En sorglig kväll för Piratpartiet – men nu kör vi vidare

Det här skrev jag på Facebook tidigare:

Det är med flera sorger i hjärtat man ser slutet på EU-valskamp(anj)en. SD får nästan 10 % och flera mandat. Det skrämmande är den väldigt starka extremhögern i Frankrike och England, och Grekland och andra länders öppet rasistiska och anti-semitiska, och inte minst homofoba partier.

Det är stor sorg att Piratpartiet åker ur. Det är briljanta personer som vi haft i EU, det är fantastiska personer som arbetar i det partiet. Men 2,2 % kräver en rejäl genomgång av strategi och taktik. Stor kärlek till Amelia Andersdotter, Anna Troberg och alla andra.

Och det är med viss fundersamhet jag ser FIs siffror utifrån den mer och mer vänsterinriktning som partiet visat. Men jag är ändå positiv till att FI fått framgång i en tid där de frågorna utmanas från extremhögern. Och framförallt över Soraya Post som bara genom sin existens ger SD ett stort långfinger genom att vara rom och har en far som är jude.

Jag blir oroad av att det – trots att det är högre än någonsin – ändå finns 48 % svenskar som anser att det finns något viktigare att göra än att utnyttja den demokratiska rättighet vi har fått som gåva. Det är – om man vill att vi ska leva i demokrati – en skyldighet att utnyttja den rättigheten: om vi inte gör det så kommer den hela tiden minska i värde och därmed öka platsen för de som anser att demokrati inte är rätt. De har i det här valet redan fått otäckt mycket plats.

Mest oroad är jag dock över EU-skepticismen. För det har aldrig varit så viktigt med samarbete över gränserna, det har aldrig krävts så många möjligheter för människor att röra sig fritt – och krävts en stark röst gentemot såväl stora företagskonglomerat som mot andra stora regioner. EU är extremt viktigt för oss i Sverige, för oss som européer och för en värld med bättre balans.

När det gäller Piratpartiet så är det inte över men en mycket mer problematisk situation. Det är sorg nu och jag kommer att analysera resultatet och valet på annan plats. Det här stoppar inte Piratpartiet. Men det kommer kräva en hel del omtänk. Men vi kommer att behövas mot de strömningar som finns och är starka mot frihet, mot individer, mot människovärde.