Bambuser till börsen!

Idag höll jag och Sarah en kurs i disposable media och live. Idag är livesändningar något som många börjar titta på – hur kan man göra, vad kan man göra osv. Och nyheten att Bambuser ska komma till First North är speciell för oss som var med från början. Bambuser var extremt tidiga på att använda sig av livesändningar: det många fascinerades över 2015 när Meerkat och Periscope lanserades hade flera av oss redan gjort under många år. 

Vi pratar här pre-iphone. Vi sände via Nokia N95or. Över 3G-nätet. En av de tidigaste pionjärerna var Björn Falkevik som byggde monsterrigg och startade mycket av den svenska modellen för social video. Själv har jag 181 sändningar på mitt Bambuser-konto och det är tre år sen jag gjorde den senaste.

Det som var fascinerande med Bambuser är förutom namnet (som betyder usel sjöman på skånska) att vi så tidigt hade möjligheten att livesända, spara ner bra upplösning och att det fanns en chat. Det var på riktigt ett socialt media. Det var möjligt att bädda in i sajter, och på många sätt innebar Bambuser möjligheten att ta ”tv” till en ny demokratisk nivå. Vi hade en ob-buss i fickan. Det är också något som Bambuser visat genom att bli otroligt viktig kanal under olika händelser i världen. Alla kan sända live, och människor kan följa det och göra sig en bild av det som händer.

Idag satsar Bambuser en hel del på att få företag att arbeta med plattformen på ett strukturerat sätt – och kunna välja vem som ska se en sändning. Något jag och Måns Adler pratade om redan 2008 i en park i Malmö när vi väntade på att Björn skulle spela in en film till ett av mitt och Brits tidiga sociala medie-projekt.

Vi närmar oss tio år med olika sociala digitala medier. Idag är det en självklarhet och de stora drakarna kommer att satsa stort på allt från live, disposable och utveckla sig till att bli de viktigaste kanalerna för hela vår vardag. Det är med ödmjuk tacksamhet jag själv inser att jag fått vara med på hela resan.