Snart är bloggen ointressant som fenomen

Jag har varit ute och rört på mig så det har inte blivit bloggat. Vi var nominerade i ett europeiskt PR-pris så jag och Brit Stakston från JMW åkte ned till Budapest men tyvärr vann vi inte. Men det var intressant att vara där på prisutdelningen. Grattis till Prime och Starsky till era priser.

I bloggosfären är det prisdags igen. Aftonbladet och Bloggportalen väljer att starta Stora Bloggpriset och bjuder in massor med bloggare att nominera andra bloggare. En del hissar initiativet, andra dissar det hårt. Kamfer väntar med sin dom för att se vad AB faktiskt har för tanke med det. Själv tycker jag att det är bra – varför inte göra ett stort pris och se till att många tillsammans plockar fram de bloggar som är bäst (läs jardenbergs sammanfattning). Crowd sourcing. Och i grunden är det väl omöjligt att rent objektivt bestämma sig för en blogg som är ”bäst”. Men varför inte försöka?

Laakso skriver om det hela på ett intrikat sätt.

I samband med det här så surar Politikerbloggen lite över att deras pris till medborgarjournalistik ”kopieras” av AB. SVTOpinionbloggen skriver eftertänksamt om det.

Rick Falkvinge gör också en bra grej – instiftar Stora Gammelmediepriset. Helt enkelt där bloggosfären nominerar de bästa journalisterna och andra inom de gamla medierna. Smart och rätt för det är ändå de gamla medierna som fortfarande är viktiga för nyheter och som ger bloggosfären mycket innehåll. Icke att förglömma är också Årets Politiska Blogg där nomineringarna pågår för fullt.

Andra priser som finns är Veckorevyns, Kulturbloggens, Götes (som kanske inte är det största men roligt) och självklart också Wadströms Årets Bästa Blogg. Lägg gärna till andra priser som jag missat.

Det är en jävla massa bloggar på gång också. Fler och fler blir mer och mer professionella i sin approach. Det vi ser nu är det totala genomslaget för bloggformatet (ledsen Bo Rothstein och andra bloggnegativa: vi vann :)). Om några månader behöver vi inte ens se diverse märkliga formuleringar bland gammalmediejournalister eller liknande. Det intressanta blir terminologin som måste sättas: är det meningsfullt att prata om en ”bloggosfär” längre? Jag tror att vi som varit med ett tag nu har ett ansvar för att vi inte försöker isolera och bli ”det var bättre förr”-aktiga utan välkomna det som händer. Sluta gnälla helt enkelt. Det är dags att vi tillsammans skapar bloggar som kan visa på precis alla perspektiv som världen och livet erbjuder.

Det gör att det är bra med priser. Låt oss se en massa olika priser. Strunt samma vem som faktiskt delar ut dem.

Reblog this post [with Zemanta]
 • Ja, så är det ju. Bloggens år blev det ;)

  http://mindpark.se/2007/12/26/2008-bloggens-ar/

  Joakim Jardenberg’s last blog post..jardenberg kommenterar – 2008-12-14

 • Ja, så är det ju. Bloggens år blev det ;)

  http://mindpark.se/2007/12/26/2008-bloggens-ar/

  Joakim Jardenberg’s last blog post..jardenberg kommenterar – 2008-12-14

 • Jag opponerar mig mot att få min länk inplacerad som en utav de som dissar Stora Bloggpriset. Det torde inte vara så svårt att se att den text jag skrivit raljerar över alla de som genast tolkar det som något negativt medan jag själv välkomnar omröstningen.
  Mvh Erik Laakso

  Erik Laakso’s last blog post..Osvuret är bäst

 • Jag opponerar mig mot att få min länk inplacerad som en utav de som dissar Stora Bloggpriset. Det torde inte vara så svårt att se att den text jag skrivit raljerar över alla de som genast tolkar det som något negativt medan jag själv välkomnar omröstningen.
  Mvh Erik Laakso

  Erik Laakso’s last blog post..Osvuret är bäst

 • @Erik Laakso – Den hamnade fel.

 • @Erik Laakso – Den hamnade fel.

 • Tack och buga. :)

  Erik Laakso’s last blog post..Hårdrocken kommer från Aston

 • Tack och buga. :)

  Erik Laakso’s last blog post..Hårdrocken kommer från Aston

 • Pingback: Veckan som gick - vecka 50 at Same Same But Different()

 • Pingback: Vad är det för fel med stora bloggpriset? | Svensson()

 • Det finns många sätt att se på förhållandet inom media blogg-press-radio-tv osv.
  Det är kanske naturligt att de komersiella krafterna tr över sådant de sr att det går att göra pengar på.
  Problemet är nog att både syfte och mål förändras när t.ex. pressen tar över ett fenomen inom bloggvärlden.
  Alla dessa nomineringar, tävlingar och lyfta upparandra i ljuset processerna som bloggosfären introducerat försöker pressen få kontroll över.
  Det kanske inte spelar så stor roll egentligen för bloggosfären kommer ständigt att introdusera nyheter.
  Sälet är enkelt nu finns tekniken för alla och vi är hundratls kanske miljontals individer som tänker, är kreativa och så växer det snabbt fram nya processer som få klarar av att en föreställa sig.
  Du deeped har ju ett lite längre perspektiv på bloggandet än jag, men visst har det bara under din tid skett saker som inte du ens i din vildaste fantasi kunnat föreställa dig.
  Det finns en relation mellan alla som bloggar vi skall vara varsamma om. Nu när gammelmedia förstått kraften så försöer de på olika sätt strukturera upp flödena så att agendan läggs ovanifrån.
  Den dag bloggen inte är fri och makten hos den enskilda bloggaren så dör bloggen…men det lär inte hända:)
  Fan nu får man snart inte använda :) ;) :( för någon försöker få patent på tecknen. Nej ordet måste vara fritt..sedan kan vi ha olika syn påvad som måste göras för att behålla det fritt. Så Deeped nu vill jag att du går in och nominera bästa blogg 2008 alla kategorier. Det är en mycket liten tävling men jag tror på ”att liten tuva skjälper ofta stort lass” Du kan även titta på bloggvärldens väljarundersöknig Bvu so jag startade bara för att jag var så förbannat trött på att de olika medierna och opinionsinstituten använder dessa små undersökningar för att sätta agendan. Långt blev det hoppas det är ok som kommentar?

 • Det finns många sätt att se på förhållandet inom media blogg-press-radio-tv osv.
  Det är kanske naturligt att de komersiella krafterna tr över sådant de sr att det går att göra pengar på.
  Problemet är nog att både syfte och mål förändras när t.ex. pressen tar över ett fenomen inom bloggvärlden.
  Alla dessa nomineringar, tävlingar och lyfta upparandra i ljuset processerna som bloggosfären introducerat försöker pressen få kontroll över.
  Det kanske inte spelar så stor roll egentligen för bloggosfären kommer ständigt att introdusera nyheter.
  Sälet är enkelt nu finns tekniken för alla och vi är hundratls kanske miljontals individer som tänker, är kreativa och så växer det snabbt fram nya processer som få klarar av att en föreställa sig.
  Du deeped har ju ett lite längre perspektiv på bloggandet än jag, men visst har det bara under din tid skett saker som inte du ens i din vildaste fantasi kunnat föreställa dig.
  Det finns en relation mellan alla som bloggar vi skall vara varsamma om. Nu när gammelmedia förstått kraften så försöer de på olika sätt strukturera upp flödena så att agendan läggs ovanifrån.
  Den dag bloggen inte är fri och makten hos den enskilda bloggaren så dör bloggen…men det lär inte hända:)
  Fan nu får man snart inte använda :) ;) :( för någon försöker få patent på tecknen. Nej ordet måste vara fritt..sedan kan vi ha olika syn påvad som måste göras för att behålla det fritt. Så Deeped nu vill jag att du går in och nominera bästa blogg 2008 alla kategorier. Det är en mycket liten tävling men jag tror på ”att liten tuva skjälper ofta stort lass” Du kan även titta på bloggvärldens väljarundersöknig Bvu so jag startade bara för att jag var så förbannat trött på att de olika medierna och opinionsinstituten använder dessa små undersökningar för att sätta agendan. Långt blev det hoppas det är ok som kommentar?

 • @Björn Wadström – Jag har ju viss insikt runt hur traditionella medier faktiskt idag tänker om bloggar och bloggande, och jag menar att du inte är helt rätt ute när du säger att de vill ”sätta agendan”. Snarare finns det en större insikt om det du just säger: att man inte kan styra det utan snarare måste bli vän med fenomenet och hitta sätt att samverka, samleva och använda det för sin egen överlevnad. Jag har ju skrivit en hel del om just när medierna förlorar makten över medborgarens tanke och fler och fler har insett att det inte går att backa. Eftersom utvecklingen av bloggandet har gått från 4 miljoner till 133 miljoner (Technorati) och i Sverige räknar man idag med 350000 bloggar så är det faktiskt naivt och dumt att tro att man kan styra det. Gammelmedia må vara sega men dumma är de inte.
  Vad gäller vad som hänt så är det faktiskt precis som jag trott. Jag såg tidigt potentialen i sociala medier och bloggar, och har precis som du nu gör, varnat för att låta företagen för tidigt ta över user generated-content fr a i marknadsföring. Men idag finns en så pass stark kritisk massa av sociala medier och användning av det att jag inte längre oroar mig för att företag börjar att använda det.

  Mitt problem med Årets Bästa Blogg oavsett kategori är helt enkelt att det är ungefär som att utse bästa bilen, eller bästa pepparkakan: det finns för många att välja på, och de är alla på nåt sätt inriktade på en långsvanstanke. Det är därför jag tycker det är ok med AB.ses tävling – men jag litar mest på Twingly och andras undersökningar. Dels så vet vi idag att det inte handlar om att effekt är lika med antal huvuden som kommer in på en sajt utan på hur rätt man träffar sin målgrupp. Liksom att jag kan tycka en obskyr blogg som läses av 20 pers är världens bästa – eftersom den tilltalar just mig och mina intressen.
  Kolla den här förklaringen:

 • @Björn Wadström – Jag har ju viss insikt runt hur traditionella medier faktiskt idag tänker om bloggar och bloggande, och jag menar att du inte är helt rätt ute när du säger att de vill ”sätta agendan”. Snarare finns det en större insikt om det du just säger: att man inte kan styra det utan snarare måste bli vän med fenomenet och hitta sätt att samverka, samleva och använda det för sin egen överlevnad. Jag har ju skrivit en hel del om just när medierna förlorar makten över medborgarens tanke och fler och fler har insett att det inte går att backa. Eftersom utvecklingen av bloggandet har gått från 4 miljoner till 133 miljoner (Technorati) och i Sverige räknar man idag med 350000 bloggar så är det faktiskt naivt och dumt att tro att man kan styra det. Gammelmedia må vara sega men dumma är de inte.
  Vad gäller vad som hänt så är det faktiskt precis som jag trott. Jag såg tidigt potentialen i sociala medier och bloggar, och har precis som du nu gör, varnat för att låta företagen för tidigt ta över user generated-content fr a i marknadsföring. Men idag finns en så pass stark kritisk massa av sociala medier och användning av det att jag inte längre oroar mig för att företag börjar att använda det.

  Mitt problem med Årets Bästa Blogg oavsett kategori är helt enkelt att det är ungefär som att utse bästa bilen, eller bästa pepparkakan: det finns för många att välja på, och de är alla på nåt sätt inriktade på en långsvanstanke. Det är därför jag tycker det är ok med AB.ses tävling – men jag litar mest på Twingly och andras undersökningar. Dels så vet vi idag att det inte handlar om att effekt är lika med antal huvuden som kommer in på en sajt utan på hur rätt man träffar sin målgrupp. Liksom att jag kan tycka en obskyr blogg som läses av 20 pers är världens bästa – eftersom den tilltalar just mig och mina intressen.
  Kolla den här förklaringen:

 • …det tråkiga med stora bloggtävlingar är att det i slutändan ändå blir ”flest besökare från början vinner”, även om AB vad jag förstår försöker kringå det på sitt sätt..

 • …det tråkiga med stora bloggtävlingar är att det i slutändan ändå blir ”flest besökare från början vinner”, även om AB vad jag förstår försöker kringå det på sitt sätt..

 • Pingback: Stora Bloggpriset: Psykbryt tar ställning | Psykbryt- psykiatri, politik, psykvård, depression, bipolär sjukdom, ätstörningar & vansinnig humor()

 • @mumari – Jag tror inte att det behöver bli så. Låt vara att många besökare ger hög ranking på olika listor vid automatisering, för automater måste ha någon form av input för att fungera. Alla sådana system går att manipulera. Men nu är det människorna bakom bloggarna som får nominera, och läsarna som ska avgöra vem som ska ha pris. Chansen att pricka kvaliteten är högre, även om det fortfarande finns hög risk för ”fel låt vann”.

  Eller så har jag helt fel och Blondinbella vinner i alla kategorier. :)

  Joshua_Tree’s last blog post..Regimens våta dröm

 • @mumari – Jag tror inte att det behöver bli så. Låt vara att många besökare ger hög ranking på olika listor vid automatisering, för automater måste ha någon form av input för att fungera. Alla sådana system går att manipulera. Men nu är det människorna bakom bloggarna som får nominera, och läsarna som ska avgöra vem som ska ha pris. Chansen att pricka kvaliteten är högre, även om det fortfarande finns hög risk för ”fel låt vann”.

  Eller så har jag helt fel och Blondinbella vinner i alla kategorier. :)

  Joshua_Tree’s last blog post..Regimens våta dröm

 • Att utse vinnare i tävlingar innebär alltid svåra gränsdragningar. Men det är mrkligt vilken stor betydelse alla dessa tävlingar har, man behöver väl helt enkelt priserna som katalysator för diskussioner för och emot, vann rätt låt?
  Därför har vi idag lanserat ett nytt pris med lite annorlunda syfte och mål: Årets Smartaste Webb-TV

  Användningen av rörliga bilder på internet exploderar, men de flesta
  företag missar att utnyttja internets stora potential för video.
  Priset ”Årets Smartaste Webb-TV” premierar därför de videosatsningar
  som utnyttjar internets möjligheter till social dialog och
  interaktivitet.

  Vinnare:
  Företag: Ikea TV
  Marknadsföring: Läkemedelsverket Crimemedicine
  Media: ZTV

  Läs hela pressreleasen med motiveringar och övriga nominerade:
  http://www.ivag.se/2008/12/webb-tv-vinnarna/
  Här finns föredömliga och inspirerande exempel på vart rörliga bilder
  på nätet är på väg!

  Henrik Ahlen’s last blog post..LeWeb 08 – it’s all about the people!

 • Att utse vinnare i tävlingar innebär alltid svåra gränsdragningar. Men det är mrkligt vilken stor betydelse alla dessa tävlingar har, man behöver väl helt enkelt priserna som katalysator för diskussioner för och emot, vann rätt låt?
  Därför har vi idag lanserat ett nytt pris med lite annorlunda syfte och mål: Årets Smartaste Webb-TV

  Användningen av rörliga bilder på internet exploderar, men de flesta
  företag missar att utnyttja internets stora potential för video.
  Priset ”Årets Smartaste Webb-TV” premierar därför de videosatsningar
  som utnyttjar internets möjligheter till social dialog och
  interaktivitet.

  Vinnare:
  Företag: Ikea TV
  Marknadsföring: Läkemedelsverket Crimemedicine
  Media: ZTV

  Läs hela pressreleasen med motiveringar och övriga nominerade:
  http://www.ivag.se/2008/12/webb-tv-vinnarna/
  Här finns föredömliga och inspirerande exempel på vart rörliga bilder
  på nätet är på väg!

  Henrik Ahlen’s last blog post..LeWeb 08 – it’s all about the people!

 • Pingback: Svenska Akademiens nyvalde ständige sekreterare intervjuar sig själv i sin blogg | Bloggtidningen()

 • Pingback: To be Good to oneself at Deepedition()