Båda förlorade (IFPI hackade)

Det här känns faktiskt lite fånigt. Det är väl knappast så att någon egentligen är orolig för att TPB-rättegången skulle göra något annat än att skapa nya förutsättningar för en snabb död för upphovsrättsindustrins blåhållande av gamla regler.

IFPI hackade, originally uploaded by deep.ed.

En sån här stunt känns nästan kontraproduktiv i det här läget.

Uppdatering: Jag håller med Voxpelli:

Bild 3

och samma ingång har projO:

Det skapar mindre sympati för fildelare i allmänhet och förstärker synen på oss som ligister som skiter i lagen och kreatörers rätt till ersättning. Det är otaktiskt rent tidsmässigt, eftersom rättegången går bra, vi har alla sympatier. Roswall framstår som tekniskt inkompetent, vilket knappast är passande för IT-åklagaren och samhället har övervägande sympati för TPB-gänget som den lilla uppstickaren mot de stora företagen. Det är en vinkel som är positiv för oss. Sabotage av motståndarnas websidor är i skenet av detta korkat.

De nötter som gjort det här tilltaget trodde väl att alla skulle tycka det var coolt men snacka om att göra ett strategiskt idiotiskt tilltag. Så Nya Generationen borde göra något annat. Säkert kommer en del tro att det handlar om en double jeopardy – att IFPI skulle gjort det själva men det är faktiskt väl långsökt.

Nu ser det ut så här:

Bild 2

Det är märkligt när det är faktum att åklagare Roswall valt att stryka halva åtalet om exemplarframställning; ett stunt som få förstår, och där endel jurister nu börjar att se rättegången som redan förlorat även i juridisk bemärkelse. Det är intressant att läsa Sam Sundbergs blogg på SvD som jag uppfattar som inriktad på att rättegången faktiskt är rätt och att TPB (och alla som använder torrenter) är tjuvar. Verkar som om intresset från sfären avtagit något tyvårr. AB som gör sin bloggkoll känns tunn.

Att Björn Ulveaus agerar talesman för upphovsrättsindustrin visar onekligen att det finns ett hyperintresse för nöjesindustrins lobbygrupper att få till moteld. Och texten är en faktiskt rätt meningslös sådan som inte problematiserar vare sig stöld-argumentet eller upphovsrättslagens problematik i en ny teknisk värld. Den lilla texten är minst sagt mindre intressant än de kommentarer som kommit på den. Och det är sanslösa argument som Danowsky och Pontén slänger fram.

Man skulle väl tyvärr efter Den Nya Generationens påhitt säga att alla är förlorare idag.