bin Laden död och historien vänder blad

Osama bin Laden är död efter en amerikansk operation. Nyheten slår ut på Twitter direkt när jag startar appen på morgonen. Hela mitt twitterflöde har exploderat av nyheten (intressant är också att så många nämner Twitter som primär förstakälla) och jag följer den tillsammans med några morgontidiga svenskar. Svensk media sover – bara Expressen som lyckas (eller vågar) satsa på att det faktiskt är sant.

Några få ifrågasätter varför det är något att diskutera så mycket. Jag ser det som en oerhört viktig symbol för att gå vidare från 11 september 2001 (tack @M_gelin för tipset). De händelserna är ett av de största såren som ännu inte läkts, vare sig för amerikanska folket eller för oss andra. Genom att den person som anses ha i grunden orkestrerat den händelsen och de senaste tio årens nya terrorism nu blivit dödad så sker en möjlig vändning. Spelar inte så stor roll att andra kommer att komma efter, att bin Laden de senaste åren antagligen haft mycket lite att göra med al-Qaidas operativa delar: det är ett jack i tiden – en möjlighet att historien förändras.
Vi svenskar kan tycka att det är mycket fuzz om lite men att följa tweets hur amerikanerna reagerar ger en insikt hur oerhört djupt elfte september sitter:

Twitter / <a href=@Steve Rubel: Just hearing the news now ..." />

Twitter / <a href=@Gregory Littley: Times Square is INSANE rig ..." />

Twitter / <a href=@Zadi Diaz: Watched towers fall from m ..." />

Twitter _ deeped_s Favorites-1-3

I Sverige är det dock en mer anti-hållning. Det diskuteras om det är rätt att avrätta bin Laden, var finns rättvisan etc. Allt handlar antagligen om avståndet till händelserna, kulturen att leva med elfte september. På något sätt var det kanske nödvändigt för att ta världen vidare – en symbolisk seger. Eller så får vi nu en accelererad terrorism.

Länkar: CNN (som var först) och hur nyheten läckte ut snabbt. Det finns redan en Facebooksida som redan har en kvarts miljon likes. Obamas tal både i bild och text.
En twitteranvändare var i Attabad och twittrade om händelserna som han trodde handlade om en övning. Fox News har svårt att hantera skillnaden mellan Obama och Osama.
Uppdatering: Firandet av att bin Laden blivit dödad upprör fler och fler, och ja, det är onekligen en knepig situation. Den historia om räden som nu rullas upp är inte vacker men jag kan inte heller bara falla in i att tycka det är… fel. Jag tvivlar på att de jublande massorna nödvändigtvis jublar för själva dödandet utan för något annat. Kanske hämnd på dem som faktiskt dog för tio år sen, kanske känslan av att drömmen om ett USA som inte alltid måste leva i skräck åter fick lite syre.

En intressant artikel dök upp på Wired Science idag som tar upp hur vi (män) fungerar när det gäller hämnd. Att vårt belöningscentrum i hjärnan faktiskt visar högre aktivitet när någon vi tycker illa om skadas. Artikeln är väldigt intressant både att undersökningen faktiskt visar skillnad mellan män och kvinnors sätt att hantera hämnd (även om jag tror att man i en större undersökning skulle kunna hitta miljöpåverkande drag som gör vårt handlande mindre könsbestämt). Jag har faktiskt sett färre kvinnor som uttalat sig emotionellt i mitt flöde: ingen som direkt hurrat, men ingen som heller riktigt förfasat sig över att USA har skjutit Bin Laden (helt ovetenskapligt ska tilläggas) respektive att hämnd faktiskt är en grundläggande fysisk upplevelse. Prisoner’s dilemma är intressant utifrån att det bygger på moral kontra logik, vilket också beteendet vi ser i samband med människors upplevelse och beteende i samband med Osama bin Laden.