Den gamla bloggosfären

Idag fyller Lipgloss Bitch sex år och det får mig att fundera över alla de gamla som man följt genom åren. För det var onekligen så att när jag började skriva Researcher 2002 (själva domänen kom igång 2003 dock och nwsexp-bloggen som var min första finns inte längre) så var vi inte så många. Den här bloggen startade juli 2005 på Blogger efter ett försök att skapa Researcher2 på blogg.se och en kort sejour på numera nedlagda Bloggi (vars domän numera pekar på en shop för vuxenleksaker…).

Stattin är ju grand old blogger även om det idag bara syns postningar tillbaka till 2007 på mymarkup.se. Hedgehog fanns på bland annat Bloggi innan även hon 2007 insåg att egenhostad wordpress är bra (visserligen med lite input från undertecknad :)). Schmut har skrivit sedan november 2005 och är still going strong. Ulrika har man kunnat följa genom karriär och privatliv sedan oktober 2005 först på Älskade Beijing och senare på den fullkomligt minnesomöjliga Can’t never did nothin’ and neither did couldn’t. Joshen har sparat diverse gamla inlägg från 2004 – själv har jag valt att gömma alla gamla dagboksanteckningar från Lunarstorm och Quicksilver :). Och Drottningen har hållit på sedan juni 2005Ulrika Good kom in i samband med sin resa till Cannes och förgyllde sedan den lilla reklambloggarklicken. Lotten, allas våran språkpolis, verkar börjat att skriva för själva bloggen någon gång 2006. För att inte tala om Zyrenna som hållit på sedan 2004 med samma blogg. Bison också i oktober 2004. För att inte tala om den lätt maniske skånepolacken Mickey. (jaja – Adland har hållit på sen stenålder, @dabitch :))

Bara några ur det gamla gardet som fortfarande är igång. Andra har slutat blogga, eller gått in i professionella skribenterier.

Jag fick frågan om jag inte tycker att bloggandet håller på att dö. Nej, det gör det inte. Börjar man titta runt så bloggas det som aldrig förr. Men det är inte längre så att det är några stora som alla läser – snarare så har vi flera olika segment av bloggande där det är gamla och nya stjärnor. Och precis som vi kan se i den amerikanska sfären så finns det en pågående professionalisering av bloggandet – där personer faktiskt kan ha det som jobb. Vissa kan tycka det är förfärligt och en del bloggare värderar samtidigt sitt eget värde lite väl högt och gnäller över att man inte får en massa betalt från företag. Men jag minns hur Jason Kottke bestämde sig för att testa att leva på sin blogg. Han var först.

Själv har jag med jämna mellanrum funderat på att lägga av. Men bloggandet är också ett gift. Det är något som man inte kan sluta med så enkelt. Funderar dock för tillfället över en smärre ändring i domäner när jag får över deeped.com i min ägo.

 • Erik Laakso

   Vill förstås påminna om att jag bloggat som Uppstuds sedan april 2005 fast på lite olika adresser: S-info först, sedan egen domän och nu på Voltaire. Innan dess skrev jag dagbok på Lunarstorm från det att de införde dagböckerna vilket år nu det var, och på Skunk innan dess och på egen hemsida på ett telia-konto före det. Men 2005 räknar jag som mitt startdatum för det var då jag började köra med mitt eget namn öppet.

 • Susanne Hultman

  Gamla krånglande bloggi började jag på, men det var inte länge det höll; från februari till maj 2005.
  Minns jag råkade på din blogg där också, liksom ett par av dem du
  nämner. Jag blev dock kvar på blogg.se när andra drog vidare till eget. Insåg väl aldrig att jag skulle fortsätta med bloggandet så länge, för visst är det ett gift som du skriver, men ett gift jag gärna avnjuter om än i mindre dos än förr och i annan form än ord.

  Antar du minns den tiden när man en morgon på nyligens flöde kunde hitta inlägg från föregående kväll. Numera syns bara de senaste minuternas pingningar. Och inte är nyligen längre det centrum det var en gång. Tycker också att bloggosfären verkar ha bildat mindre kluster utan så stor kontakt med varandra. Vore roligt att se alla bloggar som punkter på en bild och trådar som förbinder dem som har kontakt med varandra.

  Just nu efterlyser jag hjälp att flytta över till wp på binero – så har du tips blir jag glad. :)

 • Självklart Erik. Problemet är ju att det är ett gäng som faktiskt hållit på
  ett tag. Tog en handfull som jag kom på.
  Vi borde egentligen göra en lista: äldsta politikbloggare, äldsta
  modebloggare osv. Det vore faktiskt lite kul

  Den 14 maj 2011 13:01 skrev Disqus :

 • Christian R

  Henrik Torstensson har bloggat om internet, företagande och affärer sedan 2005 tror jag….själv startade jag sommaren 2007.

  För mig är det viktigt med mål med bloggandet, då funkar det för mig, när jag är lite mållös blir det inte så mkt ;-)

  jag tror bloggandet är lite på dekis, det finns såklart ingen data om det men om du tex kollar twinglys lista över top100 bloggar, var det längesedan en ny blogg kom in där(upplever jag)

  Vi kanske kan fråga Anton på Twingly om frekvensen i bloggosfären?

 • Du kanske då borde titta på fler platser än bara Twingly?
  http://www.twingly.com/top100?lang=sv är kanske inte längre riktningsgivare
  nummer ett. Bloggportalen och andra liknande platser är nyttiga för att inse
  hur mycket som sker. Bara blogg.se ska ha 430000 bloggar inom sin ram. Kolla
  med Mathias på Bloglovin’ osv.

  Problemet för Twingly är att det är få numera som orkar verifiera sin blogg
  – eller ens vet om det.

  Det här är nyttig läsning: http://technorati.com/state-of-the-blogosphere/
  Kollar man in Nielsens blogpulse: Total identified blogs: 161,754,549
  New blogs in last 24 hours: 62,814 så känns det inte riktigt som det är på
  dekis…
  Bara wordpress.com har typ 19 mil bloggar. http://en.wordpress.com/stats/
  Så jag har en viss känsla av att det snarare är utkikspunkten som behöver
  ändras.

  Den 14 maj 2011 17:31 skrev Disqus :

 • Pingback: Åsas anteckningar » Blog Archive » Bloggnostalgi()

 • HeMo/Messerschmitt mm

  Those were the days. Som SH säger; när man kunde gå in på Nyligen och hitta flera timmar gamla inlägg. Då var det paradoxalt nog lättare att hitta nya bloggar, eftersom det inte fanns så många. Nu drunknar man i flödet och orkar inte ens försöka, iaf inte jag.
  Sluta blogga? Varför det? Då kan man lika gärna besluta sig för att sluta prata. Men det går i vågor. Nu bloggar jag helt utan prestationskrav eller önskan att bli uppmärksammad. Och mycket mer sällan. Saknar den gamla tiden, men har inte tid eller ork att återuppliva den.

 • Pingback: Hej kära dagbok()

 • Kulturbloggen

   Jag var också med då. Helt klart. Och jag försöker fortfarande leva på min blogg. Kulturbloggen.com. I början hade jag domännamnet chadie.nu.

 • Cali

  Jag har också gömt alla gamla dagböcker från Lunarstorm och QS men bloggande har aldrig blivit av. ;)

 • Pingback: Deepedition 10 år – en blogg om allt det andra | Deepedition()