Först kom FRA, sen kom IPred och nu tar de Telekompaketet

När jag läser HAX blir jag oroad. Telekompaketet har klantats bort av svenska politiker även om Fjellner och Lena Ek menar att allt är frid och fröjd. Själv kan jag säga att det som hänt helt klart gör mig starkare i övertygelsen om att gammelpartierna fastnat i maktlystnad på ett mycket osunt sätt – att man med förklaringar om rationalitet och realism säljer ut grundläggande fri- och rättigheter för att behålla makten. Det finns en massa smarta människor inom alla politiska partier (nåja, SD återstår att bevisa det…): varför i helvete är det så få som kan se längre än bakom nästa val och ta den konsekvensen när det gäller de lagar som nu skjuter bredsalva mot såväl Internet som frihetlig struktur respektive mot vi människors rättighet att vara privata.

Allvarligt – tycker gammelpolitikerna att det är oviktigt? Läser ju här på bloggen om hur en av mina gamla vänner, som är politiker, försöker att förklara att de frågor som Piratpartiet står för inte är lika viktiga som sånt som vägar, skolor mm.

Men om vi inte har frihet – blir vi lyckligare av bra vägar då?

Om vi inte har rätt att säga vad vi vill – behöver vi några skolor då?

Jag är fullständigt ointresserad av fildelning. Om jag väljer att fildela så vet jag att det är olagligt. Jag tycker det ska finnas upphovsrätt men jag menar att den måste förändras utifrån det tekniska utvecklingssprång som skett.

Det är inte därför jag oroar mig för IPred, för FRA, för Telekompaketet.

Det är för att såna lagar skapar incitament för en värdeglidning mot ett mer stängt samhälle. Mot att demokrati blir en fasad.

“Even pirates, before they attack another ship, hoist a black flag.”

Läs också Opassande (som alltid). Läs också Erik Josefssons artikel.