Håll koll på SMS-biljetter i Iphone efter uppdatering av iOS 6

Nya uppdateringen till Iphone: iOS6 har släppts och folk uppdaterar vilt. Själv har jag bara hunnit en av fyra Iphones och en av två paddor. Det som dock blev stökigt är att de SMS med biljetter till SJ-resor och andra företagsutskick försvann. De är tomma och sedan tas de bort av systemet. Eftersom jag ska åka till Uppsala imorgon förmiddag blev det lite stressigt. Dock – när det gäller SJ så får man gå in på Min Sida och be dem Sänd mobilbiljett så fungerar det igen. Hoppas jag. Uppdatering: Det visar sig att det här egentligen är en bra sak (inte att de försvinner): det handlar om att Apple stängt igen ett säkerhetshål i SMS-funktionen efter många år. Problemet är helt enkelt att det innebär att företags-SMS blir offer just nu. Dock fungerar det med de SMS som kommer efter uppdateringen. När det gäller SJ så går det att be dem skicka igen via Min Sida och många företag lär nog blivit varse det som hänt och förhoppningsvis ser till att skicka ut nya SMS. Det vore ett smart drag.

För övrigt när det gäller uppdateringen får jag inte igång Passbook alls, de har inte implementerat veckonummer i kalendern (men detta finns numera i Kalendern i MacOS genom uppdateringen som rullades ut idag). Men däremot har inställningarna ändrats rejält: bland annat har en integritetsdel adderats där alla olika inställningar för epost, kalender, Platstjänster och liknande möjliga hemliga datakällor kan fininställas. Mail har fått ett nytt utseende där flaggningen flyttats ner i nedre menyn och du har möjlighet att välja vilka mailkonton som ska notifiera dig på skärmen (tack för det) istället för att få ett ständigt rullande. Vore dunder om de kunde gjort det för iMessages också.

Kameran har fått nya funktioner: bland annat möjligheten att skapa panorama-foton. Adderat är också en funktion för att kunna köra Facetime via 3G och att paddan nu kan adressera iMessages med rätt telefonnummer vilket gör att det blir användbart om man som vi delar på Apple-ID på flera maskiner/telefoner.

Den stora förändringen är i karthanteringen där Apple Maps nu är implementerad: tyvärr med mindre precisa kartor vilket kommer stöka till det för mig som har minus i lokalsinne och använt kartappen för att inte totalt tappa bort mig. UppdateringKartorna har gåtts igenom och det är riktig betavarning på dem. Samlade buggar finns på Tumblrn The Amazing iOS6 Maps. Själv försökte jag hitta Sala Järnvägsstation idag men blev pekad till Avesta/Krylbo Järnvägsstation…

En annan genomgripande förändring är att Facebook nu är lika djupt integrerat i systemet som Twitter. Uppdatering: Detta har skapat ett annat problem. Iphone synkar din adressbok med Facebook – och då Facebook tidigare valde att by default lägga din facebook-adress synlig kan det innebära att dina vänner börjar skicka mail till din Facebook-mail: vilket innebär att du kan missa dem då de ibland lägger ser som dolda meddelanden (inte alltid ska noteras men då dyker de upp i din Inbox). Om du har otur. Bra genomgång hur undviker det hos Ajour

Läs mer om alla nya möjligheter:

Uppdatering: Wifi-kopplingen fungerar inte alls. Det är märkligt att Apple inte lyckas få till såna basala saker i sina uppdateringar. Det märkliga är att det inte fungerar på Iphone men på Ipaden. Det jag gjort på Iphone är att låta telefonen glömma bort nätverken och då får jag sätta in lösenord igen men kommer fortfarande till en 404-sida hos Apple.com. Oerhört dåligt. Ganska många har det problemet visar det sig också.
det är löst nu. Problemet låg i en viskningsfunktion. (Tack @gunnarr för länken).

Uppdatering: Det visar sig också att iOS6 inte fungerar på Ipad 1. Alls. Går inte att installera. Det innebär att den kommer snabbt bli obsolet, inte bara pga av att en del funktioner inte kommer fungera utan också att app-utvecklare lär sluta skapa appar som fungerar på alla tre generationerna respektive säkerhetsaspekter.