Ted och Nikke utsatta idag. Ett digitalt Tianmen?

Och det händer en massa saker. Ted Valentins briljanta kartsajter har blivit svartlistade av Google. Algoritmen har uppenbarligen ändrats och hipp som happ så försvann hans sajter från sökträffarna. Galet och dumt – och visar på att det är dags för Google att börja att konversera med användarna: det här är fel och fånigt och att den sajt/sökmotor som idag är en stor del av dynamiken och infrastrukturen för webben helt styrs av automatisering visar på svagheterna – och farorna då Google på många sätt blivit människors “sanningen och inget annat”. Illa för Ted och illa för Sverige då kartorna helt klart är riktigt bra.

Min vän Nikke har fått ett stort tjockt brev från Jajjas advokatbyrå. Ser ut som en stämning. Eller snarare: det har gått till Carnaby, en samarbetspartner till Nikke. Idiotiskt och man undrar varför en advokatbyrå väljer att slå sig samman med svarthattarna i Jajja och riskera sitt varumärke med en sån här extremt märklig och meningslös stunt. För förtal gissningsvis då han varit aktiv att påpeka Jajjas tveksamma metoder runt sökmotorsoptimering. Att de inte lär sig att det här kommer ut. Vansinne.

 

För övrigt: hemma några dagar igen. nya förutsättningar satta.

Uppdatering: Oj! Google backar i 180 och Stina H avbryter semestern till och med. Vackrare PR kan nog inte Ted önska sig. Mannen som fick Google på knä :).

Uppdatering: I den sköna konsten att tolka världen så är det alltid någon som måste vara den goda och alltid någon som måste vara den onda. Så också i IT-världen. Onekligen håller Google på att få ta över ondaste-platsen från ett annat stort företag just nu. Per är bara en av många som nu uttrycker skepsis mot Googles stora makt. Själv tror jag att det i slutänden blir för mycket Google och fr a så måste konsekvensen för människor bli att det inte är helt konsistent att vara mot IPred och FRA och vara för Googles starka inriktning på datamining. Inte utan att ha en rätt bra förklaring till varför de två är separerade. Själv ser jag det som skillnaden mellan staten har den dömande makten och makt över resten av mitt liv medan ett företag endast kan använda mina uppgifter till att sälja in reklam till mig. Men när ett ekosystem som Googles nu växer sig in mot hälsoinformation (Google Health) och total kontroll över vad,, med vem och hur vi konverserar (Google Wave) så är frågan om Google håller på att skapa ett Bladerunner-samhälle.