Långt utanför av fotbollens disciplinnämnd

Disciplinnämnder och regler. Det är väl ändå ett känt faktum att det i amatördrivna regelverksämbeten ofta sitter en smula felnavlade personer med en rent sjuklig form av patos för att regler är heliga och kontexter är ointressanta. Svenska Fotbollsförbundets disciplinnämnd borde få avsked direkt efter att beslutat att bötfälla ÖIS för en banderoll om Dawit Isaak.

På tåget ner till Stockholm satt vi ett gäng äldre män (jag var yngst faktiskt) och pratade unga och idrott, och alla var relativt överens om att ett av problemen fr a i större lagidrotter är att det är föräldradrivet. Tyvärr är det väl så att många gånger följer sporten en sorts engagemangslinje och även de som sitter i högre instanser är inte nödvändigtvis kompetenta att ta de beslut de blir satta att ta – utan de får sina platser på grund av långt och troget engagemang.

Tyvärr verkar det inte ens vara bättre i den allra högsta toppen.

Att döma ut böter för att supportrar väljer att visa en harmlös men viktig banderoll om Dawit på en fotbollsplan måste betecknas som en riktig pr-flopp. Och öppet mål  för Thomas Mattson och Expressen.

Vän av ordning (de brukar för övrigt sitta i liknande disciplinnämnder och skita på sig av lycka när de får döma ut straff) kan då säga att “jamen då ska ju Sverigedemokrater, Socialistiska Partiet och Befria Alla Bävrar också få ha sina banderoller”. Eh, nej. För det handlar om att se en kontext och förstå att analysera vad som faktiskt står och vad frågan handlar om. I det här fallet handlar det om en person som är fängslad sedan många år på grunder som går emot alla de demokratiska principer som Sverige (och förhoppningsvis Svenska Fotbollsförbundet) står för. Det är något helt annat än om en del mentala kalhyggen vill skyffla upp SD-banderoller på Saxträsk divison fem-match. Det handlar om att som sport stå upp för de grundläggande mänskliga rättigheter vi alla kommit överens om.

Fan vet men det känns som om vissa inom fotbolls-Sverige nickat för många bollar.

Ps. Att 2009 fortfarande ha en fax som främsta och viktigaste kommunikationsmedel känns… modernt. Ds.