Den var tyvärr väntat: 2 kr till Haiti var vidrig scam

Det var väntat – det var också det första jag tänkte när jag såg gruppen för några dagar sedan: det här är ett klassiskt upplägg för en scam. Dels var det för bra, dels var inte sponsorerna kända och dels var det för oprofessionellt upplagt. Tyvärr gick 211000 svenska Facebookanvändare på det och gick med i gruppen ”2 kr per användare till Haiti”.

Idag är det en vidrig bild där och det sägs att det är Svenska Nekrofilföreningen som är sponsorer. Som nu vill ”ha hem kropparna i så bra skick som möjligt”. Extremt vidrigt och upprörande både utifrån att det är generellt äcklande men också att man väljer att ”skämta” så grymt om en av de största katastroferna i modern tid.

Gruppen lär försvinna fortare än kvickt nu när folk uppmärksammar den såväl på Twitter som på Facebook och anmäler den till Facebook – men skadan är ändå skedd.

Jag tycker det här verkligen sätter fingret på två saker: dels att man måste vara kritisk mot all hjälpverksamhet men att man ändå har större chans att faktiskt hjälpa om man väljer någon av de stora. Men också att man måste vara extremt kritisk till diverse grupper på sociala nätverk: det är inte länge sedan som det var mycket omskrivet om hur dels grupper som övergetts av sina administratörer togs över av mindre nogräknade och bytte namn till både det ena och det andra respektive att det funnits flera exempel där grupper startats med ett ämne och sedan ändrats till motsatsen.

Vi har ett ansvar som individer att vara kritiska och inte bara klicka vilt. Så hur upprörd man än är måste man fundera över varför man själv inte tog reda på mer och var mer kritisk. 211000 personer som uppenbart inte tänkt ett antal extra varv är tyvärr alldeles för många.

Tyvärr är det här inte det enda exemplet globalt på lurendrejeri.

Uppdatering: Gruppen har nu försvunnit från Facebook. Tyvärr är jag rädd att folk inte lär sig ens av det här – eller att man blir rädd för att faktiskt engagera sig i saker som är rätt. Undrar om plattnackarna som tycker såna här saker är kul blir nöjda då?

Det som fascinerat mig är att kvällstidningarna och DN inte högg direkt. Aftonbladet har nu skrivit om det. Inte Expressen. Inte DN.

Uppdatering: Realtid försöker att räta ut frågetecknen bland annat med hjälp av Glamourprinsessan. Realtid lyckas ganska bra faktiskt. Även blinda hönor kan ibland hitta ett frö.

Reblog this post [with Zemanta]
 • Pingback: Den där irriterade Mumari()

 • De flesta på facebook är som yra höns, klickar hej vilt och går med i varenda grupp de får inbjudan till och kopierar och klistrar in statusmeddelanden hit och dit.
  Jag blir så less och irriterad på alla naiva att jag i princip aldrig går in på fb längre.
  Gaaah! Så irriterad jag blir. Om folk kunde tänka lite längre än näsan räcker nån gång!

 • Staffan Johansson

  Nu har jag lyckats undvika Facebook själv, men vore det inte rätt rimligt att grupperna där har en sorts säkerhetsfunktion för att undvika sådant här? Jag tänker mig att om någon grundläggande sak med gruppen ändras, som dess namn eller beskrivning, så ”pausas” allas medverkan i den tills de svarat på ett bekräftelsemeddelande. Så nästa gång de loggar in så möts de av ett meddelande i stil med ”Gruppen '2 kr per medlem till Haiti' har bytt namn till 'Svenska Nekrofilföreningen', vill du fortfarande vara medlem?”

 • Jo. Men bara för det behöver man ju inte sluta vara där :)

 • Helena

  Något som jag tycker är helt otroligt i sammanhanget är att Facebook inte agerar överhuvudtaget när man rapporterar såna här typer av grupper. Jag rapporterade den aktuella gruppen fyra gånger, första gången i lördags eftermiddag. Varför har dom alls den funktionen om det inte är en reell funktion?

 • Björne

  Det värsta är väl att folk på allvar tror att de löser världsproblem genom att gå med i en grupp på facebook. Det om något är sorgligt.

 • Voltaire

  Så du tror att du inte själv är naiv? Är vi inte alla det? Du borde isf vara trött på dig själv. Det är därför du blir arg. Ta det konstruktivt.

 • Just nu ser jag ingen poäng med att gå in på sidan facebook, jag nöjer mig med att ha fb-statusar i tweetdeck som sållar bort det mesta, utom alla fåniga kopiera-och-klistra-in.

 • Det är väl klart att alla är naiva i olika sammanhang och kan vara trötta på sig själva? Trots det tycker jag mig ha all rätt i världen att känna mig trött på just precis facebook, just precis för att det består av inbjudningar och vidarebefodringar av suspekta saker. Just för att folk klickar och skickar och uppmanar utan att tänka en gång extra. Exakt vad ska jag ta konstruktivt?

 • Madde

  Jag gick med i den, för jag läste informationen och tyckte den lät någorlunda trovärdig. Blev sjukt äcklad när jag såg det som hände och uppmanade alla om att lämna gruppen och anmäla den.

  Folk som känner att det går att skämta om såpast allvarliga saker är inte friska däruppe.

  Sen så var ”skämtet” LÅNGT ifrån roligt.

 • Det gör de men det måste få en viss magnitud. Det vore trist om de tog bort grupper så fort någon blev upprörd av dem: då skulle det inte bli många grupper kvar…

 • Det tror jag inte att folk tror iofs – och vad ska de göra annars? Vad har du gjort? Däremot måste man helt enkelt vara mer på sin vakt.

 • Inte ett dugg roligt – dock kan jag, som van internetanvändare och som såg direkt vartåt det verkad gå med gruppen sorgsamt dra på munnen åt alla som blir så grymt upprörda. ”Owned” skulle man kunna säga. När det gäller trovärdigheten måste jag fråga dig: funderade du inte varför sponsorerna – som tänkte skänka hur mycket pengar som helst – faktiskt redan innan berättade vilka de var? Det kunde ha varit SD, det kunde varit Marlboro: hade du tyckt det varit ok då?

 • Men det är ju synd att du inte är där – om man vill se till att folk sköter sig lär man arbeta med det?

 • HDR-fotografen

  Det roliga i hela tilltaget är alla som tar det seriöst. Klart människorna är sura för att det visat sig att de är idioter och nu fått det bekräftat. 200000 snikna människor som tror att en värdelös grupp på en värdelös sida gör skillnad.
  Om något är tragiskt är det mediabevakningen av sådana här I-landsproblem. En mediabevakning som visar hur fel tidningar ofta har och som sällan har någon som helst källkritik.

 • Jag nöjer mig med att väcka tanken, energin till att förändra vänners fb-kultur räcker inte och det känns lika övermäktigt som att förändra blogg.se-kulturen.
  Förhoppningsvis lär sig några något av det här, även om jag tvivlar.

 • Pingback: axplock 2010-01-20 | axbom()

 • Pingback: Facebook and groups | Words by Maria()

 • Ska det spela någon roll om det är Sverigedemokraterna eller Marlboro som skänker pengarna till offren, eller om det är Röda korset eller liknande?

  Jag såg det också som en bluff, men OM det hade visat sig vara äkta, så hade jag gått med, oavsett vem som skulle skjuta till pengarna.

 • Fast då vet man ju. Och kan göra ett val.

 • blippe

  en sida hos dig är större än 1meg, kolla om klienten innehåller ”mobile” om du absolut måste vara så extravagant.

  bortsett från att det är ett rejält osmakligt skämt så förstår jag inte uprördheten. eller jo, men inte den grad av upprördhet som uppvisas här. det är bara fb, inget mer än ett community på nätet som ska agera som avslappning och kommunikkation. ryck på axlarna över idiotin och den låga mentala åldern och gå ur gruppen, för fan.

 • Berätta.

 • Det finns betydligt fler fakegruppen än man tror. Jag behövde bara bläddra runt 15 minuter bland mina vänner för att hitta en solklar scam (och ytterligare 3-5 som som sannolikt också är det). Se hela analysen här: http://definitionofdone.blogspot.com/2010/01/ha

 • Jag tror ganska många bryr sig var pengarna kommer ifrån. Min fråga själv var väldigt retorisk eftersom jag inte har någon moral :)

 • Pingback: Anders Frick – blog » Populära idolsidor på Facebook()

 • kati

  Hej
  Jag såg den här gruppen på min profil i går kväll.
  Och den hemska bilden ochså. Jag hoppas att den nu inte ska ploppa upp igen .Tog kontakt med facebook. osv.
  Sov väldigt dåligt i natt. Men hoppas att jag inte behöver se den nå mer. Kommer inte att gå med i ngn grupp ever!!

 • Pingback: axplock 2010-01-20 | axbom()

 • Pingback: Deepedition 10 år – en blogg om allt det andra | Deepedition()