Piratpartiet går på grund

@britstakston skrev om problemet med founders syndrome i samband med att Rick Falkvinge var på Reboot och onekligen är hon framsynt i sin text.

Jag har helt klart legat nära Piratpartiet och många gånger gör jag det fortfarande men när valmanifestet kom kändes det plötsligt som många frågor var oerhört märkligt formulerade, jag kände mig mycket distanserad till flera saker: för mig är mycket av det som skrivs runt upphovsrättslagstiftningen i valmanifestet världsfrånvänt. Jag menar att upphovsrätten måste förändras – min inriktningen är att den framförallt måste bygga på en icke-statlig egenreglering. Piratpartiets valmanifest upplever jag som extremt inriktat på att lagstifta tvärtom. Det finns många bra saker men när det också kommer till att blanda metadiskussion med just-nu-frågor och där barnporrfrågan blir en valfråga så kände jag mig mycket avlägsen från det.

Precis som Tallmo kände jag det mest som rätt förvirrat. Jag funderade om det handlade om ett problem med att det finns så många olika viljor i partiet men nu börjar jag oroa mig för att det är en ren Falkvinge-produkt.

Det jag gillat med Piratpartiet är att man många gånger sett konsekvenserna längre än just i sakfrågan: integritetsfrågan är extremt viktig och genomsyrar så många andra sakfrågor; yttrandefriheten har blivit central när människor idag faktiskt har tillgång till plattformar för att säga sin mening. Jag har inte svårt att se hur den gamla makten gärna vill försöka undertrycka denna utveckling.

Piratpartiet har senaste veckorna varit de som vågat ta ställning mot det utökade tittförbudet där fiktionaliserade figurer i serier blivit bedömda som barnporr, något som även juridisk expertis nu motsätter sig, liksom att PP valt att stå upp för Wikileaks när övriga partier varit oerhört tysta.

Men att från det plötsligt mena att barnporr generellt ska legaliseras, och att i sitt valmanifest sätta det som en viktig fråga är oerhört märkligt, en pr-katastrof och för min del kommer det krävas i princip att PP nu gör sig av med sin founder. PP på ett bräde tappat hela sitt momentum och sin politiska kraft. Rick Falkvinges uttalanden är huvudlösa, förvirrade och slår sönder allt förtroende för honom – och i sin tur Piratpartiet. För även om de är snabba ut att förklara sig så är skadan redan skedd: även om det är så att man inte vill att barnporr ska legaliseras så kan jag inte längre lita på att inte Falkvinge uttrycker sig klumpigt igen.

Ok. Det är inte vad man står för. Varför säger man det då? Varför väljer man att definiera barnporrlagen som en valfråga? Diskursen om fiktion som övergrepp är viktig men knappast en så generell fråga att man går till val på den. Ska man diskutera det här måste man vara stenhårt skärpt. När man behöver diskutera på ett metaplan måste man vara oerhört försiktig: det misstaget kommer stå Piratpartiet dyrt.

Efter EP-valet skrev jag att Piratpartiet nu måste visa sig värdiga. Det har varit lite si och så med det. Nu kan man diskutera om inte ett så ungt parti ska ha rätt att göra misstag, och att man inte kan begära att ens partiledare ska vara perfekta. Det är inte det jag säger. Men att uttrycka sig klumpigt i en så här känslig fråga visar att man faktiskt gjort sitt. Riksdagen må vara meningen att det ska vara folkets representanter som innefattar men fortfarande måste det vara personer som kan hantera media, uttala sig ordningsamt och faktiskt vara professionella. Det går inte annars.

Jag vill tro på ett parti som vågar stå för stor frihet och samtidigt stor integritet: men jag har oerhört svårt att ge mitt stöd till ett parti som inte förstår att strategiskt och taktiskt välja sina strider, utnyttja media på ett sätt som gör att man kan vinna istället för att plötsligt hamna i ett sånt oerhört underläge som nu.

Jag känner så många goda pirater, personer som jag nu lider med eftersom jag vet att de inte alls står för någon legalisering av barnporr. Personer som jag tycker mycket om och som jag håller för högt både när det gäller inkännande och intellekt.

För min del ser jag inget annat än att, trots att det bara är en månad kvar till valet, det enda sätt som Piratpartiet kan rädda ansiktet är att snabbt låta sin partiledare träda tillbaka för personer som inte snubblar på definitionerna. För min egna del kommer jag inte att lägga min röst på PP som det är nu. Det blir en lång uppförsbacke nu.

Uppdatering: Tyvärr innebär mitt ställningstagande att man också ser hur illa ställt det är i PP. Jag blir anklagad för att vara en del av en samlad attack mot Rick Falkvinge (edit: OlofB har backat på den punkten) samtidigt som bloggskribenten orerar om att skilja mellan sak och person. Och många försöker få det till att det är en ”vinklad” intervju. Problemet är ju att det finns att lyssna på. Edit

Det man måste inse i det här är att det inte går att skilja på det: Piratpartiet står under samma medielogik och samma politiska taktiska krigsskådeplats som alla andra. Vad jag vill minnas så är det inte så att PP:are låtit bli att prata om Sahlins Vuitton-väska och liknande. Det som nu hänt är att Piratpartister inte bara kommer att bli anklagade för att endast vilja ladda ner saker gratis utan också att de vill kolla på barnporr. Det är just vad som är problemet.

Oavsett om Rick Falkvinge slant med tungan, om han är felciterad (hur man nu kan bli det i radio…) så måste man se till att göra något åt det. Time out, byte – nåt för att visa att man tar kritiken på djupaste allvar.

Jag kan bara säga så här: det är PPs smala lycka att Folkpartiet lyckats klanta till det ännu värre med burkaförbudet…

Uppdatering: Och antipirater som den här är lika jävla korkad om ni ursäktar svenskan…  Nu är jag helt plötsligt medlem i Piratpartiet. Folk kan verkligen inte läsa eller bryr sig inte ett skit om att göra sin research. Solitt skriver som vanligt HAX. Kent Persson menar att PP är körda precis som Peter Andersson. Själv har jag ännu förhoppningen att de krishanterar det här på rätt sätt. Det som slår mig är dock att vi idag ser att pp:are menar att ”lång uppförsbacke” är lika med ”körda”.

Och ja. Jag står för min kritik mot Falkvinge. Det har inget med honom som privatperson att göra – utan helt enkelt att jag inte ser att han längre kan fungera som partiledare för Piratpartiet. Hultins påpekande om att han kör med majestatis pluralis i sina krishanteringsförsök gör mig beklämd. Vad jag förstått går det nu ut ”aktivistmail” till piratpartister – vad det står i dem vet jag inte men tittar jag på de pirater som rör sig i kommentarsfälten så är det ”aktivt försvar genom attack” som gäller. Oavsett vad personen tidigare tyckt och skrivit om partiets sakfrågor, oavsett tidigare uttalanden om Piratpartiet. Det är sorgligt. Håller med Hultin när han skriver:

Rent instinktivt så vill jag inte slå på PP, eftersom jag delar uppfattning med dom i ett stort antal principfrågor. Tyvärr så har det nu skapats ett problem.

Uppdatering: Läs också 14-åriga Calandrellas inlägg i frågan. Själv piratpartist, själv oerhört skarp i många frågor.

En del kommentatorer väljer först att anklaga media för att vilja PP illa, att de redigerat fel, inte valt att sätta sig in i Piratpartiets program osv. Sedan anklagas jag för att inte förstå att det Falkvinge menade var teckningarna som man sedan förklarar innebörden i – vilket markant visar att man själv inte orkat ta reda på mer och faktiskt göra det man anser att media ska göra. Idag är det tyvärr så att vissa medlemmar i Piratpartiet gjort mig än mer skeptisk till det.

Andra undrar över varför jag anser att det är en så stor sak när jag i sakfrågor håller med PP. Man röstar ju inte på en person utan på sakfrågor. Det är inte sant. Partiledaren är viktig som en person som frontar sakfrågorna. Vill man inte det ska man inte ha partiledare. Och att den här krisen gör mig beklämd beror är på grund av att jag utgår från att ett parti faktiskt hanteras professionellt. Om man ber om min röst förväntar jag mig den respekten att man också ser till att vara bra att hantera media, hantera kriser och professionellt hanterar politiska frågor. Åsiktstorped skriver i en kommentar till sin bloggpost:

Problemet är inte bara Falkvinge, problemet är också att få genomslag. Jag vill, som potentiell väljare, se att PP kan hantera en sån här kris. Enda sättet jag ser att de kan hantera den här krisen och få genomslag i media (tvätta bort stämpeln ”vi som vill tillåta barnpornografi-partiet”) är att Falkvinge avgår.

Jag är böjd att hålla med.

 • Henry Rouhivuori (PP)

  PP kommer att öka i valrörelsen trots Rick Falkvinge. Rick må komma med grodor, men som jag skriver i mitt nya inlägg, så kommer media att hugga då etablisemanget är hotat. Expressen hittar ju på saker som PP eller Rick har kritiserats för. Halmgubbar är det.

 • Jimmy Callin

  Jag förstår precis hur du tänker, och det är många som just nu är förtvivlade inom partiet. Inklusive mig själv. Vi försöker hitta en lösning.

 • Pingback: Tweets that mention Deepedition » Piratpartiet går på grund -- Topsy.com()

 • Så då kan man ta lite barnporr menar du? Vi hamnar då i diskussionen om hur mycket man kan tänka sig att offra.

 • Pingback: Sak, inte person « OlofB[eta]()

 • Pingback: Därför kommer jag INTE att rösta på Piratpartiet « Nils Holmlöv()

 • Pingback: Tack och godnatt, Piratpartiet « Kent Persson (m) blogg()

 • Du har uppenbarligen inte läst tidigare postningar. Eller ens den här.

 • Pingback: Var står egentligen Piratpartiet i barnporrfrågan? Har Rick Falkvinge gjort en pudel? « Nej till pirater och Piratpartiet()

 • Pingback: PP: professorshjälp och partiledarstjälp « No size fits all()

 • Pingback: Grodor om barnporr // Skivad lime()

 • Pingback: Rick Falkvinge och Piratpartiet bluddrar på… « Sverige är inte världens navel!()

 • anonym

  Håller med om att Rick måste träda tillbaka. Han är helt hopplös i media, det är inte första gången någonting han säger måste dementeras därpå. Jag skulle gärna se Anna Troberg som partiledare, någon som verkar tänka innan hon öppnar munnen.

 • Winston Smith

  Jag vill också att Piratpartiet ska agera mera seriöst och misstänker att det inte kommer att ske förrän efter ett ledarbyte. Men kasta inte ut barnet med badvattnet. I dagsläget finns det inget annat parti som tar informationspolitik och integritetsfrågor på samma allvar som Piratpartiet, även om man ibland snubblar till. Om Piratpartiet faktiskt skulle komma in i riksdagen så kommer man inte att få acceptans för allt som står i valmanifestet utan vidare utan det kommer förstås att bli kompromisser och utredningar. De förändringar av barnporrlagen som då eventuellt görs kommer säkert inte att vara särskilt radikala utan mera en korrigering till hur de flesta skulle önska att lagen såg ut.

 • Henri. Jag är ledsen men att du inte ser problemet är också en del av PPs problem.

 • Det må vara så men det är skillnad på att snubbla och att springa rakt in i porslinsaffären med tre meter plank i händerna…

 • Winston Smith

  Men det enda alternativet är ju 4 år till med Ask eller Bodström och fortsatt införande av alltmer långtgående övervakningslagar, eller hur? Om Piratpartiet försvinner så kommer de förstås att tänka ”haha, gött, nu kör vi så det ryker”.

  Om du håller med om att serier inte ska klassas som barnporr så finns det faktiskt bara ett parti som står för din åsikt. Övriga partier hukar frågan, liksom de hukar i bänkarna när annan repressiv lagstiftning kommer på tal. Minns FRA-debatten i riksdagen!

 • Pu

  Du skriver: ”jag har oerhört svårt att ge mitt stöd till ett parti som inte förstår att strategiskt och taktiskt välja sina strider, utnyttja media på ett sätt som gör att man kan vinna istället för att plötsligt hamna i ett sånt oerhört underläge som nu.”

  Själv ser jag hellre till att man har rätt i sak, och det har Falkvinge. Ska du rösta på moderaterna nu – de har ju mest pengar att lägga på PR-konsulter?

 • Har han rätt i sak? Fjantig kommentar. (för övrigt är nog Centerpartiet det rikaste partiet)

 • Pingback: Bye bye Falkvinge — Åsiktstorped()

 • Pingback: Piratpartiets misslyckande i frågan om barnpornografi « Calandrellas blogg()

 • PP har liksom alla andra partier problem av olika slag. Det finns flera trådar inne på vårt forum om just valmanifestet ifall man vill läsa den interna debatten.

  Vad gäller uttalanden i radio i tuffa intervjuer så är det inget man kan välja, ej heller rubriksättning på artiklar. Tack och lov för fri press, även om den är jobbig ibland.

  Personligen gillar jag Rick för att han inte är helt slipad, men har vett att inse när han sagt något som tolkas på inte helt bra sätt.

 • Leforsgren

  Jag vill nog, trots allt, anse att pp i mycket ligger rätt till i sak.
  Däremot har partiets ledning (o en del andra) en förunderlig förmåga att uttrycka sig odiplomatiskt och klumpigt.

  Trots ett slags pudel fr Rick idag.

  Men vilket annat parti träffar i sak mera rätt! Mkt skyggar de för, annat nonchalerar de.
  Skriver just lite i detta på min blogg, kolla gärna in det.

 • Mazen Harake

  Men du fattar väll att ingen vill legalisera barnporr heller! Tror du det är du verkligen ute och cycklar. Finns väll för fan inget _vettig_ människa som tycker barnporr är ok! Poängen med discussionen du länkade till är att det är skillnad på barnporr och att rita bilder på någonting man tänkt ut i huvudet (det är fortfarande förbjudet att uppmana till brott osv dock). Jag förstår inte hur folk är så snabba med att försvara rätten till att uttrycka sig (ta t.ex. Mohammed-teckningarna som har haft lååångt mycket större reaktioner) men är redo att ge upp så fort man diskuterar något som är ”tabu”. FOKUSERA på det som är viktigt… inte på det som media vill att du ska tro! Hoppas du stannar med oss Pirater, vi behover så många som möjligt för att försvara vår frihet.

 • Mazen Harake

  Ahhh stavfel. Det blir så när man skriver om texten några gånger utan att vara försiktig!

 • MrArboc

  Jag kan bara säga så här: Om du inte är ett troll utan detta är din ärliga åsikt så är du en del av PPs problem, inte en del av lösningen.

 • Freddie

  Har du lyssnat på intervjun med Falkvinge? Det han säger är ju just att innehav av barnpornografi ska avkriminaliseras, också vad gäller exempelvis bilder eller filmer av riktiga övergrepp.
  http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?ty

 • Är Centerpartiet rikast? Tips om var man hittar info om det?

 • Du menar som de partier gjorde som drev igenom FRA, Ipred, datalagringsdirektivet?

 • Bengt

  Om piratpartiet blev politiskt korrekt och vek ner sig i de fundamentala frågorna så skulle det förlora sin mening. Falkvinge förstår detta, ni verkar inte göra det. Rösta på sossarna om ni vill ha politiker som kommer med meningslösa uttalanden om ingenting.

 • Well. Jag är inte beredd att satsa på ett parti som inte förstår att hålla tand för tunga, som inte förstått vilken oerhört tunn linje de går på när man gör barnporrlagen till en valfråga. Och som har en partiledare som inte är så fokuserad att han kan hålla tungan rätt i mun.

 • Hmm…rätta mig om jag har fel men du har väl aldrig röstat pirat? Har jag missförstått detta eftersom följande tycker jag antyder att du gjort det:

  ”För min egna del kommer jag inte att lägga min röst på PP som det är nu.”

 • Problemet är ju att det inte ens behöver tolkas…

 • Tips. Läs fler poster i min blogg så ser du vad som står om fiktion och att straffa för brott utan offer. Kolla också in FRA-lagen under fliken Samlade.

 • Deeped; jag ber om ursäkt för den förhastade länkningen. F.ö. var det bara en spekulation, inte en anklagelse. Länken är borttagen!

  Och det var verkligen klantigt uttalande av Rick i radio. Han gick rätt på minan.

  Håll till godo, jag kämpar på.

 • http://deepedition.com/2009/05/24/min-rst-blir-
  Hur många gånger har du röstat på dem eftersom du uppenbarligen anser att en röst är ingen röst.

 • Läskunnigheten verkar vara låg i vissa delar av PP.

 • Tack för det. Höll på att gå en säkring när jag blir anklagad för att vara med i nåt sånt :).

 • De sålde sina tidningar för ett tag sedan med god marginal.
  ”Idag är Centerpartiet ett av Europas rikaste partier, deras försäljning av tidningskoncernen Centertidningar gav partiet över 1,8 miljarder svenska kronor.”
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Centerpartiets_his

 • Så eftersom andra gör fel så är det ok att göra såna här fel? Underlig logik. Borde inte de goda vara godare då?

 • Pu

  Kan du utvecka vad du menar är fjantigt, eller var det hela din argumentation?

 • Du tyckte inte, efter att ha läst vad jag skrivit, och kanske – om du är ärligt intresserad av en diskussion – läst vad jag skrivit om piratpartiet, om integritetsfrågan, att det var fjantigt att a) jiddra om PR-konsulter implicit anklaga mig för att ha ett egenintresse i det b) att nämna moderaterna som om det för mig skulle vara ett möjligt val? Ok. Dåså. Dags för dig att svara på min fråga som jag här utvecklar: Rick sa i radiointervjun att lagen skulle rivas upp och innehav återlegaliseras. Och det gällde inte explicit tecknade bilder – inte vad han sa. Så då är min fråga: vad är det som är rätt ”i sak”?

 • My bad. Det var det här jag förväxlade med att du inte hade röstat PP: ”Men jag står fast vid att inte gå med i Piratpartiet.”

 • Det var som *beep*. Det hade jag inte en aning om faktiskt. :)

 • Nej, jag tycker givetvis inte att det är bra att Falkvinge går ut med ett ställningstagande som det mig veterligen inte alls finns någon grund för inom partiet. Och där har vi pudelns kärna anser jag. Vad ett parti verkligen har för program/agenda borde ju vara det väsentliga och inte vad som svamlas vid ett tillfälle.

  Om vi antar att du tänker lägga en röst på ett annat parti så blir det ju därför din logik som haltar en smula. Oavsett vilket etablissemangsparti det månde vara så blir det ju inte bättre än vad PP är i dessa frågor. Om vi ska prioritera vad alla slipade och mediatränade partiledare framstår sig och sitt parti som istället för dess innehåll tycker jag vi har ett större problem. Inte bara på logisk nivå.

 • Det är ju två skilda saker. Jag kan gilla Church of Satan utan att vara medlem och vara medlem i Svenska kyrkan utan att gilla dem :).

 • Man skulle fria till Maudan :)

 • Man skulle fria till Maudan :)

 • Pu

  Rätt i sak är att barnporren är en murbräcka, med vilken informationsfriheten angrips. Falkvinge har inte krävt någon legalisering av barnporr, se pressmeddelandet från Piratpartiet. Eftesom utnyttjande av barn, och spridning av (verklig) barnporr inte är legal, är förbudet mot innehav en ren dimridå, och faktiskt helt verkningslös för att skydda barn. Däremot är det ett brott mot informationsfriheten, och det kritiserar Falkvinge med rätta. Du verkar ha ramlat i denna fälla med hull och hår.

  När det gäller ditt inlägg vänder jag mig emot att du synes välja vem du ska rösta på efter vem som är bäst strateg och taktiker. Det är inte bra. Att du är PR-konsult själv visste jag inte, och jag anklagar dig inte implicit för något alls. Moderaterna nämnde jag för att jag tror att de är de skickligaste valstrategerna, och har mest pengar att lägga på PR-konsulter. För min del är det dock inte något skäl att rösta på dem.

  Ett tips: om du är verkligen är intresserad av en diskussion, avfärda inte meningsmotståndare med att de är fjantiga, utan annan argumentation. Fjantigast är du själv.

 • Pu

  Rätt i sak är att barnporren är en murbräcka, med vilken informationsfriheten angrips. Falkvinge har inte krävt någon legalisering av barnporr, se pressmeddelandet från Piratpartiet. Eftesom utnyttjande av barn, och spridning av (verklig) barnporr inte är legal, är förbudet mot innehav en ren dimridå, och faktiskt helt verkningslös för att skydda barn. Däremot är det ett brott mot informationsfriheten, och det kritiserar Falkvinge med rätta. Du verkar ha ramlat i denna fälla med hull och hår.

  När det gäller ditt inlägg vänder jag mig emot att du synes välja vem du ska rösta på efter vem som är bäst strateg och taktiker. Det är inte bra. Att du är PR-konsult själv visste jag inte, och jag anklagar dig inte implicit för något alls. Moderaterna nämnde jag för att jag tror att de är de skickligaste valstrategerna, och har mest pengar att lägga på PR-konsulter. För min del är det dock inte något skäl att rösta på dem.

  Ett tips: om du är verkligen är intresserad av en diskussion, avfärda inte meningsmotståndare med att de är fjantiga, utan annan argumentation. Fjantigast är du själv.

 • Foijsdf

  Men, jag förstår inte riktigt… Är inte meningen när man röstar att man röstar på det parti vars åsikter ligger närmast ens egna? Vad har partiets ev. oskickligheter med att hantera media och att utala sig att göra med saken? Det som ska spela roll är väl deras åsikter, vad dom vill genomföra? Det är väl inte fotboll det handlar om där man ska välja ett lag att ”heja” på?

 • Foijsdf

  Men, jag förstår inte riktigt… Är inte meningen när man röstar att man röstar på det parti vars åsikter ligger närmast ens egna? Vad har partiets ev. oskickligheter med att hantera media och att utala sig att göra med saken? Det som ska spela roll är väl deras åsikter, vad dom vill genomföra? Det är väl inte fotboll det handlar om där man ska välja ett lag att ”heja” på?

 • Så sant. :)

 • Så sant. :)

 • Nu har jag inte röstat mer än blankt i de senaste riksdagsvalen eftersom jag är lite fundamentalistisk i min autonomi men problemet är att slipning och mediaträning är en del av den politiska showen. Det är något man måste ta idag oavsett vad man tycker om det. Självklart kan man försöka att förändra det men att göra det genom att trampa i klaveret i den här frågan känns en smula onödigt…

 • Nu har jag inte röstat mer än blankt i de senaste riksdagsvalen eftersom jag är lite fundamentalistisk i min autonomi men problemet är att slipning och mediaträning är en del av den politiska showen. Det är något man måste ta idag oavsett vad man tycker om det. Självklart kan man försöka att förändra det men att göra det genom att trampa i klaveret i den här frågan känns en smula onödigt…

 • Nu har jag inte röstat mer än blankt i de senaste riksdagsvalen eftersom jag är lite fundamentalistisk i min autonomi men problemet är att slipning och mediaträning är en del av den politiska showen. Det är något man måste ta idag oavsett vad man tycker om det. Självklart kan man försöka att förändra det men att göra det genom att trampa i klaveret i den här frågan känns en smula onödigt…

 • T.o.m. jag har gränser! ;) Jag kan inte se henne utan att tänka ”Svensk politiks Prussiluska.”

 • Mike

  Wow, ett parti som vill ha lite för mycket frihet!! Etablissemanget går igång på högvarv! Nämen, nämen, hör och häpna, det finns de som offentligt vågar säga att de inte gillar förbudslagar!

  Jag ska förklara för dig, att inom några år kommer vi ha så pass bra renderingsalgoritmer på flerkärninga processorer och grafikacceleratorer att vem som helst kan rendera 100% verklighetstrogen barnporr i relatid på sin hemmadator. Ska du då springa med blåslampan efter NVidia, DirectX, 3DSMax med flera som möjliggör dessa ohyggliga fiktiva övergrepp i perfekt högupplösning?

  Piratpartiet går inte långt nog. Det är individer som ska skyddas. Detta är urprincipen. Offerlösa brott som ”kränker” är 100% perverst. Lagstiftarna skapar fantasioffer och är i själva fallet urpervos som bagatelliserar de riktiga offren. De lyckas därmed kränka alla riktiga offer samtidigt, vilket ingen förgripare någonsin skulle klara av. Det är alla dessa perversa nya (ofta kvinnliga) lagstiftare och domare som har vilda fantasier om vad som skulle kunna hända, och låter sina känslor och oro bli våra nya rättsprinciper. Det var länge sedan vi hade en liberal kvinnlig politiker, Birgit Friggebo kommer jag att tänka på, annars inga.

  Du kan hoppa upp och ner hejvilt över hur hemskt och förfärligt piratpartiet är som råkar säga fel, men personligen så har inte ens piratpartiet dragit konsekvenserna av att det är individer som har rättigheter, inte fysiska föremål eller fiktiva offer.

  Media i Sverige är fullkomligt opålitliga i den här typen av rapportering, de hugger på minsta mygg med sina PK-trumpeter. Äntligen, uppstickaren har problem, typ. Jag säger bara, shit happens, vad har ni själva för principer?

  Bara för att förtydliga: fiktiv barnporr/barnvåld (teckningar, renderingar, 2D/3D, textform, kodform, scriptform, ascii-konst, oljemålningar, relifer, statyer, etc) ska alla vara tillåten att inneha, sprida, ställa ut, sälja, köpa, debattera, diskutera, förkasta, fördöma, kritisera, hylla och förbrylla sig över. Oavsett barnens ålder (jag sa fiktivt om du inte redan hade glömt det). Men förbud, aldrig. Det är kristallklart. Finns inga anledningar att backa en millimeter här.

 • http://deepedition.com/2010/08/02/sex-ar-alltsa

  http://deepedition.com/2010/07/23/absurditetern

  http://deepedition.com/2010/07/25/bildforbudet-

  Läs på mer innan du går igång.
  För att tala ren svenska: du har gjort precis det du anklagar media för.
  Idiot.

 • nilsdacke

  Falkungen är inte vuxen uppgiften. Att man läst en ledarskapsbok är inte samma sak som att man är ledare. Valmanifestet spretar åt alla håll och tyvärr är det så att politiska partier som är organiserade som föreningar tar fram det sämsta ur människor när det gäller kampen om makten som och tillgång till köttgrytorna som alltid innebär att den som ränksmider vinner över den som ha de bästa ideerna. Piratpartiet har delvis trillat in i fällan också och lider av de andra partierna organisatiomsfrossa där de borde bytt ut Falkungen tidigt. Man kan jämföra det med ett företag där de visionära entreprenörerna inte ska vara med för länge.

  Det märkliga är att MP överlevde men de hade också skickliga politiker som var med från början. NyD är ett annat exempel….. Sverigedemokraterna kommer nog in i riksdagen och sedan tack och hej för dessa idioter också.

 • Pingback: Barnporr! « Herr Kobras iakttagelser!()

 • Jag trodde vi hade åsiktsfrihet här i landet. Verkar just nu som det är pirattillskyndare som helst vill pracka på åsikter på andra. Hur jag väljer är min ensak – hör till personlig integritet det med.

  Jag vill ha ett parti som kan genomföra saker. Det innebär att de måste ha företrädare som kan hantera media, som kan hantera sina svar så att det inte hoppar allvarliga grodor ur munnen.

 • Som jag sagt till andra: dags att läsa på? Kolla genom de senaste dagarnas postningar och återkom sen. Då kan vi antagligen diskutera saker som är relevanta. Som det är nu säger du saker som för mig är självklara.

 • Tänk på pengarna Thomas, tänk på pengarna :D

 • Nemokrati

  Så här går det när högerpopulismen kidnappar medborgarrätts- och människorättsfrågorna. Ortodox nyliberalism förespråkar en total yttrandefrihet, så uttalandet är följdriktigt den ideologin, som de ledande och tongivande företrädarna för Piratpartiet bekänner sig till – jag tänker då på Engström, Falkvinge och Henrik Alexandersson, som ju även är ordförande i libertarianska Frihetsfronten. Det fanns också rent auktoritära förslag i valmanifesten för ”kultur” såsom att föreslå fängelsestraff för de som väcker talan i upphovsrättsmål – kan ju drabba enskilda kulturutövare ganska hårt om de förlorar. Att förlora i ett civilrättsligt tvistemål är ju nämligen ganska lätt om motparten är kapitalstark.

  Du skriver ”Riksdagen må vara meningen att det ska vara folkets representanter som innefattar men fortfarande måste det vara personer som kan hantera media, uttala sig ordningsamt och faktiskt vara professionella. Det går inte annars.”

  Och samma krav ska man naturligtvis även ställa på SD – så det är totalkört för dem med enligt min mening, man kan ju bara ta Åkessons utbrott mot Islam i Aftonbladet, som ett bland otalet exempel.

 • Du glömmer bort att jag också är libertarian precis som HAX.

 • Beelzebjorn

  Vad gäller aktivistmailet så klargör det helt enkelt att Rick pratat i nattmössan, och länkar till pudeln.

 • Pingback: Piratpartiet viktigare än sin grundare « Piratpartist()

 • nilsdacke

  Hur många riksdagsmän lever upp till dessa krav? Anledningen till att så många kandiderar till denna potenslösa samling pratkvarnar utan makt är att ersättningen och framförallt pensionsvillkoren är så bra.

 • Hur går man med i Church of Satan? *ser över alternativ*

 • Dennis Nilsson

  ”Och att den här krisen gör mig beklämd beror är på grund av att jag utgår från att ett parti faktiskt hanteras professionellt.”

  Nu är du allt bra rolig. Det finns inga partier på den här planeten som klarar av att uppfylla ditt kriterium på professionallitet.

  Det enda som räknas ”professionellt” är ifall man har plats i riksdagen.

  I övrigt så är det trist att en så kunnig person som du svalt PK-medias hantering av detta. Barnporren är bara ett verktyg av mörkrets män och kvinnor för att avveckla det demokratiska statsskicket.

 • Pingback: Deepedition » Piratpartiets ödesdag()

 • MonasUniversum

  Amen

 • Pingback: Askgrå framtid « Nemokrati()

 • Hannseman

  Strong skrivit deeped, och jag förstår dig, samtidigt som jag sitter i samma båt och avvaktar med att lämna skutan. Jag håller verkligen med om att Rick Falkvinge borde bytas ut, det har jag tyckt sedan europaparlamentsvalet, men jag har inte tillräcklig politisk erfarenhet för att avgöra om det vore bäst nu eller morgonen den 20e september. Problemen med Rick är flera, han är skrikig, halvkass på att hantera media och verkar konstant se världen i svart och vitt. Att skicka ut argumentationsövningar till partiets medlemmar per mail (gör han det fortfarande?) är bossigt och vittnar om hybris.
  Missförstå mig inte, Rick Falkvinge har gjort ett kanonjobb med att grunda och lansera Piratpartiet, och göra det till vad det är idag och var valet 2009. Men det är dags att lämna över bindeln, för partiet, eller snarare Sveriges, bästa.
  Jag läste på Ricks blogg att han har arbetat som utvecklingskonsult eller liknande med att få små företag med växtkramp att komma ur det, för att sedan sluta och lämna över rodret igen när de växt till sig och kommit in i nästa fas i sin utveckling. Ödets ironi?

 • Bra det. Tyvärr är pudeln för liten för att egentligen göra någon nytta.

 • Beelzebjorn

  Du kan ha rätt – vi får se.
  I slutänden är inte det upp till dig eller mig.

 • Inte för några pengar i världen. :-P

 • Pingback: Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2010-08-06()

 • Du är helt enkelt inte beredd att stå upp för dina åsikter, så fort det blåser lite snålt? Precis som etablisemangadeln så väljer du att vända upp arschlet när lobbymakten så kräver.

 • Att Falkvinge emellanåt pratar betydligt snabbare än han tänker, torde vid det här lagat vara allmänt känt. Det gör dock inte partiets ståndpunkter mindre legitima, ej heller blir dom mindre eftersträvansvärda.

 • OK – visste jag inte, trodde inte heller. Men då vet jag det. Ja, jag är ju inte libertarian, så det kanske förklarar en del, jag menar att vi har rätt ordentligt olika åsikter.

 • Precis som Niclas själv påpekar så har han tagit ställning mot den oerhört fåniga domen som säger att Manga skulle vara barnporr. Jag skulle till och med vilja gå så långt som att säga att han är en av de som tagit tydligast ställning i frågan.

  Nu var det dock inte tecknade bilder (eller animerad film) som uttalandet handlade om, utan ”vanlig” filmad barnporr och barnpornografiska bilder.

  Sedan överdriver du den tekniska utvecklingen en del. Det går att skapa ganska verklighetstrogen grafik, men vi är långt ifrån att ”vem som helst kan rendera 100% verklighetstrogen barnporr i relatid på sin hemmadator”. Någon gång i framtiden finns säkerligen teknologin (men inte de närmaste 10 åren) men det kräver att någon tar fram den mjukvaran också, vilket kräver en hel del resurser. Jag har svårt att tänka mig att någon kommersiell aktör skulle göra det, och jag tror att intresset inom open source sfären är för litet.

 • Pingback: JMW Kommunikation » BEFRIAD ZON: Någon intresserad av Piratpartiets väljare?()

 • Mike

  Man får nog vara idiot om man ska vara liberal i Sverige i dagsläget. Så jag får ta det som en komplimang, tack så mycket. Fortsätt med subjektiva epitet om det känns bra.

  Sätter man rubriken ”Piratpartiet går på grund” med länken ”piratpartiet-tack-och-hej”, så får man allt se till att ha på fötterna och backa upp det. Hela inlägget har en ton som i princip säger att nu har partiledaren trampat i PK-klaveret. Saken är dock den att de flesta väljare som vet vad det handlar om struntar fullständigt i enskilda citat och hur mediakorrekt individer lyckas vara. Att PP inte har budget för mediaträning är ovidkommande. Falkvinge och PP tar egentligen bara konsekvenserna av yttrandefrihet, även om de inte är bekväma för moralklubben, och då blir han plötsligt olämplig som partiledare, enligt texten. Det menar jag är en PK-analys rätt igenom. Det är samma sång som övriga massmedia, så skriver man så ligger man i mainstream. Att detta kan vändas till att jag gör exakt samma fel som media är ett strawman argument.

  Citat från de länkade inläggen:
  ”Jag tycker generellt det här är svårt. ” ”Att diskutera frågan om barnporr är oerhört knivig. ” ”Problemet är att frågan självklart är svår att diskutera”

  Det är inte ett dugg svårt om man kommer fram ur dimridåerna. Falkvinges texter på nätet är konsekventa och står inte i motsatsförhållande till informationsfrihet. Undantaget är fall med riktiga offer, då informationen ska vara konfidentiell för att skydda offren. Skadeprincipen är en rimlig begränsning eftersom det handlar om en annan individ. Ska det vara så svårt med skadeprincipen? Backar man från den principen så uppstår hundraelva fall av teckningar, dikter, sånger, tankeförbud och vad som helst. Det är kuriosa för historiker att gräva ner sig i det, men det senaste mangafallet är inte det första, svenska ”domstolar” (moralpulpeter) har dömt så tidigare. Detta är ingen överraskning för de som ser de principiella felen i systemet. Rättshaveriet var redan ett faktum för länge sedan, fröna till detta såddes för många år sedan genom en lång konstant nötande ström av debattartiklar, ledare, inlägg och uttalanden fulla av hur demokratin ska rädda vår moral, det var grundläggningen. Att komma år 2010 och hoppa upp och ner över detta är extremt sent påkommet, men visst, bättre sent än aldrig.

  Det är betydligt lättare för mig att ha förtroende för någon som är på tok för mycket liberal än aningen för lite liberal i dessa frågor, för motstånd kommer att uppstå, och då bör det finns marginal att förhandla bort.

  Något är perverst i bloggsverige. Tonvis med annars ganska sympatiska bloggar kraxar plötsigt i kör. Är det bara jag som nu ser alla svenskar självcensurera sina bloggar? Rondellhunden vågade de posta, för religiös kränkning är ännu inte olagligt (det kommer snart, var lugn). Men fiktiv barnporr, där tog det tvärstopp. Inte en enda blogg vågade posta lolita eller tentakelbilder. Inte en enda. Inte en enda liten medborgare vågade klicka på upload! Fantastiskt. Självcensuren är ett faktum. Det finns gigabyte med dessa typer av bilder och serier utomlands, så det är inte exakt så att det råder konsensus globalt om denna inskränkning. Men svenska bloggare är ofria, de har censuren efter sig, de har polisen och rättsväsendet emot sig, de kan inte dela med sig. Ingen vet egentligen hur bilderna ser ut. Media kan ju inte publicera dem, det vore att sprida fiktiv barnporr. Så bäst att inte publicera någon manga alls. Poff, så försvann hela yttrandefriheten i japanska serier på webben i ett nafs. Se där, så lätt att kuva det stolta svenska folket. Och de flesta säger ungefär, jaha, det var ju inte så bra, undrar vad det beror på, vilket är både principsvagt och självförnekande.

  Etablerade partier kan inte ta i tång med denna fråga eftersom de redan har satt munkavle på sig själva. Självcensuren breder ut sig snabbare än jag hade förväntat mig, på alla nivåer.

  Denna blogg är ganska lik det övriga debattklimatet, i det att den är reaktiv, typ, ”oj nu blev det förbud, undrar varför, hmm, här är visst en länk som håller med mig, hm hm”. Kanske vore dags att gå på offensiven. Vill man ha en förändring måste man gå betydligt längre, och sikta in sig på den felaktiga principiella kärnan. Att i ett sådant läge attackera de som är positionerade att uppnå förändring är ytterst olyckligt. PP kommer inte att överleva som enfrågeparti utan måste till slut presentera en bredare ideologisk bas. Detta kommer att ta en tid, men de behöver stödet.

 • Mike

  Förlåt. jag hade fel, tekniken finns redan för konsumenter. Hört talas om subsurface scattering? Sum-of-guassians…wow… säg ingenting om detta till ECPAT.

  http://www.nzone.com/object/nzone_humanhead_hom

 • Jag fick intrycket att självsäkerheten i tonfallet var yta som nattgammal is, liksom chanstagning hela vägen att någon skulle tro på den självsäkerheten – och det är nog alliansens kännetecken också. Ett annat exempel är ju Carl Bildt – han låter väl ungefär likadant sen tonårstiden. Inte mycket bakom det. Till slut växer liksom ytan fast och blir den där masken som inte går att slita loss.

 • Jag fick intrycket att självsäkerheten i tonfallet var yta som nattgammal is, liksom chanstagning hela vägen att någon skulle tro på den självsäkerheten – och det är nog alliansens kännetecken också. Ett annat exempel är ju Carl Bildt – han låter väl ungefär likadant sen tonårstiden. Inte mycket bakom det. Till slut växer liksom ytan fast och blir den där masken som inte går att slita loss.

 • Vill du framställa dig själv som mer korkad än du är har du givetvis all rätt i världen att göra det.

  Det blir dock svårt att föra en dialog med någon som framställer sig själv som en chokladsmaksatt mjölkdryck.

 • Vill du framställa dig själv som mer korkad än du är har du givetvis all rätt i världen att göra det.

  Det blir dock svårt att föra en dialog med någon som framställer sig själv som en chokladsmaksatt mjölkdryck.

 • Mike

  ”Inte de närmaste tio åren”, typiskt tvärsäkert uttalande, som är lågt hängande frukt, bemött med ett svar som bevisar hur det ligger till. Tekniken finns idag, med betydligt högre upplösning än VHS. En video inspelad med VHS-kvalitet är nog tillräckligt för en fällande dom. Vilket skulle bevisas.

  Klart att det är bekvämt att hugga på min ironiska ursäkt och jag förväntar mig inga komplimanger för att göra folk irriterande med fakta. ”Viket kräver en hel del resurser”, OK Mr. investerare, djupt tänkt, men det är redan färdigt… Du kan ju skicka en länk som visar hur 3D-grafiken såg ut för 10 år sedan och hoppas att någon tror att det är den typen av leksaker som kan införskaffas. Lägg till lite motion capture så är man i princip framme. Det går att göra idag och förr eller senare kommer det att göras, om det inte redan är gjort.

  Poängen är att gränsen mellan illusion och verklighet suddas ut och att de som ska förbjuda fiktiv barnporr kommer att få slå hejvilt omkring sig för att hänga med i teknikutveckligen när Rhino-pedofilernas nurbs-modeller kränker barnen. Vilket bara är ett exempel på att illusioner inte ska förbjudas.

 • Ok, låt oss ta det här steg för steg. Du hävdade ”att inom några år kommer vi ha så pass bra renderingsalgoritmer på flerkärninga processorer och grafikacceleratorer att vem som helst kan rendera 100% verklighetstrogen barnporr i relatid på sin hemmadator. ”

  Vad krävs då för att kunna ”rendera barnporr” öht? Du behöver till att börja med ett program för det; ett program där du kan modellera och populera precis hur du vill, där du kan bygga upp objekt.

  Exemplet som du länkar till är imponerande och hanterar ljuskällor på hud på ett alldeles utmärkt sätt, men detta är ett ansikte på ett state-of-the-art kort. Om du ska få personen i fråga att röra på sig är det tusentals och åter tusentals objekt som ska till; du ska kunna hantera alla de muskler som skapar ansiktsuttryck, du ska kunna hantera mänskliga rörelser och du ska kunna hantera hår. Ansiktsuttryck och hår är svåra, rejält svåra, eftersom de byggs upp av så många delar.

  Inom spelbranchen har Final Fantasy serien ofta legat i framkant, och många av deras renderingar är imponerande. Men de får fortfarande inte till håret särskilt bra och de har fortfarande problem med ansiktsuttryck. Filmen Avatar var tvungen att använda mänskliga förlagor eftersom vi fortfarande inte klarar att skapa ansikten som känns helt mänskliga.

  Dessutom, det exempel som du länkar till körs på ett state-of-the-art kort. Det innebär att standard hemma pc kommer att ligga på den nivån om 5 år, tidigast.

  Ovanpå detta ska du alltså ha en mjukvara för att skapa dina filmer; som klarar av dessa objekt; som du kan populera med bakgrunder, objekt och människor. Det kommer säkert att utvecklas sådan mjukvara i framtiden, både för kommersiella applikationer och som open source. Men, att kunna skapa porr kommer inte att vara prioriterat. Att skapa barnporr ännu mindre.

  Att skapa en animation av en vuxen man som våldtar en 10-åring är inte trivialt. Förutom att klara av att animera kroppar, rörelser, ansikten, hår och kroppsdelar så ska du få penetrationen att se realistisk ut. En 10-åring är inte fysiskt mogen för sex (puberteten anpassar våra kroppar för att rent fysiskt kunna ha sex) och det ska då till skador; hud som tänjs längre än den är designad; blodådror som spricker. Ovanpå detta ska detta kopplas ihop med ansiktsmuskler för att signalera smärta, och skräck, och avsky.

  Ingen del av detta är trivial i sig; tillsammans blir det ännu svårare. Dessutom finns det inga kommersiella applikationer som kommer att ta upp de här delarna och du kommer inte att hitta tillräckligt många inom open source communityt för att dra igenom projektet.

  Den nivå det hamnar på blir istället den nivå som finns i Hentai-spel; ganska taffliga animationer som inte liknar verkligheten särskilt mycket.

  Vad gäller min kompetens inom datorgrafik så har jag hållit viss koll på utvecklingen sedan slutet av 70-talet. Går man tillbaks till läroböcker från mitten av 80-talet (exempelvis Björn Gudmundssons bok ”Datorgrafik” från 1985) så ser man att de förutspår mycket av den grafik som finns idag (även som med alla gissningar så tror man ofta att det ska ta längre tid).

  Av det vi vet idag så är den ”vision” som du förespråkar tekniskt möjligt om drygt 10 år, men den är inte kommersiellt gångbar och helt enkelt inte särskilt trolig.

  För att någonting ska ske måste det inte bara vara tekniskt möjligt utan även kommersiellt gångbart (eller ideellt intressant) dvs då måste få någon att betala för (eller gratis lägga ner) de tusentals och åter tusentals med mantimmar som ett sådant projekt kräver.

  Så ja, det är faktiskt ganska uppenbart att du inte vet vad du talar om.

 • Mike

  Det är för mig uppenbart att du borde ändra uppfattning om vad som redan är kommersialiserat.

  Allt det du beskriver som omöjligt är redan färdigt och kan laddas hem, t.ex. ”Hentai 3D 2”, det finns massor av sliders att konfigurera. Jag skulle gissa att man kan ställa in så att figurerna ser ut som barn, om man vill.

  Ett annat exempel är ”3D SexVilla 2”. Nej, det kostar inte flera miljoner att få tag på. Med lite fantasi kan man ganska lätt se hur utveckligen kommer att fortgå.

  För de som inte har fantasi finns även gratis exempel, t.ex. dessa demos, Adrianne (över två år gammalt) och Medusa.


  Kolla in ansiktsmorfningen de på ormmänniskan, den är faktiskt riktigt läbbig, efter 2:30.

  Skulle tippa på att censuren skulle bli tvungen att sätta innehavare av dessa spel i fängelse på livstid i Sverige med tanke på hur många specialkonfigurerade offer man kan hitta på själv, helt gratis.

 • Ja kära nån. Kan inte vara lätt att vara Mike som har rätt i precis i allt och alla andra har fel. Intressant är också din kritik mot bloggare: du bloggare inte själv vad jag kan se: därmed blir din kritik ungefär lika värdefull som en fotbollshuligan som förklarar hur sitt lag ska vinna.

  Om du varit det minsta intresserad av vad jag tycker hade du tagit dig tiden att göra sökningen ”piratpartiet” på bloggen men jag inser att du är oerhört lite intresserad av vad andra faktiskt har att säga. Du är dig själv nog, en besserwisser som har alla svaren själv. Sorgligt eftersom du onekligen visar en del intellektuell stringens.

  Problemet är att såna som du kommer sänka piratskeppet: för ni är inte det minsta taktiska och ger snarare mer anti-känsla för de som faktiskt tillhört tillskyndarna av piratpartiet. Dina inlägg gör mig mer säker på att partiet inte kommer att vara livskraftigt. Tur att jag då känner ett antal av de pirater som faktiskt kandiderar till riksdagen och därmed vågat satsa mer än du verkar göra.

 • Snacka om meningslöst inlägg för övrigt: de tekniska landvinningarna är ointressanta för att inte säga obsoleta i den här diskussionen eftersom det handlar om innehav av dokumenterade övergrepp eller fiktion. Din tekniska diskussion är om saker som är fiktion alltså håller jag med dig. Dags att titta ut ovanför kodträsket?

 • Fortfarande är eventuella tekniska landvinningar ointressanta: oavsett hur verklighetstroget något är så handlar det om lagen ska vara till för dokumentation av verkliga övergrepp eller till för något som upplevs som barnporr. Jag menar att man inte kan bedöma att fiktiva figurer, oavsett om de är en streckgubbe eller en nästintill perfekt 3D-animerad figur, går under förklaringen om att det ska vara verkliga övergrepp. Den tekniska briljansen i en återgivning av en fiktiv erotisk situation spelar helt enkelt inte någon roll. Att diskutera det är att diskutera moral. Mike fattar inte det – du Mattias borde förstå det.

 • För att vara helt ärlig. Du Mike måste fan vara det dummaste jag sett på länge. Grundfrågan är: ska fiktiva bilder vara olagliga eller inte. Den tekniska briljansen är ointressant. Jag menar – trots att du dissar mina inlägg (som gissningsvis har bra mycket större impact bland personer än du) – att det inte ska vara så. Du fortsätter att av någon outgrundlig anledning visa på exempel där det är välrenderat och där animeringarna är verklighetstrogna. Visst – Ecpat hatar det men att jiddra om att jag skulle säga att det är ett problem är hål i huvudet. Kamma dig för fan. Jag har klart påpekat att fiktiva bilder aldrig kan sägas vara barnporr då det inte finns ett övergrepp och därmed inte ett offer. Du är en fåntratt just nu.

 • Det må vara så – men för min del så är jag inte så naiv att jag tror att det inte spelar någon roll vad partiledare säger, vad som dyker upp i media och att såna här misstag kommer spela motståndare i händerna.

 • Det är bara en del av vad man som seriös opinionsbildare måste ta in. De andra är just det som du verkar tycka är skitsamma: hur kan de förvalta min röst? Hur kan de sälja in budskapet? När jag röstar har jag ett värde att investera: mitt mål är att få ut så mycket som möjligt av det värdet. Då är idén bara en parameter av flera. Att inte förstå det är naivt.

 • Herregud. Såna som du kommer att bli PPs död.

 • Precis som du säger så överlevde MP genom skicklighet och insikt om att det inte bara var åsikterna som bar utan att man måste kunna sälja in dem. MP gjorde också rätt att inte hålla kvar grundarna i ledande ställning, vilket gör att de nu har en sur Schlaug efter sig.

 • Helt ärligt har jag ingen aning. Om Temple of Seth finns kvar kan nog de svara dig.

 • Niclas: jag håller helt med; det spelar ingen roll och tecknad (eller datorgenererad) porr ser ut som någonting som en femåring tecknad eller om det är omöjligt att skilja från verkliga bilder. I barnpornografi är det hur bilden skapades som är det viktiga, dvs foton på verkliga övergrepp är att fortsätta övergreppet.

  Men, jag har en tendens att dra iväg på tekniska diskussioner av det enkla skälet att jag tycker att det är intressant. I det här fallet har Mike en väldigt naiv bild av vad som är tekniskt möjligt och han tycks ha begränsad erfarenhet av hur IT-branschen ser ut och hur den tekniska utvecklingen fortlöpt. Men, jag ska inte fortsätta det här sidospåret.

 • Pingback: polymeriska tankar » Blog Archive » Barnpornografibrott–debunked()

 • Pingback: Deepedition » Piratpolitik, röstinvestering och fotboll()

 • Respektfullt. Så – undrar vem som vänt upp arschlet mot vem…

 • Pingback: Piratpartiet framlänges och baklänges | Dexion()

 • Pingback: Lucka 7: Mer Wikileaks och Assange()

 • Pingback: Anna Troberg tar över piratrodret | Deepedition()

 • Pingback: Piratpartiet framlänges och baklänges | Dexion()