Engagemangets memento mori

”Är du inte med mig så är du emot mig!”

Kan inte låta bli att tänka på det när jag läser Underbara Claras postning om att sila mygg och svälja elefanter. Jag håller med henne om att det ofta finns personer som väljer att säga ”men tänk på barnen i Afrika” så fort någon uttrycker en stark åsikt om något. Det blir sällan speciellt konstruktivt eftersom det

a) knappast hjälper barnen i Afrika

b) det oftast blir att jämföra äpplen med päron. Eller kött med äppelpaj. Eller cykel med stolsits.

Men problemet är när man å andra sidan då säger ”ge fan i att kritisera” och i Claras version att det alltid är så att de som kritiserar inte är engagerade själva: att kritik av engagemang handlar om lathet och renons på att göra gott. Jag tycker det är för enkelt och för ytligt att tolka all kritik på det sättet. Engagemang som är binärt blir lätt något annat än gott och att en persons engagemang ska vara skyddat från kritik bara för att det handlar om engagemang är i grunden att låta subjektiviteten totalt vinna över rationalism.

För frågan är ju också all kritik alltid handlar om att vara negativ. Ifrågasättande är också en väg till utveckling. Precis som att ha en åsikt är en del av ett fritt samhälle så är att vara fri att kritisera den åsikten – oavsett om man är engagerad själv eller inte. Att någon kritiserar en annan innebär inte automatiskt att man tycker att engagemanget är negativt. Eller att man vill att den andra ska hålla käft.

”Memento te mortalem esse” sas till den kejsare som kom hem till Rom med triumf. Och det är något som är en viktig del även i engagemang: glöm inte bort att du kan ha fel, att det du tror på kan vara fel. Helt enkelt: glöm inte bort att reflektera.

Engagemang kan lätt leda till att man tappar bort en del självkritik, att se saker från flera perspektiv. Att någon påpekar ”hallå, har du tänkt på det här? Vad tänker du om det här?” kan hjälpa till att man då engagerar sig lite mer strukturerat, orkar mer och faktiskt skapar en bättre omvärld än om det passionerade oreflekterade engagemanget kan leda fel. Inte att förglömma: grupper där engagemang inte får kritiseras vare sig av andra eller av en själv kallas vanligtvis sekter. Eller något ännu värre.