Fernissan är tunn

Adolf Reinfeldt. Fernissan är tunn när det kommer till att ens bry sig om sånt där jobbigt som demokrati och liknande. Aftonbladet drar den nyhet som TV4 avslöjade innan FRA-beslutet: att FRA redan är klara att köra (och gissningsvis redan kört igång) avlyssningen.

Har du ingen förståelse för kritiken?
– Beslutet är ju fattat.
Men det är ju det som de kritiserar.
– Jo, det kan man göra, men beslutet är fattat

Och hans makt sträcker sig in i de andra partierna. Synkningen är total – det här är ett beslut som inte påverkas av såna petitesser som opinion och väljaråsikter. Centerpartiet ser till att det ska bli ordning i leden eftersom det finns vissa i partiet som tror att det spelar någon roll vad de tycker:

Det är vår skyldighet att se till att våra medlemmar har ett mer komplett faktaunderlag och då är jag övertygad om att de allra flesta kommer att se annorlunda på saken. Personligen tycker jag att den här FRA-debatten har blossat upp beroende på att många inte har haft tillräckliga kunskaper i olika frågor. Den liknar en storm i ett fågelbad

El Rubio tipsar om Johanne Hildenbrandts blogginlägg om mod. Ja. Det verkar behövas när Adolf Reinfeldts sanna ansikte visat sig.

Det hela handlar om en glidning runt de ändamål som ska helga statliga medel för att kontrollera (eller låta bli att kontrollera) sina medborgare: PKU-registret ska bli möjligt att använda till brottsbekämpning för staten oavsett vad som tidigare lovats när proverna tagits på BB. För att försäkra sig om tillgången utreds om det är möjligt att förbjuda människor att gå ur registret – detta med sedvanlig dimridå:

Enligt regeringen är hotet mot individens integritet litet om det sparade vävnadsprovet används för patientens direkta egna behov, till exempel behandling mot sjukdom. Om de sparade proverna används för utveckling, utbildning och kvalitetssäkring sägs också detta vara något som ”den enskilde har direkt glädje och nytta av”.

Inte ett ord om det andra som man vill använda registret till. Och som rationellt sett är anledning till att förbjuda att man begär att ens egen biologiska vävnad förstörs… Det blir nästan komiskt när Socialstyrelsen ”rasar” mot att försäkringsbolagen sparar information om sina kunder:

Detta förhållande innebär ett stort intrång i den enskildes innersta privatliv och är helt oacceptabelt

FRA-lagen innebär att ändamålet ”jaga terrorister” är viktigare än ”personlig integritet”. Ändamålen är subjektiva och den agenda som numera styr tar lätt på mig som individ. Utvecklingen där EU-parlamentariker söker att begränsa människors uttrycktsmöjligheter går i samma linje. Det finns en beslutande elit (och dess nyttiga idioter inom traditionella medier ) och i detta ska status quo gälla.

Mitt i allt står denne Adolf och spinner ett nät som en morgon kommer innebära att vi vaknar upp i en värld som är mer skrämmande än någon av framtidsdystopierna kunnat tänka sig.
Men okej. Vi säger att det faktiskt är så att vi alla som ogillar det hela inte förstått: varför säger då herr Reinfeldt att han bara tänker låta allt blåsa över? Vore det inte bättre att faktiskt börja att diskutera och delta i konversationen? Inte? För att de som skriver inte är värda att lyssnas på, folks oro är skitsamma? Kom igen Reinfeldt och regeringen: ni måste väl ändå ha något mod i barm?

Uppdatering: Federley försöker åtminstone. Med måttlig framgång.

Uppdatering: Intervjun med Camilla Lindberg är uppseendeväckande på många sätt. Dels att en politiker vågar vara så krass och transparent när det kommer till att faktiskt berätta vad som händer – och att de utpekade inte vågar komma fram. Hennes avslutning om att det som sker inom partierna knappast skulle tillåtas i den skola som Folkpartiet vill skapa i Sverige är lysande. Får se hur fegisen Johan Persson kommer att bemöta det.

Uppdatering: Christopher Fjelkner från moderaternas EU-parlamentsgrupp har seglat upp som en politiker som går emot partiet. Nu förklarar han krig mot regeringens försök att låta PKU-registret vara ett för polisen lätt tillgänglig brottsutredningsverktyg. Och hans argument är samma argument som många av oss också använt i samband med FRA-lagen:

Jag tror inget ont om den här regeringen eller syftena med utredningen. Men tänk om en annan, långt mörkare kraft, skulle få tillgång till registret i framtiden? Risken finns, särskilt när man ens överväger att använda vårt DNA-register till något annat än vad som var meningen

Uppdatering: FRA-frågan börjar mer och mer visa sig vara en felbedömning av monumentala mått från Reinfeldt och Alliansen. Oppositionen sitter bara på läktarplats när tunga borgerliga politiker och tyckare strimlar sina partiföreträdare, gamla vänner och kompanjoner. Och DNs ledarskribent Kjöller dundrar på med nådaskottet.

Andra bloggar om: , , , , , , ,


—–

 1. eftersom de inte ens lyckats göra vad Rick gjort: dra brallorna av Anders Wik []
 • PR-mässigt ett mycket egendomligt beteende.

  lord Fredruk’s last blog post..Förvirrat om Fredrik Härén.

 • PR-mässigt ett mycket egendomligt beteende.

  lord Fredruk’s last blog post..Förvirrat om Fredrik Härén.

 • Per

  ”varför säger då herr Reinfeldt att han bara tänker låta allt blåsa över? Vore det inte bättre att faktiskt börja att diskutera och delta i konversationen? Inte?”

  Han kanske inte förstår själv vad det handlar om, då vill man ju föga vissa sin okunskap. Det här var ju bara ett ärende som skulle igenom, vem bryr sig? Jag tror att många politiker som uttalar sig eller inte uttalar sig i dagarna visar sin riktiga nuna. Oavsett parti. När det gäller den sk. cyberrymden är kunskapen låg, än mindre om hur den påverkar dem.

 • Per

  ”varför säger då herr Reinfeldt att han bara tänker låta allt blåsa över? Vore det inte bättre att faktiskt börja att diskutera och delta i konversationen? Inte?”

  Han kanske inte förstår själv vad det handlar om, då vill man ju föga vissa sin okunskap. Det här var ju bara ett ärende som skulle igenom, vem bryr sig? Jag tror att många politiker som uttalar sig eller inte uttalar sig i dagarna visar sin riktiga nuna. Oavsett parti. När det gäller den sk. cyberrymden är kunskapen låg, än mindre om hur den påverkar dem.

 • Per

  EU;s nästa försök att stoppa yttrandefrihet är att lägga förslag om att man som bloggare ska bli registrerad. Lärde dom sig ingen ting av 30 talet och efterkrigstiden?

 • Per

  EU;s nästa försök att stoppa yttrandefrihet är att lägga förslag om att man som bloggare ska bli registrerad. Lärde dom sig ingen ting av 30 talet och efterkrigstiden?

 • Jag tror att du är något på spåren, Per. Ignoransen och det direkta ointresset för att läsa på verkar vara legio inom politikerkåren. Det märktes inte minst när Riksdagen röstade om att inskränka reklamens uttrycksmöjligheter.

  lord Fredruk’s last blog post..Förvirrat om Fredrik Härén.

 • Jag tror att du är något på spåren, Per. Ignoransen och det direkta ointresset för att läsa på verkar vara legio inom politikerkåren. Det märktes inte minst när Riksdagen röstade om att inskränka reklamens uttrycksmöjligheter.

  lord Fredruk’s last blog post..Förvirrat om Fredrik Härén.

 • Ulrika

  Apropå Centerpartiet och ordning i leden som har Per Ankersjö en annan uppfattning om telefonmötet: http://perankersjo.blogspot.com/2008/06/vad-krismtet-handlade-om.html

  /Ulrika

  p.s. Det går verkligen inte att publicera kommentarer här från min hemdator. Very konstigt ;)….

 • Ulrika

  Apropå Centerpartiet och ordning i leden som har Per Ankersjö en annan uppfattning om telefonmötet: http://perankersjo.blogspot.com/2008/06/vad-krismtet-handlade-om.html

  /Ulrika

  p.s. Det går verkligen inte att publicera kommentarer här från min hemdator. Very konstigt ;)….

 • Per

  Efter att ha deltiagit kommunfullmäktige ett aaaaantal ååååår och sett folk sprätta kuvertet med handlingar i trappan så undrar man. Hur ser på sitt uppdrag om man inte kan frågorna man ska rösta om? Oftast viner partipiskan och det är en liten grupp som redan bestämt partilinjen. Bryter du mot den då hamnar du i onåd och får ingar fler uppdrag. Detta oavsett parti ska tilläggas. från vänster till höger, med ett litet undantag att M och V brukar ha lite mer respekt för avvikande uppfattning från vissa av sina förtroendevalda.

 • Per

  Efter att ha deltiagit kommunfullmäktige ett aaaaantal ååååår och sett folk sprätta kuvertet med handlingar i trappan så undrar man. Hur ser på sitt uppdrag om man inte kan frågorna man ska rösta om? Oftast viner partipiskan och det är en liten grupp som redan bestämt partilinjen. Bryter du mot den då hamnar du i onåd och får ingar fler uppdrag. Detta oavsett parti ska tilläggas. från vänster till höger, med ett litet undantag att M och V brukar ha lite mer respekt för avvikande uppfattning från vissa av sina förtroendevalda.

 • Pingback: Valfritt » Sommarläsning via FRA()

 • Sjung med, gott folk:

  A.R.Yngve’s last blog post..Nick Mamatas On ”How To End A Story”

 • Sjung med, gott folk:

  A.R.Yngve’s last blog post..Nick Mamatas On ”How To End A Story”

 • Bra skrivet!

  En manuell trackback:
  Centeruppropet.se: kampen mot FRA-lagen har bara börjat

  /Markus, Centeruppropet.se

 • Bra skrivet!

  En manuell trackback:
  Centeruppropet.se: kampen mot FRA-lagen har bara börjat

  /Markus, Centeruppropet.se

 • Pingback: deep.edition » FRA-kampen fortsätter - och Adolf Reinfeldt bör nog börja att ducka()

 • Pingback: deep.edition » FRA visar sitt rätta ansikte()

 • Pingback: deep.edition » Fanatism och genomtänkt tystnad()

 • Pingback: FRA-hjältinnan på SSBD at Deepedition()