Centerpartiet kapar mitt namn och min blogg

Nästan i varje fall. Får reda på att man inför sin Maratonchat helt frankt likt en Ulf Ekman plockat ett citat ur en av mina postningar och använder det för att marknadsföra sitt event.

WTF?

Nej, det är inte ok.

Det hela landar i att det nästan ser ut som om jag har något med Centern att göra. Det har jag inte. Alls.

Jag har inte mer emot Centern än mot något annat parti – jag har helt enkelt heligt lovat att aldrig mer vara med i ett parti. Eller en kyrka. Eller någon grupp som på något sätt avkräver mig att jag ska ha samma åsikter och värderingar som gruppen.

Att i ett sånt här fall inte fråga först tycker jag är rätt osnyggt: så Ingemarsdotter – jag gillar dig men det här var inte snyggt gjort. Jag är inte kränkt men rätt irriterad.

Eventet då?

En modererad chat. Bara det känns ungefär lika spännande som att titta på reprisen av Röda Rummet. Varför inte Bambuser? Varför inte öppenhet och låta folk som skriker göra bort sig själva? Jag vet ju att ni kan det här – ni har ju gått kurs hos mig :).

Och ingen Federley, ingen Birgitta Olsson((Vafan…jag är trött efter ett antal nätters jobb med ett stort projekt.)) Annie Johansson. Vad är det då för mening? En chat för de som redan är FRAlsta? Personerna som ska chatta är inte speciellt spännande att fråga vad de menar och varför de ”svikit” eftersom de helt enkelt inte sagt att de inte gillar lagen.

Vidare: man väljer att lägga eventet samtidigt som en mängd motståndare samlas för Bananrepubliksfest och senare Stekare Mot FRAs fest på Café Opera (ryktas att deepedition kommer att delta minsann) där bland annat Centerupproret finns med. Varför köra ett event och krocka med de här?

Jag tror helt enkelt att det hela blir pannkaka. Chatpannkaka. Och det är ju synd när de ändå försöker. Ett gäng livrädda politiker bakbinder uppenbarligen dem som vill försöka rädda det som räddas kan – och det hela blir en sorts… stump.

Uppdatering: Ser nu att Ulrika skickat ett mail på FB där hon i efterhand frågar om det är ok. Själv hoppas jag att politikerna lyssnar mer på henne framöver. Men nej, jag vill gärna tillfrågas innan jag används i marknadsföring för politiska åskådningar…

Uppdatering: Inget ont ska falla på Ulrika Ingmarsdotter i det här fallet. Hon har sannerligen nu gjort allt i sin makt för att det misstag hon gjorde inte ska upprepas. Jag låter dock det hela stanna kvar då det är intressant i hur det fortfarande finns en annan syn på hur man kan tänka sig att använda bloggar och bloggares namn i marknadsföring. För oavsett vad vissa kommentatorer försöker få det till: att man använt sig av citaträtt och att PUL inte är möjligt att använda i fallet så är det fel: det här handlar om marknadsföring, det handlar om att man valt att använda mitt namn i ett sammanhang där jag inte tillhör.

Andra bloggar om: , , , , , , —–

 1. Ok hon är med. Jag behöver sova. []
 • Ulrika

  Hej Niclas,

  som du vet via Jaiku så har jag bett om ursäkt. Ditt citat är nu borttaget.

  Ibland går smattrar tangentbordet före tanken hinner tänka klart.

 • Ulrika

  Hej Niclas,

  som du vet via Jaiku så har jag bett om ursäkt. Ditt citat är nu borttaget.

  Ibland går smattrar tangentbordet före tanken hinner tänka klart.

 • Pingback: opassande » Blog Archive » FRA-debatten har inte tagit semester riktigt ännu()

 • Mats

  så du vill avskaffa citaträtten, jag förstår inte alls vad du är upprörd för?

 • Mats

  så du vill avskaffa citaträtten, jag förstår inte alls vad du är upprörd för?

 • ajaj. pinsamt för dem… fast smickrande när de snor ens formuleringar ;)

 • ajaj. pinsamt för dem… fast smickrande när de snor ens formuleringar ;)

 • Ulrika Ingemarsdotter

  Hej Niclas,

  som du vet via Jaiku så har jag bett om ursäkt. Ditt citat är nu borttaget.

  Ibland går smattrar tangentbordet före tanken hinner tänka klart.

  /Ulrika

 • Ulrika Ingemarsdotter

  Hej Niclas,

  som du vet via Jaiku så har jag bett om ursäkt. Ditt citat är nu borttaget.

  Ibland går smattrar tangentbordet före tanken hinner tänka klart.

  /Ulrika

 • rikard

  Från talar-/chattlistan:

  ”18-19 Annie Johansson”

  Så Annie ska vara med. Men inte Fredrick vad jag kan se.

 • rikard

  Från talar-/chattlistan:

  ”18-19 Annie Johansson”

  Så Annie ska vara med. Men inte Fredrick vad jag kan se.

 • Pingback: Rick Falkvinge (pp) » Blog Archive » Bodströms utspel om FRA förändrar inget()

 • Sakupplysning:
  Annie ska visst ”chatta”, på prime time dessutom. Så lite koll har de:
  ”18-19 Annie Johansson, Riksdagsledamot”

  Dock håller jag med dig i sak och det är skrämmande hur lite de har marknadsfört det. Att man dessutom inte heller vågar sätta på Twinglys trackbacks får en ju att lite konspiratoriskt undra vad de har att dölja.

  Nyheten syns dessutom väldigt dåligt på förstasidan. Jag har exempelvis en script- och flashblockerare på min dator hemma, så den syntes inte alls…

  Jag skrev om det här:
  Centeruppropet: Går Centerpartiet att rädda?

  Önska oss lycka till ikväll!

  /Markus, CenterUppropet.se

  Markus ”LAKE” Berglund’s last blog post..Centeruppropet: Går Centerpartiet att rädda?

 • Sakupplysning:
  Annie ska visst ”chatta”, på prime time dessutom. Så lite koll har de:
  ”18-19 Annie Johansson, Riksdagsledamot”

  Dock håller jag med dig i sak och det är skrämmande hur lite de har marknadsfört det. Att man dessutom inte heller vågar sätta på Twinglys trackbacks får en ju att lite konspiratoriskt undra vad de har att dölja.

  Nyheten syns dessutom väldigt dåligt på förstasidan. Jag har exempelvis en script- och flashblockerare på min dator hemma, så den syntes inte alls…

  Jag skrev om det här:
  Centeruppropet: Går Centerpartiet att rädda?

  Önska oss lycka till ikväll!

  /Markus, CenterUppropet.se

  Markus ”LAKE” Berglund’s last blog post..Centeruppropet: Går Centerpartiet att rädda?

 • Men å andra sidan – säger inte det här hur lite partipolitik den här frågan egentligen egentligen handlar om. Man tar och hänvisar till sina fränder…

 • Men å andra sidan – säger inte det här hur lite partipolitik den här frågan egentligen egentligen handlar om. Man tar och hänvisar till sina fränder…

 • Sidvind

  De kanske lägger eventet parallellt så de sen kan säga att ”se där det var ju ingen som ville chatta med oss när de väl hade chansen”…

  Sidvind’s last blog post..Porrfritt i Piteå?

 • Sidvind

  De kanske lägger eventet parallellt så de sen kan säga att ”se där det var ju ingen som ville chatta med oss när de väl hade chansen”…

  Sidvind’s last blog post..Porrfritt i Piteå?

 • så du vill avskaffa citaträtten, jag förstår inte alls vad du är upprörd för?

  Citaträtten gäller inte i marknadsföring. Den text som refereras till är marknadsföring för ett event. Det hör till god ton att fråga om man ska använda någons namn i marknadsföring plus att det enligt PUL är ett krav att göra detta. Mitt namn och min bloggs varumärke skyddas av det.

  Kamma dig och skaffa dig nån jävla intelligens.

 • så du vill avskaffa citaträtten, jag förstår inte alls vad du är upprörd för?

  Citaträtten gäller inte i marknadsföring. Den text som refereras till är marknadsföring för ett event. Det hör till god ton att fråga om man ska använda någons namn i marknadsföring plus att det enligt PUL är ett krav att göra detta. Mitt namn och min bloggs varumärke skyddas av det.

  Kamma dig och skaffa dig nån jävla intelligens.

 • ajaj. pinsamt för dem… fast smickrande när de snor ens formuleringar ;)

  Om de ändå använt en formulering att vara stolt över…

 • ajaj. pinsamt för dem… fast smickrande när de snor ens formuleringar ;)

  Om de ändå använt en formulering att vara stolt över…

 • true dat :/

 • true dat :/

 • Inte bara Bananrepubliksfesten och stekarpartyt som det krockar med.

  Glöm inte att halva skåne är i Malmö för att visa att lördagens demo var ett undantag.

  Nu jävlar ska Snapphanarna dra i fält igen.

 • Inte bara Bananrepubliksfesten och stekarpartyt som det krockar med.

  Glöm inte att halva skåne är i Malmö för att visa att lördagens demo var ett undantag.

  Nu jävlar ska Snapphanarna dra i fält igen.

 • Pingback: Du är kartlagd « Aktivdemokrati’s blogg()

 • Det är mycket riktigt ett citat ryckt ur sitt sammanhang för att marknadsföra ett evenemang. Friheten att citera enligt upphovsrättslagen är till för att kommentera eller referera till det citerade verket, inte för att utnyttja det som källa till textmässig ”clip art” vilket detta var.

  Det ligger nära till hands att tala om varumärkesintrång, och jag kommer även att tänka på lagen om namn och bild i reklam. Problemet är möjligen att Centerpartiet inte är en näringsidkare i strikt bemärkelse, och då vet jag inte huruvida dessa lagar är tillämpliga rent juridiskt. Det känns dock som en teknikalitet i sammanhanget; intentionen är densamma vare sig Centerpartiet tjänar några pengar på evenemanget eller ej.

  Däremot vill jag avråda från att referera till personuppgiftslagen (PUL) i sammanhanget. Enligt 5 § PUL gäller lagen endast automatiserad behandling samt behandling av strukturerade personuppgifter. Det här handlar om ett personnamn, och jag förutsätter att det inte var en robot som valde ut citatet. Att kalla behandlingen ”automatiserad” bara för att namnsträngen transporteras över Internet med hjälp av datorer är en töjning av syftet med lagen som i princip gör att även innehållet i mina telefonsamtal regleras av PUL. Det kanske håller juridiskt, men det borde inte göra det.

 • Det är mycket riktigt ett citat ryckt ur sitt sammanhang för att marknadsföra ett evenemang. Friheten att citera enligt upphovsrättslagen är till för att kommentera eller referera till det citerade verket, inte för att utnyttja det som källa till textmässig ”clip art” vilket detta var.

  Det ligger nära till hands att tala om varumärkesintrång, och jag kommer även att tänka på lagen om namn och bild i reklam. Problemet är möjligen att Centerpartiet inte är en näringsidkare i strikt bemärkelse, och då vet jag inte huruvida dessa lagar är tillämpliga rent juridiskt. Det känns dock som en teknikalitet i sammanhanget; intentionen är densamma vare sig Centerpartiet tjänar några pengar på evenemanget eller ej.

  Däremot vill jag avråda från att referera till personuppgiftslagen (PUL) i sammanhanget. Enligt 5 § PUL gäller lagen endast automatiserad behandling samt behandling av strukturerade personuppgifter. Det här handlar om ett personnamn, och jag förutsätter att det inte var en robot som valde ut citatet. Att kalla behandlingen ”automatiserad” bara för att namnsträngen transporteras över Internet med hjälp av datorer är en töjning av syftet med lagen som i princip gör att även innehållet i mina telefonsamtal regleras av PUL. Det kanske håller juridiskt, men det borde inte göra det.

 • Däremot vill jag avråda från att referera till personuppgiftslagen (PUL) i sammanhanget. Enligt 5 § PUL gäller lagen endast automatiserad behandling samt behandling av strukturerade personuppgifter. Det här handlar om ett personnamn, och jag förutsätter att det inte var en robot som valde ut citatet. Att kalla behandlingen “automatiserad” bara för att namnsträngen transporteras över Internet med hjälp av datorer är en töjning av syftet med lagen som i princip gör att även innehållet i mina telefonsamtal regleras av PUL. Det kanske håller juridiskt, men det borde inte göra det.

  Inte alls bara det. Jag jobbar med marknadsföring och där är PUL alltid närvarande just utifrån att använda ett namn eller inte. Ett exempel är när ett företag valde att använda Göran Persson utan hans medgivande; en tvist som avgjordes utifrån PUL. Den gamla datalagen byggde enbart på register men PUL har ett vidare scope.

 • Däremot vill jag avråda från att referera till personuppgiftslagen (PUL) i sammanhanget. Enligt 5 § PUL gäller lagen endast automatiserad behandling samt behandling av strukturerade personuppgifter. Det här handlar om ett personnamn, och jag förutsätter att det inte var en robot som valde ut citatet. Att kalla behandlingen “automatiserad” bara för att namnsträngen transporteras över Internet med hjälp av datorer är en töjning av syftet med lagen som i princip gör att även innehållet i mina telefonsamtal regleras av PUL. Det kanske håller juridiskt, men det borde inte göra det.

  Inte alls bara det. Jag jobbar med marknadsföring och där är PUL alltid närvarande just utifrån att använda ett namn eller inte. Ett exempel är när ett företag valde att använda Göran Persson utan hans medgivande; en tvist som avgjordes utifrån PUL. Den gamla datalagen byggde enbart på register men PUL har ett vidare scope.

 • Dr Kloroform

  Inte för att jag bryr mig men rättsligt gäller citaträtten även i detta sammanhang så något fel i mer konkret meningar gjordes inte. Om man värnar om det fria ordet går det väl åt båda hållen.

  PUL innebär inte heller några hinder som jag ser det i ett fall som detta.

  Sen kan man ju som du tycka att det hör till god ton att fråga först förstås.

 • Dr Kloroform

  Inte för att jag bryr mig men rättsligt gäller citaträtten även i detta sammanhang så något fel i mer konkret meningar gjordes inte. Om man värnar om det fria ordet går det väl åt båda hållen.

  PUL innebär inte heller några hinder som jag ser det i ett fall som detta.

  Sen kan man ju som du tycka att det hör till god ton att fråga först förstås.

 • Inte för att jag bryr mig men rättsligt gäller citaträtten även i detta sammanhang så något fel i mer konkret meningar gjordes inte. Om man värnar om det fria ordet går det väl åt båda hållen.

  Det fria ordet innebär också frihet att inte bli instoppad i ett bestämt fack/parti. Det här är marknadsföring på Facebook av ett event. Det handlar inte om något inlägg i debatten per se utan om något annat. Ditt sätt att använda YGL är ytligt och ungefär lika skrämmande som FRA.

 • Inte för att jag bryr mig men rättsligt gäller citaträtten även i detta sammanhang så något fel i mer konkret meningar gjordes inte. Om man värnar om det fria ordet går det väl åt båda hållen.

  Det fria ordet innebär också frihet att inte bli instoppad i ett bestämt fack/parti. Det här är marknadsföring på Facebook av ett event. Det handlar inte om något inlägg i debatten per se utan om något annat. Ditt sätt att använda YGL är ytligt och ungefär lika skrämmande som FRA.

 • Pingback: Du är kartlagd | Direkta Reflektioner()