Jaiku fortfarande nere – och jag rantar vidare

Så man undrar vad man ska göra idag. Måste vi börja använda Twitter eller (otäcka tanke) gå tillbaka till Facebook?

Uppdatering: Ovan är skrivet med Wavelog på min N95:a. Därav det korta stuket. För det är drygt att skriva längre texter på telefonens tangentbord – så är det ju tyvärr. Och när jag tittar på koden som Wavelog genererar blir jag fundersam om jag verkligen ska lägga 10 dollar på programmet. Det genererar tables som knappast känns så fasligt ’08.
Varför tjatar (vi) jag så mycket om Jaiku då? Well, de senaste månaderna har Jaiku utvecklats till en sorts radar, en sambandscentral för många av oss som rör oss inom sociala media-kretsarna. Från att vara en micro-blogg (som Twitter fortfarande är då det saknas vettiga kommentarsfunktioner där) har det blivit en livaktig community runt den del av sociala media-Sverige som tänker, lever och existerar inom de nyaste applikationerna och tjänsterna av sociala medier. Det är en mashup-tjänst samtidigt som det hela tiden sker ett samtal.
När det nu ligger nere blir det svårare att hitta varandra, Jaiku var en hubb runt vilken alla samlas och utgår ifrån. Spårbarheten var hög och nu blir det svårare, mer fragmenterat.
Gårdagskvällen innebar en maraton-bambusing av Björn F som saknade kontakten.
För många av oss innebär att Jaiku går ner i princip att förlora kontakten med en stor del av omvärlden. Fler och fler använder mail mindre och olika sociala nätverk mer, många i den här kretsen har tröttnat på Fejjan och använder det som en del av sitt nätverk – inte som en hubb (längre).
Vilket därmed för mig till min tanke: igår bubblade jag om problemet med att det finns så många liknande tjänster†† och att många kommer att försvinna i och med att såväl konjunkturen blir svårare men också att sociala medierna konsolideras. Samtidigt är det onekligen en nödvändighet med en större redundans så att man inte blir beroende av en teknisk plattform, av ett specifikt serverkluster. Å andra sidan så är det fullkomligt logiskt att en tjänst blir intressantast då flest människor fastnar där och skapar sin omkrets, sitt ”hem” just där. En svår nöt att knäcka helt enkelt: vi behöver rent tekniskt en redundans med flera tjänster, men som människor är vi benägna att fastna på ett ställe och bli beroende av just den tjänsten – och därmed den tekniska plattformen. Så även om sociala medier många gånger är distributed och chunkifierbara så skapas närvarokänslan på vissa ”öar”. —–

 1. Förvånad att Apple inte har dollartecknet utsatt på sitt tangentbord []
 2. †† ett par minuter in i sändningen []
 • Shit, man. Du sitter i en kapsel på väg mot framtiden. Resten av oss står i Houston och bara gapar.

  Fredo’s last blog post..Tv som regerar.

 • Shit, man. Du sitter i en kapsel på väg mot framtiden. Resten av oss står i Houston och bara gapar.

  Fredo’s last blog post..Tv som regerar.

 • Sårbarheten kan väl i viss mån reduceras med hjälp av öppna protokoll och distribuerade tjänster. Lite som gamla QS skulle man kanske kunna säga. Eller torrent-teknik – där krävs inte mycket för att nätverket ska fungera när det väl är igång.

  Med reservation för att det här inte är relevant för Jaiku-diskussionen förstås – för jag har inte en susning om hur tekniken är uppbyggd.

  Mia*’s last blog post..Andra gruppträffen

 • Sårbarheten kan väl i viss mån reduceras med hjälp av öppna protokoll och distribuerade tjänster. Lite som gamla QS skulle man kanske kunna säga. Eller torrent-teknik – där krävs inte mycket för att nätverket ska fungera när det väl är igång.

  Med reservation för att det här inte är relevant för Jaiku-diskussionen förstås – för jag har inte en susning om hur tekniken är uppbyggd.

  Mia*’s last blog post..Andra gruppträffen

 • Kristina af Knusselbo

  Kan du förklara vad en ”mashup-tjänst” är egentligen? Du svänger dig med så många konstiga ord….

  Kristina af Knusselbo’s last blog post..Dagens ohyfsing

 • Kristina af Knusselbo

  Kan du förklara vad en ”mashup-tjänst” är egentligen? Du svänger dig med så många konstiga ord….

  Kristina af Knusselbo’s last blog post..Dagens ohyfsing

 • per m

  Huston? jag känner det mer som att klev ur grottan nyss och kliade mig på magen efter en god natts sömn, sex och en härlig frukost av frukt. Nu på väg att jaga min midag i lite sorglös stäming travar jag ut i skogen med min pilbåge. Alltid är det nån älg man kan vrida nacken av. Kanske frun har lite tid över för mig när jag kommer tillbaka från jagkmarkerna, kanske det blir lite mys i grottan ikväll med sedan vi lagat till steken och smaskat i oss, annars blir det väl som vanligt en brasa och lite historier, den om farbror Jakob och björnhonan är fin……… Enda mashup man kommer in närheten är ketchup eller egentligen äppelmos, tomaten är inte hittad än. Sociala nätverk är när vi på kvällarna när månen är full som i kväll, titta ut och se på den, samlas och hoppar vilt runt elden, sen har vi kul tillsammans, berättar hemska historier för barnen och äter upp resten av älgen.Jaiku låter som grannbyns äldste, eller han lät så strax innan vi slog klubban i huvut och rövade bort deras fruar till våra grottor för lite social samvaro. Vi förstår inte deras läten men vem bryr sig om såna petitesser, dom verkar iallfall tycka att vårt kött och värme är bättre för dom har då inte gått tillbaka.

  Nä nu är det som sagt dax för lite jakt på middagen med grabbarna, Mors!

 • per m

  Huston? jag känner det mer som att klev ur grottan nyss och kliade mig på magen efter en god natts sömn, sex och en härlig frukost av frukt. Nu på väg att jaga min midag i lite sorglös stäming travar jag ut i skogen med min pilbåge. Alltid är det nån älg man kan vrida nacken av. Kanske frun har lite tid över för mig när jag kommer tillbaka från jagkmarkerna, kanske det blir lite mys i grottan ikväll med sedan vi lagat till steken och smaskat i oss, annars blir det väl som vanligt en brasa och lite historier, den om farbror Jakob och björnhonan är fin……… Enda mashup man kommer in närheten är ketchup eller egentligen äppelmos, tomaten är inte hittad än. Sociala nätverk är när vi på kvällarna när månen är full som i kväll, titta ut och se på den, samlas och hoppar vilt runt elden, sen har vi kul tillsammans, berättar hemska historier för barnen och äter upp resten av älgen.Jaiku låter som grannbyns äldste, eller han lät så strax innan vi slog klubban i huvut och rövade bort deras fruar till våra grottor för lite social samvaro. Vi förstår inte deras läten men vem bryr sig om såna petitesser, dom verkar iallfall tycka att vårt kött och värme är bättre för dom har då inte gått tillbaka.

  Nä nu är det som sagt dax för lite jakt på middagen med grabbarna, Mors!

 • gustaf

  Skulle väldigt gärna vilja ha en invite till jaiku. Nån som kan vara snäll… :)

 • gustaf

  Skulle väldigt gärna vilja ha en invite till jaiku. Nån som kan vara snäll… :)

 • Pingback: Om man själv får välja (fullt ut) | Researcher()