Ingen bytt bok

Stora Bokbytardagen fick vingar, fötter och fr a digitala mun-till-mun och viral spridning. Mycket kul – grattis Ida och Jocke! För min del blev det tyvärr inget bytt, suttit i möten mest hela dagen. Jag spenderade en hel del tid med att välja ut bok faktiskt; till slut blev det Raymond Carvers ”Short cuts”.

Mitt förhållande med böcker är lite suspekt; även om jag läst dem så har jag svårt att skiljas från dem. Nu har jag dock en ytterligare förklaring för att slippa göra mig av med böcker: barnen kan ju snart läsa dem.

För det var ju ändå så att de första lästa riktiga romanerna togs från föräldrarnas bokhylla. I mitt fall i alla fall. Så vi har väldigt mycket böcker – men det blir aldrig utrensningar utan de finns där för någon annan att läsa. Jag är rätt säker att min son kommer att dammsuga hyllan med cyberpunk – jag har ju till och med ”CoMa” av min vän Annika Lidne :), och kanske förstå storheten hos Douglas Coupland. Mitt ex av Liftarens Guide till Galaxen, som jag läst sju gånger, är fylld av anteckningar och grejer så den går inte att ge bort. Förhoppningsvis är det någon av dem som tackar mig för mitt samlande av Lundell (trots att jag i ärlighetens namn gav upp i mitten av Friheten…). Graham Greene, Gabriel Garcia Marques, Alistair McLean… you name it det finns där. Sen ska vi inte tala om arbetsrummets bokhyllor, fyllda av marknadsföringslitteratur, teologisk litteratur, pedagogik, metodik, sociologi etc…

Så jag blir glad men samtidigt inte förvånad över den uppmärksamhet som Stora bokbytardagen faktiskt fick. Internet håller på att döda pappersupplagan av dagstidningarna men boken älskas. Att läsa Bittes fantastiska engagemang i Mariefred gör en varm. I kommentarerna hos Bokhora finns en massa berättelser om bokbytande. I Eskilstuna byttes det böcker. Precis som i Karlstad. Petra från En Annan Sida har tagit bilder, och Gitta filmade i Stockholm. Jenny Morelli på TidningenVI rapporterar och har pratat med Jocke och Ida – vilka också fick prata med traditionella medier (Play SVT spola fram till 11.40).

En av de roligaste infallsvinklarna kommer från Umeå Live, en blogg för forskare och studenter: som gör en briljant jämförelse mellan att byta böcker och att bytadela filer. För att vara riktigt konsekventa borde författarna som varit så idogt mot fildelning även protesterat att folk bytte deras böcker – för det är uppenbarligen så att du inte äger dina böcker, åtminstone om det ska vara konsekvent det där med ”fildelning är stöld” som nöjesbranschen och författarförbundet mfl haft som refräng under IPred och TPB-rättegången.

Uppdatering: Också Lotten var i Eskilstuna och bytte böcker. Och på Gotland byttes det.

Reblog this post [with Zemanta]