En skammens dag igen

En vis man har sagt:

For to be free is not merely to cast off one’s chains, but to live in a way that respects and enhances the freedom of others.

Det känns som ett bra citat att börja med. Nelson Mandela. I grunden det som alla individer borde se som en viktig regel. För min del är inte lagar som väljer att hårt trycka ner varje enskild individ, att tvinga sig på den personliga integriteten och förminska friheten att respektera varandras frihet.

Idag har vi fått en lag som kommer att göra just detta. Och framförallt skapa en situation där allt vi skriver, allt vi lägger upp och allt vi säger kan avlyssnas och användas mot oss. FRA-lagen må vara tagen med några tillägg – men i grunden är det en lag som kommer att skapa situationer där vi går ifrån ett sant demokratiskt och fritt samhälle till ett semidemokratiskt kontrollsamhälle.

Det var väl väntat men det är sorgligt när man ser faktum: 158-153-1. Att oppositionen förklarar att de minsann tänker riva upp den om de får alla våra röster känns onekligen som ett vallöfte som väger lätt. Att vissa valt att se Camilla Lindbergs nedlagda röst som feg missar dock att en nej-röst från henne inte hade gjort någon skillnad men gjort henne fullständigt till persona non-grata. Hon håller huvudet högt. Tack Camilla för ditt mod!

Men vad har jag för rätt att säga så? Jag har ju inte skrivit om det nu. Sant. Jag skrev mycket förra gången lagen var på tapeten. Men det är ingen ursäkt. Och att nu varit tyst är inget jag är stolt över. Snarare skäms jag över att helt enkelt låtit mitt eget liv äta upp mitt engagemang. Det farligaste som finns för ett samhälle och kanske en negativ utveckling på grund av individualismen – att vi fastnar i det lilla livet och missar det som händer därutanför.  Att vi som människor helt enkelt väljer att blunda för det faktum att ibland blir prioriteringen åt helvete. Jag har misslyckats att vara det jag borde varit. Det får jag nu leva med. Det vi lärt oss – många av oss som varit med länge och borde förstått bättre – är att vi aldrig kan tystna och tro att saker blir bra ändå. FRA-diskussionerna har lärt oss att vi har fått verktyg att föra opinion med: och utvecklingen mot Gov 2.0 kommer nu vara ännu viktigare. Det kan bli en motrörelse: där den data som finns bör bli öppen nog för att alla ska kunna granska makten.

De som fortsatt oförtrutet att skriva ska ha all credd: HAX, Swartz, Klamberg, fantastiska Emma, Josh, Mildner, Falkvinge, Farmor Gun, ihärdiga Scaber Nestor, unga smarta Calandrella, Troberg, Nemokrati och många fler. Jag lyfter på hatten för er alla.

Att politikerna uppenbart inte riktigt vet vad FRA handlar om bevisas av SVD men samtidigt är mer frågan: varför blev det så här? Vad skapar en situation där demokratin säljs ut och där människors rättigheter förminskas?

En del menar att den tekniska utvecklingen helt enkelt skapar nödvändighet till en signalspaningslag som FRA-lagen. Andra ser den allmänna globaliseringen som ett skäl. Ett annat skäl är kanske helt enkelt att terrorism blivit vardagsmat och att 11e september omskapat hela världsbilden för oss alla. Alla dessa parametrar har säkert vägt in när det gäller det vi ser idag.

När jag gick på Sveavägen idag gick jag förbi Decorima-hörnet och samtidigt tänkte på vad som hänt idag slog det mig att här kanske svaret varför vår riksdag idag röstade igenom FRA-lagen:

Den 28e februari 1986 förändrades Sverige i grunden. När skotten föll på Sveavägen började antagligen den utveckling som gett oss fler och fler svenska lagar. Inte för att Palme var en framträdande frihetskämpe eller på något sätt skulle försvarat individens rätt till privatliv utan helt enkelt handlade det om att någon eller några kunde välja att skjuta ihjäl en svensk statsminister. Plötsligt fanns det en möjlighet att krig inte utfördes enligt normala former, att människor kan hata något så mycket att man väljer att försöka omstörta ett land. Och det innebar att en ny sorts politiker också kunde komma fram: vars makthunger och kontrollbehov inte nödvändigtvis byggde på en ideologi utan på personligt begär och suget efter att styra.

Idag har vi åter fått se hur viktiga grundläggande mänskliga rättigheter börjat monteras ner. Idag börjar ännu ett nytt land att mejslas fram i plenisalen. Ett Sverige som blir ett land utan rätten att tycka och tänka fritt i hemlighet.

Klubbslagen efter voteringen ekade likt skotten 1986.

 • Smen

  Dax att börja verka för att röstfiske blir något som hör historien till. Vid fiske slänger man en krok i vattnet och hoppas att det nappar. Däremot är jag öppen för alla erbjudanden jag kan få gällandes min röst 2010, men min röst kräver motprestation. Det finns ingen gratismåltid.

 • Smen

  Dax att börja verka för att röstfiske blir något som hör historien till. Vid fiske slänger man en krok i vattnet och hoppas att det nappar. Däremot är jag öppen för alla erbjudanden jag kan få gällandes min röst 2010, men min röst kräver motprestation. Det finns ingen gratismåltid.

 • Tack. Det värmde.

  När det gäller skotten 1986 har jag dock lite svårare att tro att de är bevekelsegrunden – med tanke på det Palmehat som funnits inom högern i Sverige. Rekommenderad läsning: Sven Ove Hanssons bok Till höger om neutraliteten (1985 Stockholm: Tiden.

  Håller annars med dig om vad du skriver i inlägget.
  Jag förstår bara inte varför inte fler människor ifrågasätter det här.
  Hela demokratin ligger i ruiner. Och det EU som vi slukas upp av är sargat av förtryck och diktatur – har inte läkt, vilket man tydligt förstår när man läser t ex DN-artikeln ”Herta Müller om Rumänien tjugo år efter Ceaucescus död”
  http://www.dn.se/dnbok/herta-muller-1.971397

  Man minns bilderna från barnhemmen – de etsade sig fast i mitt minne och säkert i allas som såg dem.

 • Tack. Det värmde.

  När det gäller skotten 1986 har jag dock lite svårare att tro att de är bevekelsegrunden – med tanke på det Palmehat som funnits inom högern i Sverige. Rekommenderad läsning: Sven Ove Hanssons bok Till höger om neutraliteten (1985 Stockholm: Tiden.

  Håller annars med dig om vad du skriver i inlägget.
  Jag förstår bara inte varför inte fler människor ifrågasätter det här.
  Hela demokratin ligger i ruiner. Och det EU som vi slukas upp av är sargat av förtryck och diktatur – har inte läkt, vilket man tydligt förstår när man läser t ex DN-artikeln ”Herta Müller om Rumänien tjugo år efter Ceaucescus död”
  http://www.dn.se/dnbok/herta-muller-1.971397

  Man minns bilderna från barnhemmen – de etsade sig fast i mitt minne och säkert i allas som såg dem.

 • Pingback: jardenberg kommenterar – 2009-10-15 — jardenberg unedited()

 • Pingback: opassande » Blog Archive » Tungt idag — nu får vi göra det själva istället()

 • Teufel

  Någon sade att man inte bara kan få respekt, man måste förtjäna den. Denna sorts massövervakning gör att våra folkvalda inte bör få någon somhelst respekt.

 • Teufel

  Någon sade att man inte bara kan få respekt, man måste förtjäna den. Denna sorts massövervakning gör att våra folkvalda inte bör få någon somhelst respekt.

 • Det jag menar är att skotten 1986 helt enkelt omskapade vår bild av Sverige vilket skapat incitament för hårdare lagar. Det handlar väldigt lite om Palmehatet som sådant utan det faktum att det hände.

 • Det jag menar är att skotten 1986 helt enkelt omskapade vår bild av Sverige vilket skapat incitament för hårdare lagar. Det handlar väldigt lite om Palmehatet som sådant utan det faktum att det hände.

 • Starkt och välskrivet! För övrigt finns det större och starkare aktörer som som borde stå i skamvrån med varsin gedigen dumstrut. Min stora förhoppning är/var att den riktiga kampen bara kan börja först nu. Alldeles för många har lagt ned alldeles för mycket tid alldeles för länge på alldeles fel saker.

 • Folket måste säga ifrån – EU är ett skräckvälde i vardande.

  Skyll inte på mig. Jag röstade Nej.

  Kring folkomröstningen var det i princip omöjligt att få in kritiska debattinlägg – det var locket på – och SVT var som vanligt helt tyst i frågan.

  Men Deeped – Tack för länken jag blev så glad.

 • Folket måste säga ifrån – EU är ett skräckvälde i vardande.

  Skyll inte på mig. Jag röstade Nej.

  Kring folkomröstningen var det i princip omöjligt att få in kritiska debattinlägg – det var locket på – och SVT var som vanligt helt tyst i frågan.

  Men Deeped – Tack för länken jag blev så glad.

 • Jag menar då när det gäller SVT – kritiker har inte tillåtits komma till tals. Bara S och M – och som vi vet sen tidigare blir ”Linje 2” gärna till ”Linje 1” – som i Lurad – och Lissabonfördraget.

 • Jag menar då när det gäller SVT – kritiker har inte tillåtits komma till tals. Bara S och M – och som vi vet sen tidigare blir ”Linje 2” gärna till ”Linje 1” – som i Lurad – och Lissabonfördraget.

 • Pingback: EU-spiralen spinner vidare // Skivad lime()

 • Signalspaning höll man väl ändå på med före Palmemordet?

  För mig har FRA-lagen passerat som ett tomt fartyg. Måste man pejla spioner så måste man väl. Och ens tankar och ens tyckande är precis lika hemliga idag som igår.

  Palmemordet och skotten på Sveavägen var dock en start, eller ett slut. Jag skulle gärna ha hört Palme tvåla till Hägglund, Reinfeldt, Borg och Björklund. För visst kämpade Olof Palme för frihet. För jämlikhet. För solidaritet. Vi har ingen sådan tydlig – och vass – röst i dagens politiska debatt.

  Jag tror faktiskt att det finns viktigare frihetsfrågor att kämpa för än signalspaning på nätet. Klassfrågor. Utslagning av de små och svaga i samhället. Klyftorna som ökar mellan de förmögna och de oförmögna. Synen på den lilla människan. Det finns så oerhört många i samhället som inte har någon röst alls – vare sig på nätet eller afk – som inte kunde bry sig mindre om signalspaningens vara eller icke vara.

  Därmed inte sagt att frihetskampen är fel, den är bara missriktad.

  Men skotten på Sveavägen ekar ännu. Jag minns dem som igår. Hur man stod vid högen av rosor. Den oerhörda kylan. Hur tyst det var i tunnelbanan den dagen. Hur bleka och bistra alla – säg verkligen: alla – var. Chocken var fullständig. Jag ser ingen sådan chockverkan nu. Jag kan inte känna – för så var det då – ekot i väggarna; det ekade precis överallt.

  Efter Palmemordet var det också somliga som applåderade i vissa salonger. Den här lagen är betydligt mer prosaisk, vardagspolitik. Ingen klappar händer, ingen behöver nog heller sörja. Webben evolverar ju ständigt ur sig själv; blir ny och fri på nya sätt.

 • Signalspaning höll man väl ändå på med före Palmemordet?

  För mig har FRA-lagen passerat som ett tomt fartyg. Måste man pejla spioner så måste man väl. Och ens tankar och ens tyckande är precis lika hemliga idag som igår.

  Palmemordet och skotten på Sveavägen var dock en start, eller ett slut. Jag skulle gärna ha hört Palme tvåla till Hägglund, Reinfeldt, Borg och Björklund. För visst kämpade Olof Palme för frihet. För jämlikhet. För solidaritet. Vi har ingen sådan tydlig – och vass – röst i dagens politiska debatt.

  Jag tror faktiskt att det finns viktigare frihetsfrågor att kämpa för än signalspaning på nätet. Klassfrågor. Utslagning av de små och svaga i samhället. Klyftorna som ökar mellan de förmögna och de oförmögna. Synen på den lilla människan. Det finns så oerhört många i samhället som inte har någon röst alls – vare sig på nätet eller afk – som inte kunde bry sig mindre om signalspaningens vara eller icke vara.

  Därmed inte sagt att frihetskampen är fel, den är bara missriktad.

  Men skotten på Sveavägen ekar ännu. Jag minns dem som igår. Hur man stod vid högen av rosor. Den oerhörda kylan. Hur tyst det var i tunnelbanan den dagen. Hur bleka och bistra alla – säg verkligen: alla – var. Chocken var fullständig. Jag ser ingen sådan chockverkan nu. Jag kan inte känna – för så var det då – ekot i väggarna; det ekade precis överallt.

  Efter Palmemordet var det också somliga som applåderade i vissa salonger. Den här lagen är betydligt mer prosaisk, vardagspolitik. Ingen klappar händer, ingen behöver nog heller sörja. Webben evolverar ju ständigt ur sig själv; blir ny och fri på nya sätt.

 • Pingback: Christians dagbok – 2009-10-15 | En sur karamell()

 • Pingback: Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2009-10-16()

 • Hemskt bra formulering: ”Snarare skäms jag över att helt enkelt över att helt enkelt låtit mitt eget liv äta upp mitt engagemang.” Träffar mig rakt i hjärtat.

 • Hemskt bra formulering: ”Snarare skäms jag över att helt enkelt över att helt enkelt låtit mitt eget liv äta upp mitt engagemang.” Träffar mig rakt i hjärtat.

 • M

  Tragisk lag. Bara destruktiv och skapar förmodligen självcensur hos många.

  Men var inte Sverige en förbudsstat redan på Palmes tid?

 • M

  Tragisk lag. Bara destruktiv och skapar förmodligen självcensur hos många.

  Men var inte Sverige en förbudsstat redan på Palmes tid?

 • Pingback: Noterat | Den digitala parkbänken()

 • Jo men visst. Det är snarare själva symbolen för det trygga Sverige som Palmemordet tog bort som jag far efter.

 • Jo men visst. Det är snarare själva symbolen för det trygga Sverige som Palmemordet tog bort som jag far efter.

 • Pingback: Deepedition » Imorgon kanske någon lyssnar()

 • Starkt och välskrivet! För övrigt finns det större och starkare aktörer som som borde stå i skamvrån med varsin gedigen dumstrut. Min stora förhoppning är/var att den riktiga kampen bara kan börja först nu. Alldeles för många har lagt ned alldeles för mycket tid alldeles för länge på alldeles fel saker.