En levande bloggosfär minst sagt

Det var ett tag sen. Lördag och lite tid att försöka att tömma ut lite saker i bloggosfären.

En bloggosfär som ruskats till lite av en diskussion runt en ny arena; Newsmill. Jag har tyckt till runt Dan Josefssons åsikt1 att Newsmill skulle förminska bloggosfären; dels som en postning på Newsmill, dels en längre postning på Same Same But Different. Att bli utnämnd till blogglegend känns väl sådär. Men det är onekligen en intressant diskussion och Peko har lagt ett annat perspektiv på frågan som tål att tänkas på även om jag känner att den kritiken inte är riktigt tänkt hela vägen. Däremot tar Martin Jönsson i än mer än jag ens vågade, där han menar att Josefsson har fastnat i ett konspiratoriskt tänkande. HeMo är fundersam varför jag skrivit på Newsmill – att det skulle vara en indikation på att Josefsson har rätt. Men det är nog snarare både att det är kul att testa, att jag deltagit en del i tillkommandet med lite råd och tänk respektive att det är ett komplement.

Just när det gäller mötet mellan nya medier och gamla medier (som Same Same But Different-bloggen är helt inriktad på) så händer det saker även utanför Bonnier-sfären. Josh på Enligt Min Humla är publicerad i Sundsvalls Tidning med en debattartikel runt EU-förslaget som kom om att låta alla bloggar bli registrerade. Den nya debattredaktören på ST är för övrigt Mymlan, min kompanjon på SSBD.

DVIJDVS har bestämt sig för att utmana sig att tjäna pengar på bloggen. Lite konstigt och jag tvivlar starkt på att hon skulle kunna klara sig utan att blogga *evil grin*. Om inte bloggen går med 20 lök plus inom 25 dagar så lägger hon ner. En annan som försöker hitta sätt att faktiskt kapitalisera mer på bloggen är Åsk och Adland – och det är helt klart mer sansat än our beloved DVIJDVS. Det faktum att Adland har världens största samling av reklamfilm – 43000 and counting, varav alla reklamfilmer som körts på Super Bowl genom tiderna. Ett gigantiskt jobb som Åsk skött på sin fritid. Så – alla stora företag som läser den här bloggen, köp köp köp :D (ok, jag är ironisk runt deepeditions eventuella storhet, rätt störd över att kallas blogglegend faktiskt…)

Att bloggar både kan innebära en dagbok (något som Nina diskuterar här), en marknadskanal (några som verkligen lyckats är Saltå Kvarn, vilket jag personligen blir lite stolt över då de gått vår bloggkurs) och en watchdog visar exempelvis FRA-debatten, där HAX är en av de framträdande. Här listar han alla de konstiga saker som EU håller på med, som alla innebär intrång i den personliga integriteten och hot mot yttrandefrihet. Det är viktigt och som jag menar: en ytterligare arena som Newsmill med öppenhet mot att låta personer utanför mediesfären skriva blir ett verktyg i motståndet mot tystnaden.

En annan sak är att bloggandet faktiskt numera är en i majoriteten ”kvinnlig” sysselsättning (jag hatar såna knäppa omskrivningar egentligen). Något som dock inte syns bland de mer ”mediedramaturgiskt kända” bloggarna som exempelvis knuff listar. Bison har skrivit om det här med jämställdheten på nätet och i verkligheten, och det är verkligen något att fundera över.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

  1. alla länkade inlägg från Knuff finns här []