Bröllopet har bra ROI

Jo. Jag såg en del av bröllopet i lördags. Jag gillar Victoria och jag har inte egentligen någon åsikt om monarkins vara eller inte vara – jag är inte helt säker på att det nödvändigtvis är bättre med en regerande president och det är frågan om det skulle vara mer ekonomiskt. Jag är vad man skulle kunna säga en rojalistisk agnostiker.

Många har gnällt över kostnaderna runt bröllopet, och att det är orättvist att hon får ett sånt stort och påkostat bröllop när inte andra kan få det. För min del – som utilitarist – ser jag snarare det som väl investerade pengar. För det här var ett skådespel – något som för många handlade om positiv input, möjlighet att drömma lite, en sannsaga i bästa sändningstid. Precis som redan de romerska kejsarna insåg så är ”bröd och skådespel” viktiga delar i hur ett samhälle blir till – så är det fortfarande. Visa mig en de facto effekt på republikanskt styressätt istället för att metadiskutera.

Något jag dock reagerade mot var hur många, fr a i twitterflödet, började tjata om ”bröllopsnatten” och det har varit diskussioner om att Victoria nu skulle ”pressas till att skaffa barn”. Hur naiva är folk? Självklart är det så att en del inte kan låta bli att fundera över hur överklassen har sex men att spekulera i att bröllopsnatten på något sätt skulle vara första gången för Victoria och Daniel är lite världsfrånvänt: är det något som det här bröllopet visat är att den blivande drottningen lever i en modern tid – att de skulle ”hållit på sig” i sju år är ganska osannolikt.

Och oavsett så vete fan om det ens är intressant? Människors sexliv borde vid det här laget vara rätt uttjatat som tema oavsett om de är en blivande drottning eller Karin Svensson från Enskede.

På samma sätt är det märkligt att det finns en syn på att paret nu skulle ”tvingas” skaffa barn. Jag skulle väl säga att de lär skynda sig av rent personliga skäl: de är inte purunga någon av dem och gissningsvis har de längtat efter barn rätt länge. Skulle de inte få något barn löser det sig också, allt är reglerat i Regeringsformen.

Jag tycker det var en bra show. Ett hack i tiden som gav folk något att diskutera. Det är bra ROI.