildade, kan prata, och har en personalitet, inga djur som springer efter en boll.
  Löjligt tycker jag. Folk måste sluta vara så blinda.

 • weisefading

  Men det är trots allt så att kvinnor inte kan spela fotboll lika bra som de bästa männen. Folk vill se dem som spelar bäst fotboll. Kvinnor och män spelar bokstavligt talat i olika ligor, lagen är inte könsblandade. Det finns ett lag med bara män och ett lag med bara kvinnor,
  Hade vi haft blandade lag där kvinnor och män spelade tillsammans och de blandade lagen hade klarat sig lika bra som ett endast manligt lag är det en annan sak.

  Dock är det självklart så att dam-landslaget är bättre på fotboll än många herrlag på lokal nivå och hade vi haft blandade lag skulle vi kunna ha sett damerna från landslaget lyckas bra i de högre divisionerna i sverige men de hade inte varit med i landslaget.
  Och det är därför man inte kan jämföra

 • Jonte

  Som libertarian borde du inse att ekonomi inte är ett nollsummespel. Pengarna som klubbarna tjänar på herrfotbollen kommer även damerna till del. Satsar en klubb mindre på herrarna så riskerar klubbens intäkter att minska vilket i förlängningen drabbar damfotbollen också. Men det kanske inte spelar någon roll så länge herrfotbollen drabbas hårdare, bättre att alla har det lika jävligt i sann kommunistisk anda eller hur?

  Vill du veta varför manliga fotbollsspelare värderas högre? Därför att dom drar in mer pengar till sina arbetsgivare, så fungerar en fri marknad. Det är PSG:s herrlags intäkter som gör det ekonomiskt möjligt för PSG att ha ett proffslag för damer. Det är pengarna som Zlatan & co drar in som gör att Kosovare Asllani och Lotta Schelin kan vara proffs och leva på fotbollen och ändå ska han be om ursäkt för och skämmas för att han tjänar mer?

  Långt fler män än kvinnor är intresserade av fotboll, gå till en sportbar och kolla vilka som samlas för att se matcher från champions league. Vilka är det som samlas på gräsplättar och grusplaner runt om i landet för att spontanspela fotboll? Tjejer eller killar? Vad får det konsekvenser tror du?

  Konsekvensen blir naturligtvis att herrfotbollen håller långt större kvalitet även när det gäller teknik, bollkontroll och spelförståelse. Sådant som skapar underhållningsvärde för de flesta fotbollsälskare. Konsekvensen blir att konkurrensen inom herrfotbollen blir skyhögt högre och att du måste kämpa ner för att bli en toppspelare och landslagsspelare inom herrfotboll än inom damfotboll. Ändå gråter Therese Sjögran över att Anders Svensson fick en bil och inte hon. Patetiskt.

 • magoo_blind

  Fast prestationerna är olika. Det finns 250 miljoner herrar som spelar organiserad fotboll och antagligen lika många som inte har råd med det. Det finns 27 miljoner damer. Sett i procentuellt till hur många som spelar så är dessutom Sverige mycket mer representerade av totalen i damfotboll än i herrfotboll.

  Att vi har kommit så långt med damfotbollen i Sverige (bara Tyskland och USA kan mäta sig med procentuella resurser) är något vi skall vara stolta över. Men samtidigt så betyder det också att det inte är en självöverskattning att vi har bra damfotbollsspelare.

  Damfotboll är en sport i klass med innebandy. Herrfotboll är särklass störst. Det Zlatan har gjort är prestationsmässigt helt enastående, där möjligtvis bara J-O Waldner och Peter Karlsson kan mäta sig.

  Sedan så är Zlatan fortfarande dum i huvudet som inte kan debattera dess faktum utan att framstå som en mobbare, men han har rätt i sak.

  Och hans utspel är ju egentligen riktat mot media och fotbollsförbundet, problemet är att han inte är verbalt kunnig/villig nog att göra det utan att fucka upp tjejers fotbollsdrömmar. Tyvärr.

  Han menar ju egentligen, liksom damerna gör, att man inte skall jämföra. Jag förstår att både han och damerna lackar när media ställer en fråga om vem som är bäst av honom och Lotta Schelin. En sportjournalist som ställer en sådan fråga borde få sparken för att han antingen är okunnig om sporten eller nedlåtande mot tjejerna.

 • magoo_blind

  Det var media som klagade att Anders fick en bil. Inte damfotbollsspelare.

  Rent generellt så vill inte damfotbollspelare prata om herrar. Jag vet att Lotta Schelin inte tycker om jämförelsen med Zlatan (hon är mer lik t.ex. Lewandovski om man nu skall jämföra). Det är snarare så att de tvingas svara på de frågorna för att journalisterna är rövhål.

 • Jonte

  Det säger väl ganska mycket om feminismen idag om en typisk manschauvinist bara är en spegelbild av dagens feminister?

  Det är synd om kvinnorna, det är mest synd om kvinnorna även om det är lite synd om männen. Och är det synd om männen så beror det inte på kvinnorna utan på männen (patriarkatet).

  Exakt så låter nämligen feminister idag. Eller för att citera Hillary Clinton:

  ”Women have always been the primary victims of war, women lose their husbands, their fathers and their sons in combat”

 • Jonte

  Klagade de manliga skidåkarna då på att Forsberg, Wiberg och Pärson fick mer medial uppmärksamhet och tjänade mer pengar?

  Nä, så jämförelsen haltar. Ingen har klagat på att damfotbollen får en del av de pengar herrfotbollen drar in. Det har bara tagits upp som en förklaring till varför herrarna tjänar mer pengar och uppmärksammas mer i media. Något som fotbollsdamerna klagar på.

 • magoo_blind

  Pengar spelar ingen roll för att mäta en prestation, det är helt riktigt. Snarare är det väl en större prestation när halvproffs slår fullblodsproffs. Fast det har inget med Zlatan prestation att göra, han möter bara fullblodsproffs.

  Det som spelar roll är konkurrens. Det är därför Zlatan har presterat något som Schelin inte är i närheten av att ha gjort.

  Sista stycket håller jag med dig helt om.

 • Jonte

  När det gäller fotboll så är det fö de flesta fotbollsälskare detaljer som teknik, bollkontroll och spelförståelse som höjer underhållningsvärdet rejält. Och det är stor skillnad på dam och herrfotboll vad gäller de aspekterna.

 • Karl

  Hej! Jag måste anstränga mig för att läsa vad du skrivit, alltså läser jag det inte, tyvärr. Detta p.g.a. dåligt teckensnitt i hemsidan. Kör gärna med kul teckensnitt om du vill, men safea med typ verdana för dem som inte har det. Mitt tips :)

 • petra

  Stackars Zlatan! Varför är det oroande? För att allt han säger/gör har extremt mycket inflytande? Ja, då håller jag med dig! För han har absolut ingen rätt att förminska andras prestationer bara för att han är man och duktig.

 • David Flodén

  Zlatan får väl tycka vad han vill utan att det ska bli nationell moralpanik. En klassisk storm i en vattenkopp.

 • Dumheter. Själva grundfrågan i den här posten är förebilden Zlatan som är förebild för mängder av barn och unga. Att du anklagar mig för att argumenten skulle tryta när hela postningen tar sitt avstamp i det perspektivet är jävligt märkligt.

 • Du läser inte ens det jag skriver?
  Ok, långt fler män är intresserade än kvinnor. Varför är det så? Kan det handla om följande:
  a) kvinnor tar hand om hemmet och har inte tid
  b) damfotboll har inte pushats och därmed kan inte kvinnor på samma sätt hitta intresset
  c) det är män som väljer vad som ska satsas på när det gäller sport och därmed blir herrfotbollen lyft framför damfotbollen.

  Du lider av något sorts magiskt tänkande i att saker bara händer utan att det är påverkbart. Du verkar tycka att herrfotbollens överhöghet är gudagiven eller ödesbestämd och inte beroende på mängder av parametrar.

  Du är misogyn. Lägg ner.

 • Det är en plausibel tolkning. Själv tycker jag att journalisten (och Expressen) gjort ett uselt jobb. Och SvFF har varit extremt flata hela tiden och även nu.

  Dock – texten tar avstamp i hur unga fungerar. Då är inte media eller SvFF det intressanta utan vad idolen säger och står för. Något som Jonte ovan inte kan få in i skallen.

 • Det är Helvetica och sedan sans-serif för de som inte har det. Så sorry men det är din webbläsare som jävlas med dig.

 • Det får han. Men du menar att den som inte tycker som honom ska få ifrågasätta och kritisera? Han ska stå oemotsagd? Fint.

 • Jonte

  Förutom det ogenomtänkta uttalandet om cykeln, har han fel i något han säger tycker du?

  Är det verkligen en skandal att Anders Svensson fick en bil och inte Therese Sjögran?

 • Arne Flennfors

  Jag försvarar absolut inget av vad han säger, jag bara undrar varför vi ger honom ett sådant inflytande så att han kan såra människor och påverka barnens framtid, (enl deeped). Han är ju bara en fotbollsspelare.

 • Well – du anser alltså att idoldyrkan är en anomali? (att det sedan funnits typ i hela mänsklighetens historia kanske inte gör något). Ingen ger någon något utan att det finns en kontext. I det här fallet kontexten ”duktig – känd – förebild”. Och bara en fotbollsspelare? Well, enligt andra kommentatorer är han typ bäst i hela världen och viktigare än nåt annat för Sverige.

 • Jag har ingen som helst åsikt i bilfrågan mer än att det fortfarande är så att om man ger ett pris till den svenska fotbollsspelare som gjort flest landskamper så bör det gå till den.

 • Arne Flennfors

  ”Den stora starka Zlatan dödar oskyldiga barns drömmar” Jag tycker inte det ser seriöst ut, jag känner lite obehag men om det verkligen är sant så finns det ett stort problem att ta tag i snabbt.

 • magoo_blind

  Jonte: Tror du på allvar att Zlatan drar in pengarna till PSG så kan du väldigt lite om fotboll.

  PSG är ett minusspel som bekostas av Nasser Al-Khelaifi som tack för att Platini tog fotbolls-vm till rövhålsstaten Qatar 2022 trots att de är en skitdemokrati som kommer bli fotbollens död. Inget annat.

 • Jonte

  Så det är för att kvinnor tvingas ta hand om hemmet som dom inte har tid att intressera sig för fotboll?? Hör du inte hur dumt det låter? Det finns mängder av fritidsintressen som är långt vanligare bland kvinnor än män. Om det är tidsbrist som gör att flickor och kvinnor inte intresserar sig för fotboll hur kommer det sig då att långt fler flickor och kvinnor har tid att hålla på med ridsport än män? Hur kommer det sig att kvinnor modebloggar oftare än män? Hur kommer det sig att fler kvinnor har tid att studera på universitet än män? Jag kan rada upp intressen som är vanligare hos kvinnor än män men det skulle täcka hela A4 sidor.

  Anledningen till att färre kvinnor än män intresserar sig för fotboll än män beror inte på att dom inte har tid utan för att dom generellt sett intresserar sig för andra saker än män. Gå och köp lite damtidningar som Amelia eller liknande och kolla vad det skrivs om så får du lite tips. Det förekommer inte många artiklar om fotboll. Om alla tjejer som intresserar sig för ridning, mode, hälsa, mm skulle intressera sig för fotboll istället skulle skillnaden i intresse inte existera. Fler tjejer väljer att titta på exempelvis idol än en champions league final för damer. Männens fel?

 • magoo_blind

  Jo, problemet är väl att vi inte få reda på exakt vad han menade. Han har ju en historia av att uttala sig på ett sätt som han anser vara humor, trots att ingen annan fattar det. Till journalistens försvar skall sägas att de har minimalt med tid och att de inte hade damfotbollen på agendan från början.

  Och ja – jag håller med dig om att Zlatans uttalande tyvärr kommer att döda småtjejers intresse för att börja spela boll.

 • Jonte

  Utan att ta hänsyn till prestation? Det är nämligen en större idrottslig prestation att hålla en landslagsplats i herrfotboll eftersom konkurrensen är större.

 • Arne Flennfors

  Och vad är motsatsen, hur mycket inflytande skall en idol få ha i ett modernt mediesamhälle? Skall han/hon kunna få döda även vuxna människors drömmar? Var väljer vi att sätta gränsen?

 • Elma Dumancic

  Men erkänn, det går inte att gemföra de två ;) Om man lägger Zlatans skitsnack åt sidan så har han åndå rätt hehe
  Vem som kollar på damfotboll räck upp handen! :D

 • Elma Dumancic

  Kvinnorna är också hopplösa i traffiken. =)
  Varje gång jag ser konstig körning i traffiken är det på första plats kvinna jag ser, på andra plats någon som övningskör och sen kommer en man som visar vårdslöshet.
  Varför blir man förbannad över sanningen?

 • magoo_blind

  Svensson fick den inte för att han har gjort flest landskamper, utan för att han slog rekordet som fanns tidigare. (Flest landskamper kan han ju fortsätta att slå)

  Sjögran gjorde detta två år tidigare och borde fått något slags cred då.

  Ingen borde fått en bil hur som :)

  Och Jonte – Anders Svensson har slagit rekordet för att han har varit medelbra och kunnat spela en stor del av sin karriär i Allsvenskan och således kunnat vara med i Januariturneerna för att plocka landskamper. Så pratar du prestation, så är snarare Olof Mellberg den du söker eftersom han gjorde massor av landskamper trots att han var utlandsproffs.

 • Jonte

  Och ändå gråter inte Mellberg för att han inte fick en bil? Inte Ravelli som hade det tidigare herrekordet heller? Varför ska då Sjögran gråta?

  Tjafset om bilen var så pinsamt barnsligt och ovärdigt att jag tappade all respekt för dom som gjorde en skandal av det här. Det gäller såväl media som vissa damspelare.

 • Jonte

  Varför vill du då jämföra prispengar, medial uppmärksamhet och löner mellan dam och herrfotboll? Det går att jämföra delar utan att jämföra helheten eftersom det ena är en konsekvens av det andra. Otroligt att du inte kan få in det i skallen.

 • George

  Tycker ‘Slutagnälla’ sätter huvudet på spiken. Fokusera istället på hur många drömmar Zlatan har gett upphov till istället för att försöka dra ner den person som satt Sverige och fotboll på kartan igen. En del av det han sa låter klantigt, men i grund och botten har Zlatan helt rätt, tyvärr. Bara svensk media som kan jämföra en av världens bästa spelare med en annan spelare som ingen i världen känner till eller faktiskt ens är jämförbar, oavsett kön. Jävligt klantig fråga som fick ett svar som de flesta håller med om men ingen vågar uttala sig om. Att man inte ska kunna säga något nu mera utan att kön och och jämställdhet tas upp är bara fjantigt.

  Du drar upp en berättelse om en tjej som får en krossad dröm på grund av att någon sagt att hon inte kan. Kom ihåg att Zlatan själv fått stå upp mot väldigt stora motgångar och individer som sagt att han inte är tillräckligt bra. Jag minns hur man för flera år sedan tryckte ner Zlatans prestationer i landslaget under en lång svacka och ansåg att man var bättre utan honom. Slutade han spela bara för det?

  Om den här tjejen du nämner ger upp sina drömmar för att någon tyckte annorlunda så måste jag tyvärr säga att hon inte förtjänar någon plats i rampljuset. Man måste förtjäna den platsen och kämpa för den för vägen dit är inte en dans på rosor oavsett vilket kön man tillhör.

 • magoo_blind

  Fast Sjögran har inte gråtit. Vad är det du missat. Det är media som har lyft att hon borde fått en bil och ställt ledande frågor till damspelare för att ordna en skandal där det inte finns där.

  Jag håller med dig om att det till viss del är lite överdrivet, men skyll inte det på damspelarna.

 • Jonas_op

  Och Schelin möter bara halvproffs och är själv ett sådant, Och hon har slagits mot patriarkala demoner dessutom! Zlatan har ju ”bara” gjort det som pojkar gör, vad är märkvärdigare med det?

  Jag vill inte förminska Zlatans bedrift, men om vi förminskar Schelins bedrift så förminskar vi alla bedrifter som inte är att vara på Zlatans nivå i fotboll då det inte finns större konkurrens i antal utövare i någon idrott… Det betyder att Tiger woods borde ha en cykel signerad av Zlatan!

 • Jonas_op

  Exakt!!!

 • Det är en intressant men lite felställd fråga faktiskt. Så länge vi har varit ett samhälle vars sociologi består av mer än den närmaste släkten eller stammen så har vi haft ”offentliga personer” dvs personer som vi som grupp på något sätt sett upp till. Ordet ”idol” i sig bygger på tanken att vi höjer upp en person (eller en gud egentligen) till något mer än det ordinära. Fenomenologiskt (och psykologiskt) är det ett grundläggande mänskligt beteende.

  Det är inget som ett ”modernt mediasamhälle” skapat. Skillnaden är att vi idag inte är helt i händerna på en ganska snäv definition av vem som man ska influeras av genom att mediasamhället ger oss tillgång till många fler – en bredare sociologisk graf.

  Det man kan diskutera är hur mycket man väljer att låta andra påverka ens åsikter och beteenden. Varje individ har ansvar att utifrån det fundera över vad och vem som influerar hen.

  Grejen är dock att det inte går att säga att ”vi ska sätta en gräns” som om det fanns en kollektiv av- och på-knapp. Vi har inte (till skillnad mot förr) en gemensam värdegrund på det sätt att vi som kollektiv fullt ut kan välja att inte påverkas av förebilder.

 • Fast sämre förutsättningar än ex.vis herrfotbollsspelare då de ofta måste jobba med vanliga jobb samtidigt som de elitsatsar.

 • Så eftersom du ser det så är det generellt så? Bra verifierbarhet…

 • Jag kollar inte på fotboll alls.

 • Elma Dumancic

  Fråga andra vad de ser.
  Och varför är du så sur och hoppar på alla?
  Har du problem i livet och så?

 • Jisses. Du hoppar på kvinnor och invandrare i en ganska OT-kommentar och sen säger du att jag har problem i livet?

  Du råkade hamna på min sida och kan ändå uttala dig om vad jag gjort i alla dessa år på sociala medier?

  Det roliga är att jag läst igenom massor av dina inlägg på din FB-sida och på din blogg nu och du är jävligt gnällig, far ut mot andra personer, förklarar att folk är idioter mm mm. Så har du problem i livet också?

  Du menar alltså att folk som Jonte och några till är väldigt timida och verserade i sina sätt att skriva? Kan det vara så att du helt enkelt har en åsikt som stämmer överens men kan inte argumentera för den utan går till personangrepp istället?

 • Varför har jag anat att du helt enkelt har ett horn i sidan på kvinnor som vågar säga ifrån mot orättvisor redan tidigt i den här diskussionen?

 • Elma Dumancic

  ”Jisses. Du hoppar på kvinnor och invandrare i en ganska OT-kommentar och sen säger du att jag har problem i livet?”
  -Jag hoppar inte. Jag säger som det är. Låtsas inte som dig och faktiskt är inte ett dugg OT utan skojar, men man kan inte säga samma sak för dig.

  ”Du råkade hamna på min sida och kan ändå uttala dig om vad jag gjort i alla dessa år på sociala medier?”
  – Vi faktiskt följde varandra för längesen på Twitter och andra soc.med. Du blev borttagen för samma egoistiska orsaker när du försökte framstå som den ända som vet allt och bäst och tjafsade med alla utan ”nåd”. (Snällt uttryck för elakhet. ) Du kunnde aldrig diskutera utan att förnedra.

  ”Det roliga är att jag läst igenom massor av dina inlägg på din FB-sida och på din blogg nu och du är jävligt gnällig, far ut mot andra personer, förklarar att folk är idioter mm mm. Så har du problem i livet också?”

  Så du erkänner att du har problem i livet? (Också?)
  Alla har problem i livet. Det är bara att vissa tål inte skiten och flippar ur. Det går över till psyket.
  Jag skulle vilja att du citerar det du läste om idioter så att vi ser om det stämmer det du säger och vad det gäller.

  ”Du menar alltså att folk som Jonte och några till är väldigt timida och verserade i sina sätt att skriva? Kan det vara så att du helt enkelt har en åsikt som stämmer överens men kan inte argumentera för den utan går till personangrepp istället?”
  – Vem är Jonte och de några till?
  Jag har en åsikt som är bekräftad. Vi vet vad vi ser. Det är du som gick till angrepp. Fattar du inte? Spola tillbaka då.
  (Och det gör du fortfarande.)
  Jag ger bara fakta.

 • Läs övriga kommentarer. Du vet – det är en diskussion som pågår.
  En sak som kan vara bra att tänka på: bara för att du upplever något som något behöver det inte vara ”fakta”. Det är oftast helt enkelt din tolkning av något vilket kan bero på många andra saker än att det faktiskt är så.

 • Jonte

  Kolla dig själv i spegeln och upprepa det sista stycket hundra gånger högt för dig själv så kanske du får lite självinsikt

 • Jonte

  Fel, Lotta Schelin är ett fullblodsproffs som för det mesta spelar mot semiproffs och amatörer. Stor prestation eller hur?

 • Jonas

  Det som avgör hur svårt det är att bli bäst är konkurrensen, inget annat. Damfotbollsspelare tjänar mer pengar än manliga spelare i undervattenrugby tex. Betyder det att det är större prestation att bli världsbäst i den sporten?

  Dessutom börjar inte manliga fotbollsspelare tjäna pengar från det ögonblick de föds. Innan de börjar tjänar pengar har de nött och nött i regn och snö på små grusplaner utan att tjäna ett öre. Det är där tekniken grundläggs. Lotta Schelin har säkert haft bättre förutsättningar att träna än vad många manliga storstjärnor från Afrika och Sydamerika har haft. De flesta fotbollsspelare kommer ju inte direkt från överklassen…

 • Om jag skulle göra som Elma tycker så ska jag inte svara dig Jonte eftersom du inte vill diskutera utan endast uttrycka dina känslor.

 • Jonte

  Hur serverat för sig tror du att manliga superstjärnor från slummen i Afrika och Sydamerika haft det? Ändå har de en teknik och spelförståelse som är helt överlägsen Lotta Schelins och de andra damerna.

 • Jonte

  Du tycker att en kvinna som förlorat sin man i ett krig är ett större offer än mannen som dödats? Helt ärligt? Om min flickvän mördas imorgon är det jag eller min flickvän som är det största offret?

  Är det kvinnoförtryck att färre kvinnor dör i krig? Ni e ju fan galna

 • Jonte

  Gör jag? Se dig själv i spegeln Deeped (vilken jävla datanörd du är som byter namn till Deeped, så jävla fjantigt). Du försöker diskutera ett ämne som du inte kan ett skit om, nämligen fotboll. Hur fan ska en datanörd som aldrig kollar på fotboll bestämma vad underhållningsvärdet består i och uttala sig om skillnaden mellan dam o herr?

  Ladda ner lite porr och träna högerhanden ist dom du gjorde under dina ensamma gymnasieår.

 • Jonte

  Ändå vet du allt om kvalitetsskillnaden mellan dam o herr o skillnad i underhållningsvärde?

 • Tyvärr har du fel på de flesta delar där. Ledsen att du speglar dina tråkiga upplevelser av gymnasiet på andra.

  Det är för övrigt inte jag som uttalat mig om skillnaderna utan du. Samtidigt som du förklarat att det inte går att jämföra.

  Men det är fint att du uttrycker dina känslor. Elma kan säkert förklara vilka fel du har.

 • Var har jag skrivit något om att det inte skulle vara någon skillnad?

 • Jonte

  Sorry Deeped, fotbollskillar är mer poppis bland brudar än datanördar. :p Det har du upplevt själv eller hur? Trampade jag på en öm tå? Förmodligen ytterligare en anledning till varför så många killar spelar fotboll.

  Kanske därför vi till skillnad från datanördar dom dig inte behövet fjanta oss och leka inställssamma vita riddare för att få uppskattning från kvinnor?

  Jo, du har uttalat om skillnaden mellan dam o herrfotboll, läs vad du skriver. Skillnaderna i löner, uppmärksamhet mm beror nämligen på skillnaden i underhållningsvärde och kvalitet. Jämför du det ena jämför du också det andra.

 • Jag har problematiserat den inställningen ja. Har inte sagt att det inte är så just nu. Gick dig uppenbarligen över huvudet. Och nej, ingen öm tå alls. Roande att när jag påpekar att du har fel så är det plötsligt en öm tå. Fotbollskillar var inte mer populära där jag kom ifrån. De var rätt ok. För övrigt vet du ju inte ens nåt om min bakgrund eftersom du orerar om datanördar och gymnasium.

 • Och vem har sagt något om graden av kvinnoförtryck i jämförelse?

 • Jonte

  Haha, alla kan du skriver och ser att du snackar skit. Jag ids inte ens svara. Hatet mot fotboll och män som spelar fotboll beror förmodligen på att fotbollskillarna tog alla brudar medan du satt o spelade Tetris o runkade. Det skiner igenom pinsamt tydligt mellan raderna men det är klart att du kommer att förneka det. Eller så den där psykologen på Säter kanske hade rätt om bortträngda traumatiska minnen?

  Du är en datanörd Deeped, bara det att du byter namn till Deeped visar ju vilken fjant du är. Bara en extremt töntig datanörd gör något så otroligt löjligt. Men dina polare tyckte säkert det var ashäftigt.

 • Jonte

  Läs dina egna kommentarer Deeped

 • Jonte

  Du verkar ju tycka att det Clinton sa var vettigt? Att hon sa ifrån mot orättvisor mot kvinnor?

  Citatet visar bara hur jävla galet det har blivit sedan feminismen förvandlades till radikalfeminism och offerkoftementaliteten gick helt överstyr.

 • Du glömde en stor del av citatet: ”Women have always been the primary victims of war. Women lose their husbands, their fathers, their sons in combat. Women often have to flee from the only homes they have ever known. Women are often the refugees from conflict and sometimes, more frequently in today’s warfare, victims. Women are often left with the responsibility, alone, of raising the children.”

  Hon glömde det faktum att kvinnor ofta blir våldtagna under krig som en del av krigsföringen liksom att de ofta blir offer för collateral damage i samband med anfall mot fientliga ställningar. Så sorry, det där har faktiskt inte ett skit med feminism att göra utan är en ganska belagd syn på offer i krig. Du kan exempelvis läsa The Economists artikel om det http://www.economist.com/node/17900482

 • Visa mig istället – det är du som anklagar så varför inte vara en good sport och länka till den kommentaren?

 • Jag hatar inte fotboll. Och träffade faktiskt min fru under gymnasiet så sorry. Tetris spelade jag först flera år efteråt. Du förstår – datorer var inte så vanliga när jag gick i gymnasiet. Folk läser vad du skriver dock. Och noterar att du inte har några argument mer än att ge dig på person och orera om helt irrelevanta saker.

 • Jonte

  Ännu värre att du träffade din fru i gymnasiet. Män med alternativ brukar ju gilla variation. För dig fanns det väl inget val än att hålla vi den enda kvinna som intresserat sig för dig? Du måste haft ett tråkigt liv.

  ”Vad bestämmer ett underhållningsvärde? Vanligtvis en mix av utbud och efterfrågan. Att göra det till en sorts statisk egen logik är bara dumt. Det vore iofs skitbra om det var sant men alla som jobbar med kommunikation eller försäljning vet att det faktiskt inte är så.”

  Underhållningsvärde i fotboll bestäms efter kvaliteten på spelet för fotbollsälskare. Nivån på bollkontroll, teknik, passningsdpel och spelförståelse. Skillnaden mellan dam o herr i de aspekterna är milsvid. Eftersom du inte gillar fotboll så uttala dig inte om underhållningsvärdet ok?

 • Jonte

  Jag visade dig i kommentaren ovanför

 • Som handlade om kvalitet?

 • Synd om dig som inte träffat någon du kan älska eftersom du endast verkar tycka att hur många du ligger med är det viktiga. Av någon anledning brukar de som skrävlar mest vara de som får minst.

  Självklart kan jag hålla med dig om att det är saker som bestämmer underhållningsvärdet. Men inte enbart vilket jag noterade. Det styrs också av vad som lyfts fram av exempelvis media. Det är det som det statiska handlar om.

 • Jonte

  Hahaha jag har en fast partner nu Deeped, men jag skaffade mig en sådan efter att ha testat runt lite. Män som har den möjligheten brukar utnyttja den. Män som inte har den möjligheten brukar hata män som utnyttjar den. Därför hatar datanördar ofta fotbollskillar.

  Så du erkänner att du hade fel om underhållningsvärdet? Fint, uttala dig inte om saker du inte vet något om i fortsättningen ok?

 • Jonte

  Läs lite studier om ämnet väpnade konflikter Deeped. Även bland civila dödsoffer är majoriteten män. Hur det ser ut bland soldater ska vi inte tala om. Är kvinnor de främsta offren för krig fast de dödas i mindre utsträckning? Anledningen till att kvinnor oftare är flyktingar och får uppfostra barnen själva beror inte på att männen är på lyxsemestrar i Bahamas utan på att de dödats.

  Läs den här artikel skriven av två feminister (komplett med genustugg om hegemonisk maskulinitet bla) som tröttnat på offerkoftementaliteten så får du lära dig hur det ligger till. Det står lite om våldtäkter också. Länkar till studierna finns i texten.

  http://politicalviolenceataglance.org/2013/07/11/male-victimhood-in-armed-conflict/

  Som sagt, radikalfeminismens offerkoftementalitet har gått helt överstyr.

 • Jonte2
 • Nej. Jag skrev inte att jag hade fel. Jag skrev att det är bara en del av vad som skapar ett värde.

 • Arne Flennfors

  Nu börjar du komma till pudelns kärna i mitt resonemang. Det är här som jag tycker att professionella mediearbetare behöver utvecklas mer och ansvaret behöver läggas mer på dem. De är inte helt oskyldiga till att blåsa upp en idolhysteri, det finns mycket pengar i det.

  Jag vet att det inte räcker nu när sociala medier växer fram explosionsartat och där mediearbetarna inte är inblandade på samma sätt. Problemet måste debatteras, annars kan det gå hur tokigt som helst. Se hur sektledare har fått härja i historien, det har inte alltid gått helt bra.

  Att unga människor skall tro mer på sig själva är naturligtvis det ideala. Då behöver de inte skyddas på samma sätt. Det är en stor fråga hur det skall gå till i en värld som förändras mycket snabbt. Jag tror inte att vi löser det här men jag diskuterar det gärna i något annat forum.

 • Men just ditt exempel med sektledare visar att du inte kan lägga nåt sorts övergripande skapande ansvar på den som arbetar med marknadsföring och media. Det vi gör är att självklart utnyttja beteenden som redan finns – aggregera och allokera rätt innehåll; men om vi inte gjorde det så skulle beteenden finnas kvar.
  Att förklara att det är ”mediernas” fel eller ”reklamens fel” är ganska kontraproduktivt för att inte säga meningslöst många gånger. Att istället titta på hur vi skapar kunskap och självkänsla viktigt. Och där är förebilder oerhört viktiga. Även om de ”bara är fotbollsspelare”.

 • RExx

  Damlandslaget får stryk mot de Allsvenska lagens 16, 17-åriga killag. Så pass stor är skillnaden.

  Men visst, det finns gärdsgårdsserien och där finns det mängder av riktigt usla herrlag så det finns naturligtvis herrlag den vinner emot.

 • RExx

  RF har vid några tillfällen undersökt träningstiderna för killar och tjejer när det gäller de mest populära sporterna. Här och häpna men tjejerna har generellt sett *bättre* träningstider än killarna. Killarna hamnar oftare på de riktigt tidiga och riktigt sena tiderna.

 • Källa?

 • Radikalfeminismen har liksom gått överstyr från början men det som diskuteras runt idrott handlar inte om radikalfeminister utan normal jämställdhet.

 • Jonte

  Ändå är det rätt uppenbart att du svalt radikalfeminismens offerkoftementalitet med hull och hår. Det framgår ju tydligt när man kollar igenom din blogg och din twitter. Det räcker med att läsa den här bloggposten och dina kommentarer för att se hur tydligt det är.

  Normal jämställdhet handlar om lika rättigheter och skyldigheter samt frihet från diskriminering. Inte lika utfall, något som en libertarian borde begripa. Inte heller handlar jämställdhet om att män och kvinnor statistiskt sett ska ha exakt samma intressen, bara att man ska få intressera sig för vad man vill oavsett kön.

 • Arne Flennfors

  Jag lägger ansvar på dej som mediearbetare i detta fallet. Du var väl en av de som ingick i drevet mot Zlatan, medialt.

  Du har rätt i att det inte är mediernas fel eller reklamens fel men varken reklam eller medier är helt utan ansvar. ”Den som är stark måste vara snäll” som någon sa. Jag tror inte Zlatan avsåg att varken såra någon eller döda drömmar, men intervjun har uppenbarligen fått tråkiga effekter.

  En bättre början på rubriken för din blogpost hade varit:

  ”intervjun med Zlatan osv”

  Det här med döda drömmar är din insikt, den får du stå för själv. Jag vill bara försvara den fotbollspelande stackars Zlatan som inte har haft möjlighet att få försvara sig här.

 • Jag har iofs inte ens skrivit att media är utan ansvar men jag har gett upp om att du ens ska vara intresserad av någon sorts sansad diskussion efter att du förklarat allt om att jag inte får sex, att jag är dum i huvudet mm mm.

 • Gått bra för dig?

 • weisefading

  ja jag vet inte tillräckligt om fotboll för att avgöra hur bra damlandslaget är, det ända jag är säker på är att de är mycket sämre än herrlandslaget

 • Tack för det. Då är det inte en parameter som kan räknas in – inte statistiskt i alla fall utifrån den undersökningen (dock är fotboll kraftigt underrepresenterat i underlaget för studien respektive att det är ytterst få seniorlag som mäts) liksom att författarna själva kommer med en rejäl brasklapp:

  ”Som tidigare nämnts bör vi dock vara försiktiga med att dra förhastade slutsatser utifrån såväl Blomdahls m fl som denna studies resultat, med tanke på att vi ej har kännedom om grupper som blivit tilldelade sämre tider valt att tacka nej på grund av just detta och därmed inte finns representerade i datamaterialet. En sådan kategori skulle ha varit speciellt intressant att studera närmare då vissa barn och ungdomar avbryter sitt deltagande inom föreningsidrotten med anledning av att de fått träna på olämpliga träningstider.”

  vilket helt klart är en besvärande men knappast falsifierande parameter.

  Läser man slutdelen så är att notera att man inte anser att studien visar att allt är bra utan att det bör finnas ett uttalat jämställdhetsperspektiv i när man planerar tider.

 • Hur var det nu – det var inte jämförbart som var själva grundbulten i Zlatans åsikter men helt plötsligt är det alltså jämförelser som ska göras?

 • Var klagar de? Kan du ge några exempel?

 • Frågan är då hur de kvinnliga stjärnorna i Afrika och Sydamerika haft det?

 • Du har nog en lite romantiserad bild av Afrika och Sydamerika.

 • Det är nog första gången någon får för sig att kalla mig radikalfeminist… tror att min vän Lorden dog lite av skrattanfallet.

 • RExx

  Jag visar just varför det inte går att jämföra på det sätt som många gör.

 • RExx

  Eller så är det lagen med bättre tider som inte vill svara. Jag ser det dock som underligt om någon speciell kategori skulle avstå från att svara utan antar att det är någorlunda jämnt fördelat, tills någon pekar på varför lag med sämre tider skulle avstå från att svara. Speciellt som det är lag med sämre tider som har allt att vinna på att det kommer fram.

  F.ö. så är det svenska studier som inte lyckas få med något om jämställhet i det klimat som råder. Vare sig det finns fog för det eller ej.

 • Invändningen var ännu mer svårberäknad – att de inte kan se hur många som tackade nej till träningstider pga av dålig tid. Följaktligen nästintill omöjlig bias att hantera.

  Det sista förstod jag inte riktigt.

 • Jonte

  Jag är halvafrikan, de flesta spelare från Afrika och Sydamerika kommer knappast från den relativt välbeställda medelklassen om du trodde det. Jag vet förhållandena som flera stjärnor växte upp med, kan lätt säga att Schelin har haft bättre förutsättningar, teknik och bollkontroll utvecklar du genom att spela fotboll på gatan dag ut och dag in, inte på fotbollsskolan.

 • magoo_blind

  Världens senaste svar :)

  Läs Zlatans biografi, läs om Schelins uppväxt. Zlatans familj kollade på honom spela första gången när han var vuxen och spelade i Malmös A-lag. Ibland spelade han i sportskor för att han inte hade tillgång till fotbollsskor. Schelin hade en storasyster som manade på henne hela uppväxten och som själv var en bra spelare. Schelin hade medelklassföräldrar som hjälpte henne med allt som hade med fotbollen att göra. Jag är ganska säker på att du ser att Zlatan har behövt överkomma fler hinder på sin väg.

  Å andra sidan är det därför ännu olyckligare att han uttrycker sig som han gör. Han om någon borde ju förstå att inte klanka ner på en grupp i samhället generellt och i fotboll i synnerhet som har det svårt eftersom han själv kommer från en sådan bakgrund.

  Och gällande prestationer över sporter – Tiger Woods är lite svårare att jämföra med eftersom det fortfarande är en stor sport där han var överlägset bäst. Men jämför du med mindre sporter, så är det en självklarhet att Zlatans bedrift är större. Förstår inte ens vad diskussionen där går ut på.

 • Annie

  Det här måste vara världens bästa text känner mig precis så. Häromdagen grät jag, för att jag ALDRIG kommer kunna uppnå den drömmen jag har, att bli en stor fotbolls spelare. Hur mycket jag än försöker kommer det aldrig hända. Spelar i ett lag som ligger sist i serien men är den bästa i laget, trots att jag är 12 år och inte 14 som dem flesta i laget är. Flera gånger har jag funderat på att sluta och satsa på ridningen. Mitt lag har slagits ihop med ett annat och nu bråkar vi. Tränarna ( en kille och en tjej ) har aldrig förstått hur bra jag är och hur mycket jag vill spela fotboll. Får aldrig några komplimanger eller nånting för tränarna vill bara att deras döttrar ska vara bäst, göra alla mål och allt det där. Mvh 12 åringen

 • Tack Annie. Jag hoppas att du kan hitta något sätt att få spela. För drömmar kanske ibland måste förändras men det ska inte bero på dumma tränare, personer som tror att män är bättre att spela fotboll eller fotbollsstjärnor som inte förstår bättre.