Jag skäms aldrig för musik

En framgångsrik meme snurrar just nu – musik man skäms för. En del1 har verkligen lagt upp sina pinsamma låtar.

Själv har jag svårt för att egentligen skämmas för musik – nej, jag gillar inte all musik. Men jag ser på musik på olika sätt: dels handlar det om ren och skär brukskunskap – exempelvis Per Gessle och Tomas Ledin. Det är inget som jag skulle köpa eller lyssna på men det är inte “dåligt”. På samma sätt gäller “toppliste”-musik, som ofta ses som sämre då det är byggt för att sälja – inte nödvändigtvis utifrån en sån där “konstnärlig” känsla. Det är professionellt – och på samma sätt som att man gärna vill ha ett bord som de facto är byggt för att vara funktionellt och snyggt så byggs låtar med Britney och andra på det sättet.

Eller skulle jag skämmas för att jag gärna vid vissa tillfällen drar igång den här spellistan? Nej, inte nödvändigtvis. Det handlar om nostalgi.

Tror att det oftast handlar om att vi tror att vi ska skämmas för att faktiskt gilla viss sorts musik – att det bygger på en rätt skitnödig rädsla för att inte vara “rätt”. Att inte vara sådär pk och “svår”. Själv älskar jag U2 – vilket i vissas ögon är dålig arenarock.

U2 och Pavarotti

(det här är så där smörigt och ändå – det handlar om att alltid vara sann i grunden. Kolla in Bono från TED och lyssna.)

Samtidigt älskar jag extrem ambienttechno. Och death metal liksom melodic metal. Eller min inte helt hemliga men samtidigt inte helt oproblematiska vurm för Ulf Lundell. Eller att jag faktiskt skäms lite att Eldkvarn ibland får mig att vicka på foten. Osv osv.

Ulf Lundell “Danielas hus”

eller varför inte den här.

Eldkvarn “Kärlekens Tunga”

Så fan vet vad jag ska göra. Jag får nog passa på den här. Istället får jag helt enkelt berätta om att jag igår gick och lyssnade på Abcess Exil (jag är för evigt tacksam Pelle Sten), Lolita Pop och Gina Jacobi2. Och saknade att jag inte digitaliserat mina gamla skivor med Japop, Sing Sing & The Crime, Commando M Pigg.

Lolita Pop “Tarzan on a big red scooter

eller på tal om pinsamma videos :)

Lolita Pop “Mind Your Eye”

Det man möjligen kan komma i närheten av att skämmas lite är kanske faktum att låtar som “Svart kaffe” med Dan Hylander och “Sommerlath” med Dan Sundqvist & Prins Valiant fortfarande är något som jag kan gunga igång till liksom att Tove Naess och andra inom den rockpopiga-svenska-kvinnliga-sångerskor-på-80talet fortfarande ligger mig varmt om hjärtat.

Helt enkelt är det väl så att man kanske skäms mest för det som man blir lite nostalgisk inför.

Så lite godbitar som jag egentligen inte skäms för men som gör att jag känner mig jävligt gammal och nostalgisk:

“Väck mig” med Extra och Annelie Rydé

Det är inte bra men det är rätt unikt.

Marie Fredriksson “Efter stormen”

Sen den här – älskar den. Fast det är fel att bara credda Roxette. Det är en låt från Rock Runt Riket med Ratata, Roxette och Eva Dahlgren + Orup som förband…

Och kära Grytt:

Kajsa Grytt live med Tant Struls “Slicka mig ren”

Och så det här – oavsett eller kanske på grund av att jag i själen är punkare och anarkist så blir jag libertarian. För det är vad det här handlar om :)

Grytt och Johansson “Staten och kapitalet”

Och varför inte lite Mauro Scocco? Den mannen glöms lätt bort när det handlar om att bygga ett svenskt musikunder:

Mauro Scocco gör “Jackie”. Själv kan jag tycka att Mauro som sidekick till Luuk var det bästa i den programserien.

Så självklart – Noice. De var faktiskt inte ens bra när det begav sig… men det var faktiskt mainstreampunk som föräldrar kunde våga låta sina små barn lyssna på. Klassiskt med en som vanligt pinsam men ung Clabbe:

Noice på Grönan “En kväll i tunnelbanan”

Och nej. Det här är inte heller egentligen bra. Men jäklar vad man var kär i de finska tvillingarna (och min kompis Nina var väldigt kär i Ben Marlene :))

Trance Dance “You’re Gonna Get It”

(början är fan klassisk med en extremt pinsam Staffan Dopping – att han under flera år varit info-chef för svenska försvaret ger hopp om att även om man gjort dumma saker så får man alltid chansen igen…)

Sen kan man faktiskt skämmas inte för musiken men hur vi tyckte det var coolt att måla sig i ansiktet :)

Killing Joke “Eighties”

Disclaimer: WordPress ska ha en automatiserad embed för YouTubevideos men det fungerar inte i min WP-inst. Därav länkarna.

  1. Läs kommentarsfältet hos Emanuel… []
  2. allvarligt – för många valmöjligheter på sajten, Gina []